Scrabble Ranking

14 juni 2009

Verrassend wedstrijdslot in Lede.
Jan Cornet greep in extremis de zege.

De zesde interclub van seizoen 2009 vond plaats op zaterdag 13 juni. Chipka Aalst koos zaal de Bron in het naburige Lede als wedstrijdlocatie. De accommodatie bood meer dan voldoende ruimte aan de 138 deelnemers. Wie van hen zou de hoofdprijs wegkapen? Tweeëntwintig clubs waren voldoende talrijk aanwezig om in aanmerking te komen voor de clubtrofee.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Bij aanvang van het spel YELDE men (onhoorbaar) massaal. De bijhorende score van 46 punten was voor velen een hoopvolle start. In de tweede beurt konden zes spelers met DYADES (dyade=een tweetal atomen als eenheid beschouwd) een kleine voorsprong bewerkstelligen. Meteen nadien lukten Henk Jongepier en Romain Frickx met DINKIE (Double Income & No Kids, een tweeverdiener zonder kinderen) een duo. De SEROW (Japanse gems) in beurt vijf werd slechts door zes deelnemers opgemerkt. Leuke woorden kwamen op het bord, maar mooie trekkingen bleven uit waardoor de scrabbles achterwege bleven. In de achtste beurt sprokkelde het trio Jan Cornet, Romain Frickx en Floris van Ouwerkerk enkele puntjes meer dan de tegenstrevers met TOEHEK (een gesloten hek). Na tien beurten bedroeg de max slechts 364 punten. Jan de Kruiff leidde de nog zeer compacte groep. Alleen nulscores hadden voor echte afscheiding kunnen zorgen. Zo moest Omer Van Hoecke vaststellen dat hij niet als tweede maar wel als tachtigste de pauze inging, en dit omdat een noodlottige gok in beurt vier hem 38 punten gekost had.


Het spelbeeld wijzigde na de pauze niet meteen. Pas in beurt veertien haalde spelleider Jan Van Herpe letters met potentieel uit het zakje. Maar liefst 105 van de 138 deelnemers lieten de eerste scrabblemogelijkheid niet aan zich voorbij gaan. Ze stuurden beurtbriefjes met daarop INCIDENT, INDECENT, maar vooral NICHTEN naar de jury. Scrabblekleppers als Jan de Kruiff, Floris van Ouwerkerk en Frans Symons -hij trok een verkeerde letter- trapten die beurt in het ijle, produceerden een lage-score-woord en verloren 48 à 50 superbelangrijke punten. Dramatisch in dit soort wedstrijden! In beurt zeventien kregen de spelers een nieuwe kans om op te rukken in de stand. Volgens de computer waren zeven scrabbles mogelijk, maar de moeilijkheidsgraad ervan was behoorlijk. Dat mocht blijken uit het feit dat slechts 50 deelnemers erin slaagden om de scrabblebonus van 50 punten binnen te halen. Een belangrijke herschikking van de tussenstand was een feit. ONGEBOST (niet samengebonden) kwam op het bord, en het einde van de wedstrijd kwam in zicht. Nog een laatste keer werden echter alle letters weggespeeld. Zeven spelers durfden WEBNAAM (domeinnaam op het internet) aan waardoor ze minstens 59 punten meer scoorden dan alle andere spelers. Katapulteerden zich zo nog in extremis naar een betere positie in de uitslag: Marc Stepman, Marijke Treur, Floris van Ouwerkerk, Romain Frickx, Danny Crabbé, Henk Jongepier en Jan Cornet. Deze laatste jumpte van plaats 18 over Ronny Heylen naar de overwinning! Jan Cornet was de enige deelnemer die drie scrabbles vond, en is dus de verdiende winnaar. Na deze zege bereikt Jan een persoonlijke recordscore in de doorlopende ranking. Hetzelfde geldt voor Willy Van Laethem, de winnaar van vorig jaar, en nu alweer goed voor een derde plaats.

De top 10
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na een clubzege in Genk wint Littera Tessenderlo ook in Lede

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.