Scrabble Ranking

29 april 2007

Riccardo Ounane maakt in Mechelen gehakt van de concurrentie

Op zaterdag 28 april ontving Heureka Mechelen 140 scrabbelaars.


Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICMechelen20070428.xls


Het spel werd geopend met het makkelijke HEMDEN. Veel minder deelnemers legden in de tweede beurt EXOTIEK (=het geheel van zaken en verschijnselen dat een exotische sfeer veroorzaakt). De score voor dit woord (34 pt.) was niet echt speciaal, maar toch zou EXOTIEK een belangrijke rol spelen in de uitslag van de wedstrijd. Menig speler probeerde immers het woord met de letters S of E te verlengen, met nulscores tot gevolg. Voor de pauze duwden drie scrabbles de tussenstand tot boven de 500-puntengrens: in de derde beurt NEGENTJE, twee beurten later SNOEZELT (=(gezegd van zwakzinnigen) zich bevinden in een ruimte met voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden die de zintuigen aangenaam prikkelen), en als afsluiter van de eerste wedstrijdhelft INWREEFT. De tussenstand gaf aan dat er in de kop van de wedstrijd nauwelijks afscheiding was waar te nemen, het kon nog alle kanten uit na de pauze.


In de twaalfde beurt slaagden drie deelnemers erin om 167 punten te scoren met de negenklapper MASONIET (=watervast geperst hardboard, geschikt om op te schilderen). Het waren Riccardo Ounane van Chipka Aalst, Jan Cornet van Vandalen Schoten en Bram Wydooghe van Syllabe Izegem die een zeer goede zaak deden. Andere deelnemers konden o.a. met MAOISTEN, een anagram van MASONIET, de schade nog enigszins binnen de perken houden. Riccardo was de piste in, hij had zich losgerukt uit het groepje topspelers dat de stand aanvoerde. In de dertiende beurt volgde de vijfde en laatste scrabble. ERESALVO leverde de meeste punten op, maar ook o.a. OMVERSLA en AVONDLES waren goed voor 50 bonuspunten. Na dertien beurten bedroeg de maximumscore reeds 819 punten. In de zes beurten die toen nog volgden werd echter nooit meer dan 40 punten gescoord, zodat maar net de 1000-puntengrens overschreden werd.


De computer vond tijdens het spel tweemaal een woord met een hogere score. Eerst in de achtste beurt met MALEO (= hoenderachtige vogel ter grootte van een kip, levend op Sulawesi, die zeer grote eieren legt die ze niet uitbroedt maar laat uitbroeien in holen in de door vulkanisme of zonhitte verwarmde grond), en vlak na de pauze met HAGADA (= boek met liederen en het verhaal van de uittocht uit Egypte).


Bij de proclamatie van de uitslag bleek Riccardo Ounane een zelden geziene voorsprong te hebben. Hij scoorde 108 punten, zijnde meer dan 10% meer dan de Jannen Cornet en de Kruiff, die ex aequo op de tweede plaats eindigden. Ook Ronny Heylen van Littera Tessenderlo, en Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde konden zich nog enigszins uit de greep van het peloton houden. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk eindigde als eerste vrouw op een verdienstelijke vijftiende plaats, en Jos Leppens van Alles Af Antwerpen kreeg voor zijn 27e plaats de prijs van beste B-speler.


Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.

De officieuze club- en individuele ranking, op basis van de voorlopige uitslag van de IC te Mechelen, zijn beschikbaar op
www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html

De headlines van de uitslag vind je hieronder...





Riccardo Ounane ongenaakbaar. Hij draagt verdiend het T-shirt met certificaat G.S. (geniaal scrabbelaar)


De top tien in Mechelen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Jan Cornet, Riccardo Ounane en Jan de Kruiff bezetten de top drie
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Hieronder vindt men de namen van de deelnemers wier uitslag het meest hun huidige rankingscore overtrof:





En uiteraard waren er ook deelnemers die gevoelig minder punten behaalden dan verwacht kon worden op basis van hun bestaande rankingscore:




Met drie spelers in de top tien kon de clubtofee moeilijk ontsnappen aan Littera Tessenderlo. De Limburgse club is daarmee de eerste club die erin slaagt om in het lopende seizoen een tweede overwinning binnen te halen. Littera loopt in het clubkampioenschap iets verder uit op Chipka Aalst.

Stefaan Roels, Frans Symons en Ronny Heylen wonnen de clubtrofee voor Littera Tessenderlo
(Klik op de foto voor een grotere weergave)





26 april 2007

Hort Ruyloft in haar tweede jeugd?

Sinds 17 maart 2007 heeft Hort Ruyloft in de klasse +75 jaar de leiding overgenomen van Corrie Hennekam. De Leuvense moest daarvoor een enorme vordering maken, want in oktober 2005 was ze op de 143e plaats van de ranking verzeild geraakt. Haar 69.92 RP waren goed voor een B2-kwalificatie. Een half jaar later was Hort opgeklommen naar de 118e plaats. Met 72.44 RP had ze midden in het groepje B1-spelers postgevat. Alweer zes maanden later, in oktober 2006 dus, had ze de gelederen van de A5-spelers vervoegd. Haar 76.49 RP waren toen goed voor een 79e plaats. En aan haar remonte kwam maar geen einde... Na de paasscrabble te Tielt heeft Hort de 39e plaats ingepalmd. Met haar rankingscore van 81.84 punten mag ze zich A4-speelster noemen en bekleedt ze een plaats in de toptien van de vrouwen.

Een stijging van 104 plaatsen en 11.92 punten is zeer uitzonderlijk. Zeker voor iemand die een zeer ruime scrabble-ervaring heeft, en dus niet als beginneling stelselmatig progressie kan maken.

Corrie Hennekam, een Nederlandse aangesloten bij De Wase Sint-Niklaas, staat slechts drie plaatsen en 0.05 punten achter Hort. Houdt ze zich klaar om de leidersplaats bij de 75-plussers terug over te nemen?

8 april 2007

Jubileumeditie van paasscrabble te Tielt

Wie de partij wil naspelen klikt best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICTielt20070407.xls

Op paaszaterdag werd in Tielt voor de 25e keer een scrabble-interclub georganiseerd. De wedstrijd genoot een mooie belangstelling. De 149 deelnemers waren daarvan het levende bewijs. Met BEDING werd de partij geopend. In de twee daarop volgende beurten kregen met GYM en PAX twee "zware" letters een plaats op het spelbord. De score die na drie beurten 91 bescheiden punten bedroeg, werd in de vierde beurt meer dan verdubbeld. Enkele tientallen scrabbles waren immers mogelijk. De jury liet MASTENDE (94 pt.) op het bord leggen. Twee beurten later verlengde Jan de Kruiff ROSE met behulp van CAPUT (=hoofdstuk) tot PROSE (=zangteksten), en dat leverde hem een solo op. Nog voor de pauze lukte ook Riccardo Ounane een solo. Hij vormde als enige in de tiende beurt ZOUTERIK (=plantengeslacht dat voorkomt aan zee), goed voor 88 pt. Met andere scrabbles als UITKOZEN en UITZOEKE kon de schade beperkt worden. Met een behoorlijke tussenstand van 462 punten trok men de pauze in.

De eerste beurt na de hervatting zou een zeer belangrijke rol spelen in de uiteindelijke uitslag van de wedstrijd. Een trekking met twee blanco's maakte twee scrabbles mogelijk: INCIVIEK (=landverrader) en het negenletterwoord COKESOVEN. Dit laatste woord werd door niemand gevormd, en slechts enkele deelnemers vonden INCIVIEK (70 pt.). In de dertiende beurt kwam voor het eerst de letter Q uit het zakje. Met QUORN zou ook deze zware letter meteen op het bord kunnen achtergelaten worden. De jury verkoos echter om met het even puntenrijke ZOUK (=bepaalde soort van dansmuziek) een mogelijkheid tot negenklapper te creëren. Achteraf gezien was dat misschien niet de ideale keuze want in de zeven resterende beurten zou de Q nog viermaal elke scrabblemogelijkheid in de kiem smoren. Een laatste belangrijke score kon nog binnengereven worden in de veertiende beurt met allerlei makkelijke scrabbles. Het was het minder evidente KRENGEND dat weggeschreven werd in de wedstrijdannalen. Er volgden in de laatste zes beurten geen belangrijke "wapenfeiten". De score werd nog aangedikt tot 906 punten.

Jan De Ridder van Heureka Mechelen en Riccardo Ounane van Chipka Aalst hadden zich tijdens de wedstrijd licht afgescheiden van de anderen. Ten opzichte van mekaar gaven ze echter geen duimbreed toe, zodat ze ex aequo op de eerste plaats eindigden. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo behaalde 28 punten minder en werd knap derde. Eerste vrouw werd Rita De Swaef van De Wase Sint-Niklaas. Haar tiende plaats leverde bijna 90 rankingpunten op zodat zij na het wegvallen van Rita Montauban de leiding bij de vrouwen resoluut in handen neemt. Sportbestuurster Marleen Vandooren van Olympus Deinze, deed met haar 84e plaats geen goede zaak in de vrouwenranking. Eén van de meest opvallende prestaties werd geleverd door Greet Faes van Heureka Mechelen. Ze legde beslag op de twintigste plaats, goed voor de prijs voor de beste B-speelster. Na Chipka Aalst, Littera Tessenderlo, en Arendsoog Amsterdam werd Homerus Gent de vierde club die in het lopende seizoen erin slaagde om de cluboverwinning binnen te halen. Het duo Rondou-Verstraete eindigde in de top tien. Hilde Goedefroot speelde haar sterkste wedstrijd van de afgelopen twaalf maanden en hielp zo met een zestiende plaats de Gentse club aan een verdiende overwinning.

Greet Faes (beste B) tezamen met de top tien van de IC te Tielt (foto Mitt Donckerwolcke)

Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.

De officieuze club- en individuele ranking, op basis van de voorlopige uitslag van de IC te Tielt, zijn beschikbaar op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html

De headlines van de uitslag vind je hieronder...