Scrabble Ranking

8 april 2007

Jubileumeditie van paasscrabble te Tielt

Wie de partij wil naspelen klikt best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICTielt20070407.xls

Op paaszaterdag werd in Tielt voor de 25e keer een scrabble-interclub georganiseerd. De wedstrijd genoot een mooie belangstelling. De 149 deelnemers waren daarvan het levende bewijs. Met BEDING werd de partij geopend. In de twee daarop volgende beurten kregen met GYM en PAX twee "zware" letters een plaats op het spelbord. De score die na drie beurten 91 bescheiden punten bedroeg, werd in de vierde beurt meer dan verdubbeld. Enkele tientallen scrabbles waren immers mogelijk. De jury liet MASTENDE (94 pt.) op het bord leggen. Twee beurten later verlengde Jan de Kruiff ROSE met behulp van CAPUT (=hoofdstuk) tot PROSE (=zangteksten), en dat leverde hem een solo op. Nog voor de pauze lukte ook Riccardo Ounane een solo. Hij vormde als enige in de tiende beurt ZOUTERIK (=plantengeslacht dat voorkomt aan zee), goed voor 88 pt. Met andere scrabbles als UITKOZEN en UITZOEKE kon de schade beperkt worden. Met een behoorlijke tussenstand van 462 punten trok men de pauze in.

De eerste beurt na de hervatting zou een zeer belangrijke rol spelen in de uiteindelijke uitslag van de wedstrijd. Een trekking met twee blanco's maakte twee scrabbles mogelijk: INCIVIEK (=landverrader) en het negenletterwoord COKESOVEN. Dit laatste woord werd door niemand gevormd, en slechts enkele deelnemers vonden INCIVIEK (70 pt.). In de dertiende beurt kwam voor het eerst de letter Q uit het zakje. Met QUORN zou ook deze zware letter meteen op het bord kunnen achtergelaten worden. De jury verkoos echter om met het even puntenrijke ZOUK (=bepaalde soort van dansmuziek) een mogelijkheid tot negenklapper te creëren. Achteraf gezien was dat misschien niet de ideale keuze want in de zeven resterende beurten zou de Q nog viermaal elke scrabblemogelijkheid in de kiem smoren. Een laatste belangrijke score kon nog binnengereven worden in de veertiende beurt met allerlei makkelijke scrabbles. Het was het minder evidente KRENGEND dat weggeschreven werd in de wedstrijdannalen. Er volgden in de laatste zes beurten geen belangrijke "wapenfeiten". De score werd nog aangedikt tot 906 punten.

Jan De Ridder van Heureka Mechelen en Riccardo Ounane van Chipka Aalst hadden zich tijdens de wedstrijd licht afgescheiden van de anderen. Ten opzichte van mekaar gaven ze echter geen duimbreed toe, zodat ze ex aequo op de eerste plaats eindigden. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo behaalde 28 punten minder en werd knap derde. Eerste vrouw werd Rita De Swaef van De Wase Sint-Niklaas. Haar tiende plaats leverde bijna 90 rankingpunten op zodat zij na het wegvallen van Rita Montauban de leiding bij de vrouwen resoluut in handen neemt. Sportbestuurster Marleen Vandooren van Olympus Deinze, deed met haar 84e plaats geen goede zaak in de vrouwenranking. Eén van de meest opvallende prestaties werd geleverd door Greet Faes van Heureka Mechelen. Ze legde beslag op de twintigste plaats, goed voor de prijs voor de beste B-speelster. Na Chipka Aalst, Littera Tessenderlo, en Arendsoog Amsterdam werd Homerus Gent de vierde club die in het lopende seizoen erin slaagde om de cluboverwinning binnen te halen. Het duo Rondou-Verstraete eindigde in de top tien. Hilde Goedefroot speelde haar sterkste wedstrijd van de afgelopen twaalf maanden en hielp zo met een zestiende plaats de Gentse club aan een verdiende overwinning.

Greet Faes (beste B) tezamen met de top tien van de IC te Tielt (foto Mitt Donckerwolcke)

Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.

De officieuze club- en individuele ranking, op basis van de voorlopige uitslag van de IC te Tielt, zijn beschikbaar op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html

De headlines van de uitslag vind je hieronder...