Scrabble Ranking

30 januari 2005

Et*Cetera Genk organiseert een interclub

Alfabet Putte besliste een maand geleden om hun jaarlijkse interclub-organisatie in 2005 niet te laten doorgaan. Gisteren kondigde NTSV-sportbestuurder Marc Seghers in Gent aan dat Et*Cetera Genk zich kandidaat gesteld heeft om op de vrijgekomen datum een eigen interclub te organiseren. Dit betekent dat er in het lopende seizoen 2004-2005 terug 17 organisaties zijn die meetellen voor de seizoensranking en de clubranking. Wie opgenomen wil worden in de seizoensranking zal minstens aan zes interclubs moeten deelnemen. In de clubranking worden de beste negen scores per club weerhouden.

27 januari 2005

Andere weergave tussenstand CLUBRANKING

Voor de tweede keer na de lancering van het huidige clubrankingsysteem werd een wijziging doorgevoerd in de manier waarop ze wordt “voorgesteld” tijdens het seizoen. Ik verklaar mij nader: de clubranking is geen “voortschrijdende” ranking. In se is enkel de stand op het einde van het seizoen echt belangrijk. Tijdens het seizoen kunnen enkel tussenstanden worden weergegeven. Ik vind dat het de bedoeling moet zijn om die tussenstanden zo waarheidsgetrouw de sterkte van een club te laten weergeven. De 500 punten voor clubs die in de eerste seizoenshelft een interclub organiseren (zie Ranking reglement) en niet met een eigen ploeg kunnen aantreden trekt die waarheidsgetrouwe meting serieus scheef. Ik zocht daar naar een oplossing en meen die gevonden te hebben.

Aangezien op het einde van het seizoen per club de beste 8 prestaties (zijnde 50% van het aantal interclubs in het lopende seizoen) weerhouden worden, zal ik voortaan tijdens het seizoen ook slechts rekening houden met diezelfde 50% beste resultaten. Na 4 interclubs betekent dit dat de beste 2 uitslagen per club meetellen. Niemand zal ontkennen dat de tussenstand die zo verkregen wordt veel beter weergeeft dan voorheen welke sterkte een club kan toegemeten worden. Vanaf 5 interclubs worden de beste 3 resultaten bekeken, vanaf 7 interclubs de beste 4, enz…. Steeds wordt dus gemeten met dezelfde verhouding. Hoe verder we vorderen in het seizoen, hoe relevanter de clubscores zullen worden. In de huidige weergave van de tussenstand is die relevantie in de eerste seizoenshelft behoorlijk groot, in de vroegere weergave moest vaak gewacht worden tot interclub 9 of 10 vooraleer de echte sterkte van een club tot uiting kwam in de clubranking.

23 januari 2005

Records in de ranking

hoogste score 98,63 30/08/2003 Jan De Ridder
hoogste score man 98,63 30/08/2003 Jan De Ridder
hoogste score Belg(ische) 98,63 30/08/2003 Jan De Ridder
hoogste score Nederland(er)(se) 92,00 10/04/2004 Jan de Kruiff
hoogste score vrouw 86,13 13/11/2004 Tina Verdonckt
hoogste aantal zeges op 15 IC's: 9/13 30/08/2003 Jan De Ridder

Ranking abonnee

Na elke rankinginterclub worden de individuele en clubranking aangepast en via e-mail verstuurd aan een groep "abonnees". Wens jij de ranking op de voet te volgen? Meld je dan aan als abonnee via mijn e-mailadres ronny.rutten@pandora.be

Archief individuele scrabbleranking

De individuele ranking wordt na elke rankinginterclub geüpdatet. Het is een voortschrijdende ranglijst waarin steeds de uitslagen van de laatste 15 interclubs verwerkt worden. Wie niet aan vijf deelnemingen komt, zal z'n naam niet terugvinden! Wil je de ranking afdrukken? Of wil je enkel de stand van je eigen clubleden consulteren? Maak gebruik van de filterfunctie in Excel en je krijgt enkel de info die je echt interesseert voogeschoteld.

Sinds augustus 2004 wordt eveneens een archiefbestand aangelegd van de achtereenvolgende individuele rankings. Alle geïnteresseerden kunnen zo de rankingstanden oproepen uit het recente verleden, en bovendien kan men de evolutie van de scrabblesterkte van de opgenomen spelers opvolgen.

In de rubriek "Links" krijg je de weg naar deze interessante cijfergegevens aangeboden.

Huishoudelijk Reglement m.b.t. de "Ranking"

In de rubriek "Links" vind je de mogelijkheid om de reglementen m.b.t. de rankings te raadplegen. Niet alleen de individuele ranking komt aan bod, maar ook de seizoensranking en de clubranking. Ook de functie van deze rankings m.b.t. de individuele scrabblekampioenschappen , de clubbekercompetitie en het clubkampioenschap staat erin beschreven.
Heb je voorstellen tot verbetering of heb je nood aan bijkomende uitleg? Laat het mij weten!

Overgangsseizoen 2004-2005

Op de A.V. van september 2004 besliste het NTSV om voortaan de nieuwe scrabbleseizoenen te laten aanvatten op 1 januari van elk jaar. Seizoen 2004-2005 is echter een overgangsseizoen. Dit ving nog aan op 15 augustus 2004 en zal eindigen op 31 december 2005. Tijdens deze periode zullen 16 interclubs plaatsvinden die in aanmerking komen voor verwerking in de scrabbleranking.