Scrabble Ranking

19 mei 2007

Ronny Heylen primus in Genk.

Op zaterdag 19 mei verzamelden in Genk 117 NTSV-leden om er de zesde interclub van het seizoen te betwisten.

Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICGenk20070519.xls

De wedstrijd kende een droomstart. In de eerste twee beurten werden immers met twee eenvoudige scrabbles zowel in de breedte als in de hoogte een mooie spelsituatie geschapen. PIEKERE en WIJLENDE zorgden voor tien verschillende vrije letters waar kon worden aangebouwd. In de derde beurt volgde RUNEN (= schrifttekens van het Oudgermaanse alfabet), volledig geplakt onder PIEKERE, waardoor de aanbouwmogelijkheden enigszins beperkt werden. Met de derde scrabble BOLEETJE (= soort paddenstoel) werd de rechterbovenhoek van het bord nog verder ontsloten. Na zeven beurten had enkel Rob Rondou van Homerus Gent nog geen enkel punt gemist. Pas toen in de achtste beurt AFKAPPE (32 pt.) gelegd werd, moest hij een puntje inleveren. Toen Susan Geens van Heureka Mechelen in de daaropvolgende beurt GOEDLEGT (= zó neerleggen als het hoort) aandurfde, moest elke andere deelnemer minstens vijftien punten prijsgeven. Na tien beurten voerde Rob Rondou de tussenstand aan. Hij werd op zes punten gevolgd door Ronny Heylen van Littera Tessenderlo. Henk Jongepier en Rita De Swaef, beiden van de Wase Sint-Niklaas, volgden op zeven punten.

Na de pauze kwam het spel aarzelend terug op gang. Beurt dertien zou echter één van de meest cruciale zijn van de ganse wedstrijd. Slechts dertien deelnemers legden FOCAAL voor zestig punten. Andere woorden leverden maximaal dertig punten op. Van de top vijf aan de pauze reef enkel Ronny Heylen de volle buit binnen. Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort en Stefaan Roels van Littera werden Ronny's naaste achtervolgers. In de veertiende beurt schudde Ronny alweer aan de boom. Samen met drie andere deelnemers legde hij de scrabble ANOMEREN (= stereo-isomeren van een suiker) voor 78 punten. Jos Van Rooijen en Alex Reymen van Littera konden met ORNAMENT de schade tot vier punten beperken. In de vijftiende beurt deed Stefaan Roels een gooi naar de overwinning. Zijn scrabblepoging MASTVOET, bij Google nochtans goed voor 18700 hits, kreeg echter van Van Dale een nul op het rekest. Voor de zesde en laatste keer konden in de zestiende beurt alle letters weggespeeld worden. HITSEND stak minstens 28 punten boven andere scrabblevondsten uit. Niemand uit de top drie had voldoende vertrouwen in dat woord waardoor Rob Rondou, Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde en Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort de top vijf binnendoken. Toen in de achttiende beurt FOCAAL verlengd werd tot BIFOCAAL waren alle klinkers opgebruikt en kwam er een einde aan de partij. In die laatste beurt jumpte Rob Rondou nog over Jos Van Rooijen naar de tweede plaats. Ronny Heylen bleef buiten schot en won zeer verdiend de derde interclub van Et*cetera. De winnaar verstevigt in de ranking zijn tweede plaats, aangezien Riccardo Ounane van Chipka Aalst, zijn dichtste belager, een serieuze steek liet vallen. Riccardo eindigde op een zestigste plaats en krijgt hiervoor een B-score. De beste vrouw was Jos van Rooijen, een talent uit Groningen, aangesloten bij Lettergreep Amersfoort. Rita De Swaef werd zesde en zij vergroot hiermee haar voorsprong in de vrouwenranking. Net als in het dameskampioenschap was ook nu de trofee voor de beste B-speelster voor Rita Van de Ven van Littera Tessenderlo.


Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.


Ronny Heylen alweer zeer sterk op Limburgse bodem
(Klik op de foto voor een grotere weergave)




Hieronder vindt men de top 10 van de spelers die het meest onder hun normale waarde presteerden. Voor Cees Bakkers die moest passen voor de laatste twee beurten moet evenwel nog een correctie van zijn rankingscore doorgevoerd worden. Marcel Verstraete van Homerus Gent, en Riccardo Ounane van Chipka Aalst zijn de hoogst geklasseerde "slachtoffers".



Er zijn uiteraard ook deelnemers die zeer aangename herinneringen zullen overhouden aan hun aanwezigheid in Genk. Naast de toffe sfeer en het aantrekkelijke spel, konden zij ook een zeer goede sportieve prestatie neerzetten. Hieronder vindt men de top 10 van spelers die hun rankingscore het meest overtroffen:




De trofeewinnaars
(Klik op de foto voor een veel grotere weergave)

Net als in de twee oudere edities van de Genkse interclub werd ook nu de mooie clubtrofee gewonnen door Littera Tessenderlo. Opvallend was ook de mooie prestatie van Lettergreep Amersfoort. Deze Nederlandse club realiseert een grote progressie in de clubranking. De twee clubs die hen nog vooraf gaan zijn de gastheren voor de volgende interclubs. Dat moet Amersfoort in de gelegenheid brengen om het puntenverschil nog te verkleinen.

"Mijn werkers":
Ronny, Stefaan en Alex bezorgen Littera de derde mijnlamp op drie jaar
(Klik op de foto voor een grotere weergave)




17 mei 2007

Jan De Ridder stevent af op een indrukwekkend record

Vorig jaar mocht Et*cetera Genk 99 deelnemers ontvangen op haar interclub. De Limburgse club die steeds met een mooie delegatie aanwezig is op elke NTSV-interclub had eigenlijk op een grotere belangstelling gerekend. Hardop hoopten zij op een flinke stijging van het deelnemersaantal in 2007. Op de vooravond van hun volgende organisatie (19 mei 2007) is Et*cetera dan ook zeer verheugd te mogen vaststellen dat de inschrijvingen bijna met een kwart toenamen. Liefst 123 denksporters zullen met open armen ontvangen worden.

Jan De Ridder, de winnaar van vorig jaar, is de grote afwezige. Het brugweekend en de verlofaanvragen van zijn collega's noopten zijn werkgever tot Jans "opvordering". Door zijn niet-deelname is voor de rankingkenners nu reeds duidelijk dat Jan afstevent op een verbluffend record. Na de Genkse interclub zal immers de "matige" score die Jan in Tielt 2006 achter zijn naam kreeg, definitief de archieven inschuiven. Hij zal dan in de ranking nog elf wedstrijden overhouden, waarvan hij er negen won! Zijn rankingscore zal verhogen van 98.20 RP naar 98.90 RP. Hiermee verbetert Jan de score van 98.63 RP, waarmee hij sinds 30 augustus 2003 in de recordtabellen staat. Minstens drie weken lang zal hij met zijn nieuw record de ranking aanvoeren. Nadien kan hij haast niet anders dan langzaam punten prijsgeven, want hij staat voor de quasi onmogelijke uitdaging om een reeks van zeven overwinningen over te doen.

Na de interclub van 't Peirt Dendermonde, eind september 2006, had de scrabblekoning vijf wedstrijden op rij gewonnen. Indien hij nadien tot en met mei 2007 aan geen enkele interclub zou hebben deelgenomen, dan zou Jan met 100 RP een theoretisch onbreekbaar record hebben neergezet. De score van 98.90 is wel minder hoog, doch het feit dat daarin de resultaten van elf interclubs vervat zitten, maakt dat met nog meer ontzag naar dit nieuwe record mag worden opgekeken!

16 mei 2007

De rol van de leeftijd in de ranking...

Na de paasscrabble 2007 onderzocht ik het belang van de leeftijd in de ranking. Wat betreft de vertegenwoordiging van de verschillende leeftijdsgroepen kunnen we duidelijk stellen dat 75% van de rankingspelers tussen de 45 en 75 jaar oud zijn. De groepen 45-54 jaar, 55-64 jaar en 65-74 zijn quasi even sterk vertegenwoordigd. Jongeren voelen zich duidelijk minder aangetrokken tot het denkwerk. Slechts 10 rankingspelers zijn jonger dan 35 jaar. Hieronder geeft een taartdiagram de aanschouwelijke opdeling van de 185 rankingspelers.



In hoeverre bestaat er een relatie tussen de leeftijd en de rankingresultaten? Daarvan krijgt men een goed beeld als men per leeftijdscategorie berekent op welke rankingpositie hun vertegenwoordigers gemiddeld zijn terug te vinden. De computer leert ons dat de 21 gerangschikten van leeftijdscategorie 35-44 jaar gemiddeld op de 55e plaats staan. Hoe ouder de populatie, hoe verder het gemiddelde stijgt:

35-44 jaar: gemiddeld 55e
45-54 jaar: gemiddeld 75e
55-64 jaar: gemiddeld 91e
65-74 jaar: gemiddeld 118e
75-plusser gemiddeld 127e



Even terzijde: indien men de relatie tussen geslacht en rankingpositie bekijkt, dan blijken de mannen gemiddeld op een 71e, en de vrouwen gemiddeld op een 111e plaats te vinden. Dit verschil kan gedeeltelijk verklaard worden door het feit dat de mannen veruit het sterkst vertegenwoordigd zijn in de categorieën onder de 45 jaar (26 mannen / 5 vrouwen). Precies in die categorieën worden gemiddeld sterkere prestaties neergezet. Dit moge blijken uit onderstaande grafiek.




De gemiddelde rankingscore zakt gelijkmatig weg van 81.5 voor de 35-44 jarigen, naar 70.6 voor de 65-74 jarigen. Het verband tussen leeftijd en rankingresultaten moge duidelijk blijken.