Scrabble Ranking

23 oktober 2011

Jan De Ridder sluit het interclubseizoen schitterend af

Op 22 oktober trokken 124 scrabbelaars naar Oostduinkerke. De laatste interclub van seizoen 2011 stond er op het programma. Na de wedstrijd zou de seizoensranking in een definitieve plooi vallen. Het was nog even afwachten of Jan De Ridder minstens 96.67 punten zou vergaren, om zo alsnog een afwezige Floris van Ouwerkerk vooraf te gaan in de seizoensranking.

In beurt 1 kon wedstrijdleider Urbain Derycke een mooie lettertrekking presenteren aan de deelnemers. Met scrabbles als GEKEESD en KEESDEN kregen de vinders niet bepaald een orgasme, maar het was toch fijn om met 76 punten de wedstrijd te kunnen beginnen. De door velen als hinderlijk beschouwde letter "Q" kreeg een centrale plaats in LAQUE en bleef zo reeds in de tweede beurt achter op het bord. Twee beurten later konden meerdere scrabbles gevormd worden. Met HAGENDE werd een kans op een negenklapper klaargelegd. Bij de eerstvolgende trekking kon die lonkende mogelijkheid echt in werkelijkheid worden omgezet. VERSHEID leverde 203 punten op, het anagram VERHEIDS was ook niet te versmaden. Zij die misten verdoemden die vijfde beurt, want het mocht verwacht worden dat de impact ervan op de uitslag zeer belangrijk zou zijn. In de zevende beurt versloeg de computer de zaal met OEMRA. Jan De Ridder lukte toen met MORA de enige solo van de wedstrijd. Nog voor de pauze zouden twee andere scrabbles de max nog opdrijven naar 711 punten: eerste met het vreemd klinkende, maar correcte GEKEKENE, nadien met het meer gangbare COURANTERE.  

KEZENgeslachtsgemeenschap hebben
LAQUE : (geen mv.) gelakt hout
HAGEN : (stenen) in een dubbele rij zetten
VERHEID : verdoemd, vervloekt
MORA : loofboomsoort in tropisch Zuid-Amerika
OEMRA : (islam) kleine bedevaart
   
Na tien beurten bleek Jan De Ridder nog geen enkel punt verloren te hebben. Niet zo ver achter hem volgde een driekoppig groepje, bestaande uit Omer Van Hoecke (690 pt.), Patrick Devreeze (684 pt.) en Marc Seghers (683 pt.). De anderen keken aan tegen een achterstand van meer dan 60 punten.  


Klik op de foto voor een grotere weergave


De spelers hadden nog maar net lekkere koffiekoeken tot zich laten komen, toen in de elfde beurt met ONTBEET de zesde scrabble werd opgedist. Na een puntenrijke PFIEW diende de zevende scrabble zich aan, nl. BANJAREN. De moelijkheidsgraad ervan was eerder hoog, en dat kon ook gezegd worden van het erop volgende CICADE. Nadat LAQUE eerst verlengd werd tot PLAQUE, en nadien tot PLAQUES, kwamen er op het bord enkele plaatsjes vrij waar mogelijk achtletterwoorden konden neergepoot worden. En zo gebeurde ook... In een afsluitende negentiende beurt bracht ONTREGEL de eindscore op 1178 punten.

PFIEW : geluid ter uitdrukking van opluchting
BANJAAR : baaierd, nachtasiel, gelagkamer
CICADE : naam van een groep van halfgevleugelde insecten
DIEZIG : dijzig, neveligKlik op de afbeelding voor een grotere weergave


Jan De Ridder hield stand in het tweede wedstrijdgedeelte, en mag zich de grote winnaar van de dag noemen. Hij alleen lukte een solo, hij won, en hij stoomde zo naar de eerste plaats in de seizoensranking. Omer Van Hoecke sloot met een tweede plaats en de bijhorende 98.06 RP het seizoen af zoals hij het in Heist begonnen was. Van februari tot en met september kende hij op interclubs meer dieptepunten dan hoogtepunten. Deze fraaie tweede plaats zal hem helpen om vol goede moed de nakende kampioenschappen tegemoet te zien. Jan Cornet eindigde op een derde plaats, en keeg 96.36 RP. Omdat een slechte score wegvalt, kan hij wat afstand nemen van een opzittende Filip Overath, en zich wat veiliger voelen op de derde stek in de ranking. 


Jan De Ridder, solist en individueel winnaar


De volledige individuele uitslag vind je hier.