Scrabble Ranking

19 mei 2007

Ronny Heylen primus in Genk.

Op zaterdag 19 mei verzamelden in Genk 117 NTSV-leden om er de zesde interclub van het seizoen te betwisten.

Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICGenk20070519.xls

De wedstrijd kende een droomstart. In de eerste twee beurten werden immers met twee eenvoudige scrabbles zowel in de breedte als in de hoogte een mooie spelsituatie geschapen. PIEKERE en WIJLENDE zorgden voor tien verschillende vrije letters waar kon worden aangebouwd. In de derde beurt volgde RUNEN (= schrifttekens van het Oudgermaanse alfabet), volledig geplakt onder PIEKERE, waardoor de aanbouwmogelijkheden enigszins beperkt werden. Met de derde scrabble BOLEETJE (= soort paddenstoel) werd de rechterbovenhoek van het bord nog verder ontsloten. Na zeven beurten had enkel Rob Rondou van Homerus Gent nog geen enkel punt gemist. Pas toen in de achtste beurt AFKAPPE (32 pt.) gelegd werd, moest hij een puntje inleveren. Toen Susan Geens van Heureka Mechelen in de daaropvolgende beurt GOEDLEGT (= zó neerleggen als het hoort) aandurfde, moest elke andere deelnemer minstens vijftien punten prijsgeven. Na tien beurten voerde Rob Rondou de tussenstand aan. Hij werd op zes punten gevolgd door Ronny Heylen van Littera Tessenderlo. Henk Jongepier en Rita De Swaef, beiden van de Wase Sint-Niklaas, volgden op zeven punten.

Na de pauze kwam het spel aarzelend terug op gang. Beurt dertien zou echter één van de meest cruciale zijn van de ganse wedstrijd. Slechts dertien deelnemers legden FOCAAL voor zestig punten. Andere woorden leverden maximaal dertig punten op. Van de top vijf aan de pauze reef enkel Ronny Heylen de volle buit binnen. Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort en Stefaan Roels van Littera werden Ronny's naaste achtervolgers. In de veertiende beurt schudde Ronny alweer aan de boom. Samen met drie andere deelnemers legde hij de scrabble ANOMEREN (= stereo-isomeren van een suiker) voor 78 punten. Jos Van Rooijen en Alex Reymen van Littera konden met ORNAMENT de schade tot vier punten beperken. In de vijftiende beurt deed Stefaan Roels een gooi naar de overwinning. Zijn scrabblepoging MASTVOET, bij Google nochtans goed voor 18700 hits, kreeg echter van Van Dale een nul op het rekest. Voor de zesde en laatste keer konden in de zestiende beurt alle letters weggespeeld worden. HITSEND stak minstens 28 punten boven andere scrabblevondsten uit. Niemand uit de top drie had voldoende vertrouwen in dat woord waardoor Rob Rondou, Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde en Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort de top vijf binnendoken. Toen in de achttiende beurt FOCAAL verlengd werd tot BIFOCAAL waren alle klinkers opgebruikt en kwam er een einde aan de partij. In die laatste beurt jumpte Rob Rondou nog over Jos Van Rooijen naar de tweede plaats. Ronny Heylen bleef buiten schot en won zeer verdiend de derde interclub van Et*cetera. De winnaar verstevigt in de ranking zijn tweede plaats, aangezien Riccardo Ounane van Chipka Aalst, zijn dichtste belager, een serieuze steek liet vallen. Riccardo eindigde op een zestigste plaats en krijgt hiervoor een B-score. De beste vrouw was Jos van Rooijen, een talent uit Groningen, aangesloten bij Lettergreep Amersfoort. Rita De Swaef werd zesde en zij vergroot hiermee haar voorsprong in de vrouwenranking. Net als in het dameskampioenschap was ook nu de trofee voor de beste B-speelster voor Rita Van de Ven van Littera Tessenderlo.


Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.


Ronny Heylen alweer zeer sterk op Limburgse bodem
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Hieronder vindt men de top 10 van de spelers die het meest onder hun normale waarde presteerden. Voor Cees Bakkers die moest passen voor de laatste twee beurten moet evenwel nog een correctie van zijn rankingscore doorgevoerd worden. Marcel Verstraete van Homerus Gent, en Riccardo Ounane van Chipka Aalst zijn de hoogst geklasseerde "slachtoffers".Er zijn uiteraard ook deelnemers die zeer aangename herinneringen zullen overhouden aan hun aanwezigheid in Genk. Naast de toffe sfeer en het aantrekkelijke spel, konden zij ook een zeer goede sportieve prestatie neerzetten. Hieronder vindt men de top 10 van spelers die hun rankingscore het meest overtroffen:
De trofeewinnaars
(Klik op de foto voor een veel grotere weergave)

Net als in de twee oudere edities van de Genkse interclub werd ook nu de mooie clubtrofee gewonnen door Littera Tessenderlo. Opvallend was ook de mooie prestatie van Lettergreep Amersfoort. Deze Nederlandse club realiseert een grote progressie in de clubranking. De twee clubs die hen nog vooraf gaan zijn de gastheren voor de volgende interclubs. Dat moet Amersfoort in de gelegenheid brengen om het puntenverschil nog te verkleinen.

"Mijn werkers":
Ronny, Stefaan en Alex bezorgen Littera de derde mijnlamp op drie jaar
(Klik op de foto voor een grotere weergave)