Scrabble Ranking

25 juli 2009

Jan De Ridder baas in Beveren-Waas

Omwille van verbouwingswerken in de vertrouwde zaal te Sint-Niklaas organiseerde De Wase haar jaarlijkse interclub in het naburige Beveren. In totaal kwamen 138 deelnemers hun kansen verdedigen.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier

Een geconcentreerde Gaston Serneels en Bert van der Loo

Voor de aanvang van het spel kregen alle deelnemers pralines overhandigd. Dit mooie gebaar had alles te maken met het feit dat De Wase aan haar dertigste interclub toe was. De jubileumeditie starte stipt om twee uur. In de eerste beurt werd maar één klinker getrokken, en in de tweede beurt maar één medeklinker. Dat leidde tot een aarzelende start, en een max van 55 punten na twee beurten. Nadien kwam de schwung in de wedstrijd. Wie de twee makkelijke scrabbles zag, speelde op de voor de hand liggende plaatsen, en daarbij de nulscores ontweek, kon met een hoog percentage de pauze ingaan. Eén vermeldenswaard wapenfeitje toch wel: in beurt zes vonden enkel de Nederlanders Jan de Kruiff en Floris van Ouwerkerk de max APEXEN. Een duootje dus. De tussenstand na tien beurten was superspeciaal. De speler op plaats 70 had nog een score van meer dan 90%. De eerste plaats werd gedeeld door Omer Van Hoecke, Bert van der Loo en Frans Symons. Deze drie spelers mistten slechts één puntje! Zij die hen volgden deden nauwelijks slechter. Zou het spel na de koeken een andere gedaante krijgen?


In de twaalfde beurt ging er een kleine schok door de tussenstand. Spelleidster Conny De Rouck lokte 23 deelnemers, waaronder enkele kleppers, met een mooie trekking in de nullenval. De betrokken spelers kozen voor diverse goed klinkende scrabbles, maar de jury diende alle probeersels af te keuren. Allen zakten ze ongeveer 40 plaatsen weg in de stand. Een eerste belangrijke schifting was een feit. Nadien volgden nog drie beurten waarin alle letters konden worden weggespeeld. Weinigen lukten erin om dat in minstens één van de drie gevallen effectief te doen. De scrabblemakers deden dan ook een goede zaak. De eerste na-pauze-scrabble diende zich aan in beurt dertien. DIACOONS (diacoon = christelijk maatschappelijk hulpverlener) leverde 104 punten op. Acht spelers haalden met dat woord minstens 67 meerpunten binnen, want de andere deelnemers kwamen niet verder dan 37 punten. Jan Cornet van Vandalen Schoten vond als enige in beurt zestien de scrabble ZIJPNATS (zijpnat = drijfnat). Zijn vondst was goed voor een solo. Anne Daniels van Et*cetera Genk vond als enige in diezelfde beurt ZINSTYPE en hield Jan Cornet zo van een soloscrabble. Nog niet helemaal bekomen van ZIJPNATS kregen de deelnemers een nieuwe scrabble over zich heen. Zes spelers gebruikten de letter X voor een blanco, en verrasten zo de zaal met BICONVEX (= dubbelbol (gezegd van lenzen)). De uitslag lag nu in een definitieve plooi. Twee beurten later was het spel over. De eindscore bedroeg 1109 punten, exact evenveel als op de vorige interclub in Tessenderlo. Favoriet Jan De Ridder had het alweer voor elkaar gekregen om alle andere spelers achter hem te doen eindigen. Ronny Heylen, pas terug uit verlof, strandde op de tweede plaats. De trofee voor de derde plaats ging naar Odrada Van de Vliet. Dankzij deze goede prestatie neemt zij de leiding in de vrouwenranking.

Vermelden we nog dat slechts twee spelers erin slaagden om vier van de vijf scrabbles te vinden, nl. Odrada Van de Vliet van Vandalen Schoten, die zo een nulscore in beurt elf kon verzachten, en Maddy Dejardin van Et*cetera Genk, die door twee nulscores uit de top tien werd gehouden. Twee andere spelers vonden 15 van de 19 tops: niet toevallig waarschijnlijk heten ze Jan De Ridder en Ronny Heylen. Vier anderen vonden 14 tops, nl. Floris van Ouwerkerk en de drie Litteranen Cris Clonen, Frans Symons en Ronny Rutten. Littera Tessenderlo zag drie van haar leden in de top tien eindigen en won de clubtrofee. In het clubkampioenschap doet de Limburgse club een goede zaak.
De top tien in Beveren-Waas, van kop tot teen.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Ronny Heylen (2e), Cris Clonen (7e) en Frans Symons (10e)
wonnen voor Littera de clubtrofee.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.