Scrabble Ranking

29 april 2007

Riccardo Ounane maakt in Mechelen gehakt van de concurrentie

Op zaterdag 28 april ontving Heureka Mechelen 140 scrabbelaars.


Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICMechelen20070428.xls


Het spel werd geopend met het makkelijke HEMDEN. Veel minder deelnemers legden in de tweede beurt EXOTIEK (=het geheel van zaken en verschijnselen dat een exotische sfeer veroorzaakt). De score voor dit woord (34 pt.) was niet echt speciaal, maar toch zou EXOTIEK een belangrijke rol spelen in de uitslag van de wedstrijd. Menig speler probeerde immers het woord met de letters S of E te verlengen, met nulscores tot gevolg. Voor de pauze duwden drie scrabbles de tussenstand tot boven de 500-puntengrens: in de derde beurt NEGENTJE, twee beurten later SNOEZELT (=(gezegd van zwakzinnigen) zich bevinden in een ruimte met voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden die de zintuigen aangenaam prikkelen), en als afsluiter van de eerste wedstrijdhelft INWREEFT. De tussenstand gaf aan dat er in de kop van de wedstrijd nauwelijks afscheiding was waar te nemen, het kon nog alle kanten uit na de pauze.


In de twaalfde beurt slaagden drie deelnemers erin om 167 punten te scoren met de negenklapper MASONIET (=watervast geperst hardboard, geschikt om op te schilderen). Het waren Riccardo Ounane van Chipka Aalst, Jan Cornet van Vandalen Schoten en Bram Wydooghe van Syllabe Izegem die een zeer goede zaak deden. Andere deelnemers konden o.a. met MAOISTEN, een anagram van MASONIET, de schade nog enigszins binnen de perken houden. Riccardo was de piste in, hij had zich losgerukt uit het groepje topspelers dat de stand aanvoerde. In de dertiende beurt volgde de vijfde en laatste scrabble. ERESALVO leverde de meeste punten op, maar ook o.a. OMVERSLA en AVONDLES waren goed voor 50 bonuspunten. Na dertien beurten bedroeg de maximumscore reeds 819 punten. In de zes beurten die toen nog volgden werd echter nooit meer dan 40 punten gescoord, zodat maar net de 1000-puntengrens overschreden werd.


De computer vond tijdens het spel tweemaal een woord met een hogere score. Eerst in de achtste beurt met MALEO (= hoenderachtige vogel ter grootte van een kip, levend op Sulawesi, die zeer grote eieren legt die ze niet uitbroedt maar laat uitbroeien in holen in de door vulkanisme of zonhitte verwarmde grond), en vlak na de pauze met HAGADA (= boek met liederen en het verhaal van de uittocht uit Egypte).


Bij de proclamatie van de uitslag bleek Riccardo Ounane een zelden geziene voorsprong te hebben. Hij scoorde 108 punten, zijnde meer dan 10% meer dan de Jannen Cornet en de Kruiff, die ex aequo op de tweede plaats eindigden. Ook Ronny Heylen van Littera Tessenderlo, en Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde konden zich nog enigszins uit de greep van het peloton houden. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk eindigde als eerste vrouw op een verdienstelijke vijftiende plaats, en Jos Leppens van Alles Af Antwerpen kreeg voor zijn 27e plaats de prijs van beste B-speler.


Het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag kan ingekeken worden op www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html in de rubriek Interclubs 2007.

De officieuze club- en individuele ranking, op basis van de voorlopige uitslag van de IC te Mechelen, zijn beschikbaar op
www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html

De headlines van de uitslag vind je hieronder...

Riccardo Ounane ongenaakbaar. Hij draagt verdiend het T-shirt met certificaat G.S. (geniaal scrabbelaar)


De top tien in Mechelen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Jan Cornet, Riccardo Ounane en Jan de Kruiff bezetten de top drie
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Hieronder vindt men de namen van de deelnemers wier uitslag het meest hun huidige rankingscore overtrof:

En uiteraard waren er ook deelnemers die gevoelig minder punten behaalden dan verwacht kon worden op basis van hun bestaande rankingscore:
Met drie spelers in de top tien kon de clubtofee moeilijk ontsnappen aan Littera Tessenderlo. De Limburgse club is daarmee de eerste club die erin slaagt om in het lopende seizoen een tweede overwinning binnen te halen. Littera loopt in het clubkampioenschap iets verder uit op Chipka Aalst.

Stefaan Roels, Frans Symons en Ronny Heylen wonnen de clubtrofee voor Littera Tessenderlo
(Klik op de foto voor een grotere weergave)