Scrabble Ranking

25 september 2011

Bert van der Loo en Jos Leyssens winnen in Overmere

De twintigste editie van de interclub van 't Peirt Dendermonde vond plaats in Overmere. Spelleider Marc Seghers kondigde aan dat Gaston Serneels als enige aan alle 't Peirt-wedstrijden had deelgenomen. Als beloning mocht Gaston de letters voor de eerste beurt trekken. En hij deed dat goed... Een blanco blokje maakte vele scrabbles mogelijk: o.a. SCHAREN, CRASHEN, HERNIAS en HANGERS behoorden tot de mogelijkheden, maar het was HARSEND dat op het bord kwam. Na enkele "gewone" zetten creëerde de scrabble MATIGDE een kans op een negenklapper. UMBRA zorgde ervoor dat men die niet uit het oog te verliezen zone meteen nadien mocht vergeten. In beurt zes resulteerde een slechte trekking toch nog in het mooie RALLY. En toen was het tijd om de derde scrabble uit het letterzakje op te vissen. Een blancootje zorgde ook nu weer voor tal van mogelijkheden: VISSERS en VERSIES brachten in aanbouw met RALLYS de meeste punten op. De jury offerde een klinker op, en koos voor VERSIES. Menig deelnemer veronderstelde dat daar een reden moest voor zijn. Zou AVERSIES, enigszins tegen het taalgevoel in, dan toch op een scrabblebord kunnen gedoogd worden? Het had er alle schijn van... In de negende beurt verlengden Jan Cornet en Marijke Treur UMBRA tot PENUMBRA. Deze bijna-solo was goed voor 54 punten. Zij die van plan waren om zich tijdens de pauze te informeren omtrent de slaagkansen van AVERSIES werden door de wedstrijdleider op snelheid gepakt. Zijn tiende lettertrekking bulkte van de klinkers, waaronder twee A's. Het vierletterwoord AUTO zal velen opgevallen zijn. Sommigen legden het voor RALLYS en verkregen zo het tienletterwoord AUTORALLYS (54 pt.), 33 anderen verlengden met AUTO het woord VERSIES tot AVERSIES (42 pt ?). Tijdens de pauze wisten enkelingen met zekerheid dat die poging tot een nulscore zou leiden, en zo was het ook. De afkeer voor de gewraakte jurybeslissing zorgde bij sommigen voor een wrang bijsmaakje tijdens het nuttigen van de taart en de cake. 

UMBRA(geen mv.) slagschaduw van een planeet of satelliet
PENUMBRA : (mv. -'s) halfschaduw (astrologie)
AVERSIE : (geen mv.) afkeer

Na tien beurten voerden Bram Wydooghe (530 pt.) en Alex Reymen (530 pt.) de tussenstand aan. Koen van Lankveld (522 pt.) bekleedde de derde plaats, en Odrada Van De Vliet (520 pt.) de vierde. Favoriet Floris van Ouwerkerk en Frans Symons hadden beiden tot dan toe 516 punten vergaard, en zij stonden daarmee ex aequo op een vijfde plaats. 


Na de pauze volgden met KEF en KAS twee woorden die over de ganse lengte plakten tegen AUTO. In de dertiende beurt vroegen velen zich allicht af of WROEGEN naast het veel bekendere WROEGING een bestaand werkwoord zou zijn. Zij die het probeerden, kregen een scrabble toegewezen. Een veel gewoner anagram van WROEGEN, nl. GEWONER, bracht echter veel meer punten (109 pt.) op. Toen in beurt veertien voor het eerst de letter Q uit het zakje werd opgediept, tezamen met een blanco en nog andere interessante letters, voelde men aan dat er muziek in die trekking zat. Met QUENA kon de niet te versmaden score van maar liefst 81 punten binnengehaald worden. Eén beurt later kon men met BEZOEN of ZEBOES de score met 60 punten aandikken. Na zeventien beurten lag het bord al behoorlijk vol, maar dat zou niet verhinderen dat er nog een vijfde scrabble zou volgen. Twee blanco's maakten OMSCHUD mogelijk, maar weinigen zagen dat. Niet iedereen die dat woord wél had opgemerkt, kon het ook daadwerkelijk een plaatsje geven op het bord. Tal van subtoppers liepen in die beurt tegen een nulscore aan met CHROMEND. De woorden CHROOM en CHROMEN staan wel in de scrabblewoordenlijst, maar niet in de betekenis van een werkwoord. Twee beurten later kwam FENOMEEN als zesde scrabble uit de lucht vallen. Dat woord vulde de opening die centraal op het bord was achtergebleven. Nog één trekking volgde, en toen was het TIJD om op te houden. De teller wees een totaalscore van 1171 punten aan!

WROEGEN : het gemoed pijnigen
QUENA : benen blokfluit uit Brazilië
BEZOEN : de klomp klei waarmee een metselsteen gemaakt wordt
ZEBOE : rundersoort met een vetbult tussen de schouders


Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

De 612 punten die na de pauze nog aan het maximum waren toegevoegd, hadden nog grote verschuivingen mogelijk gemaakt. Het duo Jos Leyssens en Bert van der Loo won de wedstrijd. Ze hielden Odrada Van De Vliet slechts één puntje achter zich. Erna Darcis, Danny Crabbé en Jan Cornet volgden iets verderop. Marjan Vinck leverde als B-speelster een verbazend sterke prestatie door op een zevende plaats te eindigen.

Jos en Bert deelden de eerste plaats
(Klik op de foto voor een grotere weergave) 


De volledige individuele uitslag vind je hier.

De top 10
(Klik op de foto voor een grotere weergave)