Scrabble Ranking

28 juni 2006

Voorbeschouwingen interclub Tessenderlo

Op 1 juli start het tweede semester van 2006, en wordt in Tessenderlo de negende interclub van het lopende seizoen georganiseerd. Littera is voor de vijftiende keer gastheer. De deelnemerslijst telt 121 namen. De best vertegenwoordigde provincie is Oost-Vlaanderen (36 spelers). De West-Vlaamse clubs sturen slechts zes leden, bijna allen komende uit één club, nl. Coxhyde Koksijde. Welke club zal de clubtrofee veroveren? Liefst 19 clubs, waaronder een "onthoofd" Littera, komen in aanmerking. Dé favoriet is ongetwijfeld Chipka Aalst dat met haar sterkste formatie naar Tessenderlo komt. De grootste concurrentie zal vermoedelijk komen van Et*cetera Genk dat met 15 leden de sterkst vertegenwoordigde club is, en Fair Play Destelbergen. Lettergreep Amersfoort en Vandalen Schoten hebben dit seizoen al bewezen dat ze verrassend uit de hoek kunnen komen. Meer dan waarschijnlijk krijgen we geen herhaling van de stunt die Syllabe uit Izegem vorig jaar neerzette. Voor een terugblik op de uitslag en het wedstrijdverloop van de editie van 2005 kan je terecht op http://woordwaarde.blogspot.com/2005_06_01_woordwaarde_archive.html

De individuele "strijd" belooft zeer open te zijn. Jan De Ridder, de nummer één uit de ranking, en goed voor vijf overwinningen op de laatste 15 interclubs, is niet van de partij. Ronny Heylen en Stefaan Roels, respectievelijk tweede en vijfde in de ranking, zetelen in de jury en laten de Littera-kar trekken door Frans Symons. Andere subtoppers die ontbreken: Jan Mahieu, Bertrand De Bouvere, Frank Rutten, Bert van der Loo, Annemie De Waele, Henk Jongepier, Tina Verdonckt en Jef Debacker. Vorig jaar bewees Rita De Swaef dat een winnaar ook uit de tweede linie kan komen. Twee jaar na mekaar de overwinning wegkapen zou een knappe prestatie zijn, doch de concurrentie zal dat trachten te verhinderen.

Na de interclub in Tessenderlo zal de uitslag van Lede 2005 naar de archieven verhuizen. Dit houdt in dat vooral Rob Rondou (100 RP in Lede 2005), Willy Van Laethem (96.33 RP), Marleen Vandooren (97.99 RP), Bram Wydooghe (92.65 RP), en Rita De Swaef (91.00 RP) zullen moeten uitpakken met een nieuwe goede prestatie. Indien zij daarin niet lukken , zullen zij hun rankingscore zien dalen. Deelnemers die haast zeker zijn van progressie in de ranking: Erna Darcis (78.20 RP in Lede), Willy Lintermans (76.90 RP), Herman van Westerloo (79.03 RP), Corrie Hennekam (76.66 RP) en Danny Crabbé (71.68 RP). De kans dat Erna Darcis, de voorzitster van Et*cetera Genk, Marleen Vandooren zal opvolgen als koploopster in de vrouwenranking is bijzonder groot. Elke wedstrijd moet echter gespeeld worden.... zaterdagavond weten we meer.

18 juni 2006

Senioren in de ranking

Vanaf 18 juni is in de individuele ranking een kolom toegevoegd waarin wordt weergegeven of de gerangschikten eventueel ouder zijn dan 55 j. (senioren 1), 65 j. (senioren 2) of 75 j. (supersenioren).

De top-3 bij de senioren +55 wordt gevormd door:
  • 5 / Omer Van Hoecke / Fair Play Destelbergen
  • 8 / Willy Van Laethem / Peirt Dendermonde
  • 17 / Bertrand De Bouvere / Ypsilon Heist
De senioren +65 moeten we iets verder gaan zoeken:
  • 31 / Willy Lintermans / Littera Tessenderlo
  • 46 / Rosa Roselle / Syllabe Izegem
  • 48 / Magda Lezy / Syllabe Izegem

Tussen de geklasseerde leden in de A-klassen treffen we slechts twee senioren +75 aan. "Supersenioren", de benaming die in het NTSV voor deze groep geldt, gaat zeker op voor Corrie Hennekam. Zij houdt immers niet alleen alle 75-plussers achter zich, maar ook alle 65-plussers!

  • 28 / Corrie Hennekam / De Wase Sint-Niklaas
  • 66 / Cécile Verstraete / Ypsilon Jette

11 juni 2006

Willy Lintermans loodst Littera naar Lede-gendarische clubzege

In subtropische omstandigheden verzamelden 130 scrabbelaars in Lede voor de achtste rankinginterclub van het seizoen. Gelukkig heerste in de comfortabele zaal een aangename temperatuur. Net toen de wedstrijd van start zou gaan, loeiden plots sirenes door het gebouw. Loos alarm, veroorzaakt door zeer gevoelige sensoren. Detecteerden zij in de zaal een begeestering die tegen twee uur naar een climax groeide en eruptieve kenmerken begon te vertonen? Pas nadat de sirenes het zwijgen waren opgelegd, werd met QUAD van start gegaan. In de derde beurt verrasten de SENSOREN (67 pt.) opnieuw, maar dan dit keer als scrabble die vrij onverwacht op het bord kwam. Onmiddellijk nadiende konden met OMDRINK (= zolang tegen iemand op drinken, tot hij omvalt) 52 punten verdiend worden. De voorlopige stand werd in de achtste beurt zwaar door elkaar geschud. Een interessante lettertrekking deed toen menig deelnemer met "funesten" en "nefasten" tegen een nulscore aanlopen, terwijl een kleine minderheid 82 punten binnenreef met de scrabble FLENSTEN (flensen= een walvis aan stukken snijden). Na tien beurten, en na nuttiging van een lekker rijsttaartje, bleken drie leden van Littera Tessenderlo de tussenstand aan te voeren. Willy Lintermans, de enige deelnemer die de twee scrabbles vond, leidde voor Ronny Heylen en Stefaan Roels.

Na de pauze bleven verdere scrabbles uit. Het spelbord zelf bood genoeg aanbouwmogelijkheden, doch de lettertrekkingen zaten niet mee. De deelnemers zagen weinig klinkers en blanco's de revue passeren. Nog viermaal konden woorden gelegd worden die meer dan 40 punten opleverden. In beurt 12 waren dat RUCHTE , RECTUM of RICTUS voor 57 punten, in beurt 15 WAMDE voor 52 punten, twee beurten later leverde FUEL 47 punten op, en alweer twee beurten later was ook RASPER 47 punten waard. In de twintigste beurt werd de partij beëindigd met DYNE. Het theoretisch maximum bedroeg 840 punten, de laagste score in de voorbije zes jaar. De archieven leren ons dat op 22 april 2000 de Paasscrabble in Tielt eindigde met een nog lagere maximumscore (836 punten). De strijd om de individuele overwinning in Lede werd nog een spannende bedoening. Willy Lintermans had na de pauze in een aantal beurten wat van zijn voorsprong prijsgegeven. Stefaan Roels die bijna foutloos speelde, nam op zeker moment een voorsprong van drie punten, doch in de laatste beurt maakte Stefaan een schoonheidsfoutje waardoor Willy voor het eerst in zijn scrabbleloopbaan de overwinning behaalde. De 68-jarige Willy liet de jongere Littera-garde achter zich: Stefaan Roels werd tweede, en Ronny Heylen derde. De Limburgse club evenaarde met 6 plaatspunten de recordscore die zij op 12 februari 2005 in Mortsel liet optekenen. Rekening houdend met de prestaties van de vierde, vijfde en zesde Litteraan mag men stellen dat er een zeer uitzonderlijke clubprestatie geleverd werd, ééntje die allicht nog jaren op de recordtabellen zal prijken.


Litteraan Willy Lintermans verslaat nipt zijn twee clubmakkers.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


De individuele uitslag (max. 840 pt.)

1. Willy Lintermans/ Tessenderlo / 769 pt. / 100 RP
2. Stefaan Roels/ Tessenderlo / 767 pt. / 99.69 RP

3. Ronny Heylen/ Tessenderlo / 762 pt. / 98.91 RP
4. Bertrand De Bouvere/ Heist / 741 pt. / 95.64 RP
5. Erna Darcis/ Genk / 737 pt. / 95.02 RP
6. Herman Theys/ Tessenderlo / 715 pt. / 91.59 RP
7. Danny Beyens/ Tessenderlo / 714 pt. / 91.43 RP
8. Rita De Swaef/ Deinze / 709 pt. / 90.65 RP
9. Jan Mahieu/ Deinze/ 708 pt. / 90.50 RP
9. Marcel Verstraete/ Gent / 708 pt. / 90.50 RP

De clubuitslag

1. Littera Tessenderlo / 6 / W. Lintermans, S. Roels, R. Heylen
2. De Wase Sint-Niklaas/ 49 / H. Jongepier, A. Houtveen, F. Jolie
3. Olympus Deinze/ 50 / R. De Swaef, J. Mahieu, M. Vandooren
4. Homerus Gent/ 64/ M. Verstraete, L. De Groote, R. Rondou
5. Syllabe Izegem/ 69 / R. Roselle, B. Wydooghe, M. Lezy