Scrabble Ranking

10 september 2011

Jan Cornet is de verdiende winnaar van de interclub in Veldhoven

Reeds maanden geleden hingen er donkere wolken boven de interclubwedstrijd die zou plaatsvinden in het Veldhoven. De organisatoren kondigden aan dat bij een te gering aantal inschrijvingen de wedstrijd zou worden afgevoerd. Gelukkig kwam het niet zo ver. Honderd deelnemers schreven in, waardoor de laatst overgebleven rankinginterclub op Nederlands grondgebied doorgang kon vinden. Uiteindelijk traden op de dag zelf 89 spelers aan, 30% onder hen was woonachtig in Nederland, 70% in Vlaanderen.

Met SNOEKE werd het spel naar rechts geopend. Wat een ervaren scrabbelaar mag verwachten, gebeurde ook: de openingszet werd eerst met BENAT verlengd tot SNOEKEN, en toen in de derde beurt de letter "D" uit het zakje kwam, tezamen overigens met zeer interessante andere blokjes, leidde dat tot een scrabble langs de rechterrand van het bord. ADEMEND, ADELEND en ADEREND brachten in aanbouw met SNOEKEND 119 punten op, maar het mooie BADEEND was nog net iets lucratiever. In de vierde beurt werd met SELA even een rustpunt ingebouwd. Nadien evolueerde het spel met WAXE, de scrabble ZIJNDEN, en de drieklappers CONGE en SWING naar de onderkant van het spelbord. Wie SWING niet zag en het hield bij WING, kreeg te maken met afweergeschut van van Dale. Er werd daarna even wat REL geschopt in een hoekje, om dan in de tiende beurt de REMMOTOR in werking te zetten op een zeer toepasselijk moment, want het was tijd voor de pauze. Al smullend van de taart werd druk gespeculeerd over de slaagkansen van MOTORREM, REMMOTOR en TROMMERS. Alleen dit laatste woord werd afgekeurd. Zes vinders-durvers van de MOTOR-samenstellingen deden een zeer goede zaak. Ze vormden een kopgroepje bij het ingaan van de tweede wedstrijdhelft. Rudi Boesmans (515 pt.), een motorfan overigens, reed -metaforisch bedoeld- op kop, met schuin achter hem een relaxed achteroverhangende Jan Cornet (514 pt.), en wat verderop hun chapterleden Hilde Goedefroot (509 pt.), Luc Steels met duozitter Wytze Groen (beiden 507 pt.), en  Jos Leyssens (504 pt.). 

SNOEKEN : met een hengel vissen op snoek
SELA : (muziekteken) rustpunt
REMMOTORmotor met een bij uitschakeling van de stroom in werking tredende reminrichting, waardoor een geleidelijk, stootvrij stoppen wordt verkregen
MOTORREM : door een (viertakt)motor uitgeoefende remwerking bij afgesloten gastoevoer, versterkt door een klep in de uitlaatleiding


Rudi Boesmans voerde de tussenstand aan na 10 beurten

Na de pauze werd de gashendel onmiddellijk wijd open gedraaid. Niet zichtbaar of hoorbaar waarneembaar stoof men af op een derde, 114 punten tellende scrabble, nl.  HOMEPJES. Velen parkeerden daar vlak naast hun QUAD (47 pt.) en begroetten elkaar met een korte maar puntenrijke YO (50 pt.). Een vijfde scrabble diende zich aan in de achttiende beurt. Een blanco blokje zorgde voor veel mogelijkheden, waardoor zich in de stand geen grote verschuivingen voordeden. Marijke Treur verraste in die beurt de andere deelnemers met de behoorlijk plakkende KETALEN.  Onmiddellijk nadien ging ook Romain Frickx de solotoer op met KNOTEND. In de afsluitende twintigste beurt werd de SCHUIT aangemeerd en de vangst geteld: 1051 punten, vijf scrabbles, twee solo's, en twee gemiste hogere zetten getuigden van een aantrekkelijke partij. Jan Cornet werd de verdiende winnaar. Hij zag 14 maxen en alle scrabbles. Niemand anders deed even goed. Rudi Boesmans verloor na de pauze 21 punten op Jan, en dat was nog goed genoeg voor een tweede plaats. Luc Steels, derde in de uitslag, schreef pas de dag zelf in voor de wedstrijd, en dat zal hij zich zeker niet beklagen.  

KETAALorganische verbinding van alcohol en een keton
KNOTEN :  (mbt. bomen en dikke takken) de top en zijscheuten afhakken; knotten

De solisten: Marijke Treur en Romain Frickx
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
 
Het wedstrijdblad

Klik op de foto voor een grotere weergaveDe volledige individuele uitslag vind je hier.


De top toen, met centraal Linda De Groote, de beste B-speelster
(Klik op de foto voor een grotere weergave)