Scrabble Ranking

22 maart 2008

Omer Van Hoecke ook in Tielt niet te stuiten

Op zaterdag 22 maart verzamelden 149 scrabbelaars in Tielt. Na de interclub in Gent waren acht weken verstreken. Hoog tijd dus om nog eens wat te schudden met de ranking. De plaats van het gebeuren zal nog enkele jaren verbonden blijven aan de valse bommelding die eind 2007 een vervroegd einde maakte aan de clubbekerwedstrijd. Uit onderstaande foto mag blijken dat de organiserende club rekening hield met een herhaling van de feiten.


Wil je voor de lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Als één van de grootste favorieten op de zege werd Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen genoemd. In zijn 63e levensjaar is hij uitgegroeid tot de antipode van de paashaas: hij geeft niks weg, maar graait zowat alle belangrijke prijzen naar zich toe. Sinds oktober 2007 is hij haast onklopbaar. Hij won de interclubs in Oostduinkerke, Genk, en Gent. Hij was bovendien de beste op een duplicate toernooi in Alphen a/d Rijn. In Oosterzele won hij het Oost-Vlaams kampioenschap, én toonde hij zich de sterkste individuele speler op het IRK. Telkens wanneer hij op een groot scrabbletreffen naast de hoofdprijs greep, legde hij toch beslag op een eervolle plaats: op de interclub in Heist moest hij enkel Frans Symons laten voorgaan, en op het seniorenkampioenschap -eveneens in Tielt- eindigde hij vierde nadat hij een nulscore opliep in het slot van de wedstrijd. Kortom, het is in scrabbleland al vijf maanden haast al Omer dat de klok slaagt. Zou hij op paaszaterdag een verlengstuk kunnen breien aan zijn reeks glansprestaties?



Nog voor de klok van twee werden de eerste letters getrokken. De enkelingen die meer dan 24 punten ambieerden, kregen een nulscore. TORSOS (torso=beeld dat bestaat uit een romp, zonder hoofd, benen en armen) kwam op het bord. In de tweede beurt waren vijf mooie scrabbles mogelijk. TEEROLIE en het anagram ETIOLERE ( etioleren= het door gebrek aan licht lang uitgroeien van plantendelen) leverden omwille van de 4x-woordwaarde minstens 22 extra bonuspunten op. De computers waren niet van plan om hard te werken tijdens het paasverlof, zo leek het alleszins. De juryleden kregen de elektronische breinen niet op kruissnelheid en dat zorgde bij hen zeer begrijpelijk voor frustraties. Toen het derde woord, nl. MAZZEL, op het bord verscheen was het spel al 35 minuten oud. Het was snel duidelijk voor Marc Stepman, de computerverantwoordelijke, dat de nieuwe versie van Interclubjury niet deed wat er van verwacht werd.

Met LINACJE (= lineaire deeltjesversneller), goed voor 48 punten, konden in de vierde beurt belangrijke meerpunten verdiend worden. Meteen daarna liet de spelleider een tweede scrabble los op de zaal: SCHEURDE (71 pt.) of SCHOUDER (73 pt.) waren makkies. Nadien volgden vier beurten waarin gemiddeld meer dan 50 punten konden verdiend worden. Aangezien het om vrij evidente woorden ging, was het echter moeilijk om een verschil te maken met de andere deelnemers. Met KNIELT werd de pauze bereikt. Er stonden toen 534 punten op de teller. Aangezien de computers ook in de zevende beurt zwaar geworsteld hadden met de ingevoerde woorden, werd tijdens de pauze beslist om de oude software terug te installeren.

Toen voor de aanvang van de tweede wedstrijdhelft de tussenstand werd afgeroepen, bleek dat Jan De Ridder (532 pt.) van Heureka Mechelen nog maar twee punten gemist had. Hij moest op een kleine afstand de aanwezigheid van vier Oost-Vlamingen dulden: Omer Van Hoecke (520 pt.), Jos Leyssens (519 pt.), Riccardo Ounane (516 pt.) en Marcel Verstraete (515 pt.).

Na de pauze verliep het spel veel vlotter. De gemiddelde puntenwaarde van de gelegde woorden daarentegen zakte naar een lager niveau. In de vijftiende beurt zou de derde scrabble ondanks een bescheiden puntenwaarde (67 pt.) grote verschuivingen in de tussenstand teweegbrengen. Omer Van Hoecke koos niet met volle overtuiging , maar wél met succes voor ONGEGOED (=onbemiddeld, arm). Jan De Ridder paste ervoor, en Riccardo Ounane kreeg een nulscore voor het tienletterwoord GENOEGDOEN. Niet alleen vooraan, maar ook midden in het pak deden de vinders van ONGEGOED een goede zaak. De trekkingen in de resterende beurten lieten toe om het spel beheerst af te ronden. Alleen met AXON (=uitloper van een zenuwcel) of EXEN, en later met QUORN (=eiwitproduct op basis van graan of paddestoelen) kon men nog belangrijke punten mislopen.

Met ONGEGOED had de goede en gegoede Omer Van Hoecke de vrijwel foutloze Jan De Ridder naar een tweede plaats verwezen. Datzelfde woord had Herman Vanackere van Ypsilon Heist en Cris Clonen van Littera Tessenderlo geen windeieren gelegd. Ze eindigden respectievelijk als derde en zesde. Tussen hen in hadden Jos Leyssens van Chipka Aalst, en Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort zich genesteld op een mooie ereplaats. Met zijn overwinning legt Omer beslag op de derde plaats in de ranking. Zal hij erin slagen om de A1-categorie binnen te treden? Slaagt hij erin om Ronny Heylen van de tweede plaats te verdringen? Gaat hij nog dit jaar Jan De Ridder naar de kroon steken? De toekomst zal dit uitwijzen.

Omer Van Hoecke triomfeert een vierde keer op vijf interclubs




De mannelijke top tien en
(helemaal links) Juliette Van Pottelbergh (Beste B-speelster)
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Voor de derde keer op rij kon Romain Frickx van Vinding Leuven van een interclub huiswaarts keren met een prestatie die zijn rankingstand serieus verbetert. Zowel in Heist, in Gent als in Tielt maakte hij de grootste vooruitgang van alle deelnemers. Het zal niet lang meer duren voor hij de A-reeksen komt vervoegen.






Na overwinningen voor Blanco Tielt in Heist, Littera Tessenderlo in Gent, was het nu Fair Play Destelbergen dat de clubbeker in ontvangst mocht nemen. De club van Omer staat na drie interclubs aan de leiding in het clubkampioenschap.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier .

Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier .

13 maart 2008

Vooruitblik op interclub te Tielt

Een West-Vlaamse provinciestadje dat kan pronken met haar Hallentoren, een opvallend bouwwerk dat in 2000 door de Unesco werd opgenomen in de lijst "Beschermd Werelderfgoed". Kanegem, één van haar vier deelgemeenten is de bakermat van de laatste flandrien Briek Schotte, en kardinaal Godfried Danneels. We hebben het over Tielt natuurlijk.

In Tielt en omstreken zijn heel wat routes te vinden, zowel voor wandelaars, fietsers, als autotoeristen. Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan in 2005, werkte de Tieltse Perskring waartoe ook scrabbelaar Rudi Ailliet behoort, zes nieuwe wandelingen uit. Zin in een dagje uit? Breng dan eens een bezoekje aan Tielt!




Hallentoren van Tielt

In scrabblemiddens is geweten dat Tielt ook de thuisbasis is van de scrabblevereniging Blanco. Jaarlijks organiseert die club op paaszaterdag een interclubontmoeting. Daarnaast ontfermt Blanco zich al jaren over het seniorenkampioenschap en de clubbekerwedstrijd. Kortom, de meeste competitiescrabbelaars weten Tielt zonder kaart te vinden.

Op 22 maart zullen de NTSV'ers verzamelen in de refter van Campus de Reynaert voor de 26ste editie van de Paasscrabble. Blanco kan rekenen op een zeer mooie opkomst. Indien alle ingeschrevenen daadwerkelijk van de partij zijn, zal elke deelnemer het moeten opnemen tegen 153 anderen. De maximumcapaciteit van de zaal is daarmee bereikt. Het deelnemersveld bestaat uit 67 A-spelers, 64 B-spelers, en daarnaast 23 deelnemers die (nog) niet in de ranking zijn opgenomen. De hoogst geklasseerde afwezigen heten Stefaan Roels (10e), Bram Wydooghe (13e), Alex Reymen (22e), Luc Moelants (24e) en Monique Antheunis (27e). Jef Debacker (17e), lid van de organiserende club zetelt in de jury en zal dus ook niet kunnen deelnemen.

Na Tielt zullen de uitslagen die vorig jaar in Gent werden opgetekend uit de ranking geschrapt worden. Dat gegeven schept goede vooruitzichten voor sommigen, maar anderzijds beseffen anderen dat ze in Tielt voor een zware opgave staan. Hieronder vindt men de namen van de NTSV-ers waarvan mag verwacht worden dat ze zullen zorgen voor de grootste verschuivingen in de ranking.






Het is niet verwonderlijk dat clubs uit "De Vlaanders" de grootste verklaring bieden voor de stevige opkomst. Ypsilon Heist zal met veertien leden het best vertegenwoordigd zijn, gevolgd door Coxhyde Koksijde (11) en Homerus Gent (10). De Gentse club won de vorige editie, maar beseft zeer goed dat het een enorme prestatie zou zijn indien die stunt dit jaar zou worden overgedaan. Het zal dan -sportief- moeten afrekenen met o.a. de clubs uit Destelbergen en Tessenderlo. Indien de drie sterkste spelers van Amersfoort en Mechelen geen steken laten vallen kunnen ook die clubs zeer sterk voor de dag komen. En vergeten we Tielt zelf niet. Met o.a. Jan Mahieu, Tina Verdonckt, seniorekampioene Monique Deprez, Erik Vandenhende en aankomend talent Pasquinel Boussery stevenen ze volgens mij af op een mooie prestatie.

Zal spelleider Joseph Vandaele het geluk hebben om goede letters uit het zakje te graaien en er een even boeiende partij van te maken als vorig jaar? Jan De Ridder en Riccardo Ounane eindigden toen beiden op de eerste plaats. Enkele moeilijke scrabblebeurten zorgden ervoor dat alleen scrabbletoppers in de top tien eindigden. Wil je nog eens een blik werpen op het wedstrijdblad of de uitslag van destijds, klik dan hier

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers, en wil je weten naast wie je mag zitten? Raadpleeg dan hier(=link) de deelnemerslijst.