Scrabble Ranking

23 mei 2009

Jan De Ridder hanteerde zijn beste houweel in Genk

Op zaterdag 23 mei organiseerde Et*cetera Genk voor de vierde keer in haar bestaan een rankinginterclub. De Vlaamse en Nederlandse NTSV-clubs vaardigden 119 deelnemers af. Opvallend was ook de aanwezigheid van Omer Van Hoecke, die na een longembolie de ganse voorbije week in een Gents ziekenhuis verpleegd werd.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Tijdens de openingsspeech boden de Et*ceteraleden spelleidster Erna Darcis een verjaardagstaart met 58 kaarsjes aan. Een onverwacht, maar waarschijnlijk fel gesmaakt gebaar. Een Genks CD&V-politicus die hier getuige van was, mocht even later de letters van de eerste beurt trekken. Hij haalde voorwaar OPIUM uit het letterzakje en orienteerde hiermee het spel rechts van het bord! Vijf beurten lang werd het spel opgebouwd aan een gemiddelde van 35 punten per beurt. In de zesde beurt pakten 63 deelnemers uit met de scrabble AANTIKKE. Ze konden zo hun score aandikken met 85 punten. Echt blij waren ze hier niet mee, want een vijfkoppig groepje spelers dreef de max op met maar liefst 162 punten. Inderdaad, de scrabblegrootheden Jan De Ridder (A1), Jan de Kruiff (A2), en Willy Van Laethem (A2), alsook Els Bus (A5) en Christine Naert (B1) slaagden erin om met zes letters de negenklapper NAKAKELT te vormen. Dit woord zou een zware stempel drukken op de uitslag van de wedstrijd. Na tien beurten wees de scorewijzer 504 punten aan. Het vijftal dat de negenklapper vormde, bleek zich ver uit de greep van de anderen te bevinden. Jan De Ridder bleek nog geen enkel puntje verloren te hebben. Jan de Kruiff en Willy Van Laethem volgden op respectievelijk 11 en 17 punten.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de lekkere koeken kregen de deelnemers van de lettertrekster de kans om zich weer in te leven in het spel. Dat mocht voor de meesten echter niet baten, want toen in beurt dertien de scrabble ANOPSIE (het niet kunnen gebruiken van één oog) uit het zakje kwam, kozen 115 deelnemers voor een niet-scrabble. Alleen Jan De Ridder (A1), Riccardo Ounane (A2), Jan Cornet (A2) en Romain Frickx (A5) kenden en zagen het moeilijke woord. Ze verdienden de buit van 80 punten. Veertien beurten en 697 punten lang hield Jan De Ridder gelijke tred met de computer. Zijn voorsprong op de naaste achtervolger Jan de Kruiff bedroeg toen 58 punten. In het wedstrijdslot kon de concurrentie nog een beetje naderen maar de overwinning kon De Ridder niet meer ontglippen. Met 18 maxen op 21 woorden deed hij ruim beter dan het duo Willy Van Laethem en Ronny Heylen, die beiden 14 keer de max vonden. Jan onderstreepte zo zijn suprematie.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Kenmerkend voor de partij waren de feiten dat pas in de negentiende beurt de eerste blanco getrokken werd, en dat slechts één scrabble op het bord kwam. Toch heeft dat alles nooit de wedstrijd ondergedompeld in een slechtsmakend sausje. Er waren steeds mogelijkheden genoeg om dikke punten te verdienen.

De mooiste prijzentafel in het ganse rankingcircuit

Winnaar Jan De Ridder poseert fier met zijn trofee. Jan de Kruif hield Willy Van Laethem 17 punten achter zich en mag zich de verdiende nummer twee noemen. Dankzij ANOPSIE wipte Riccardo Ounane nog over Els Bus naar een vierde plaats. Christine Naert zakte na de pauze weg naar een zestiende plaats, maar daarmee bleef ze ver voor de andere B-spelers uit.

Jan De Ridder won de mijnwerker


Els Bus en Christine Naert kunnen terugblikken op een zeer goede prestatie. Zij overtroffen hun huidige rankingscore het meest. Ze gingen drie Nederlanders vooraf. Ook Romain Frickx deed weer een goede zaak.


Mieke Moonen, ooit nog mee aan de wieg van Et*cetera Genk, had niet haar beste dagje. Hetzelfde kan gezegd worden van de andere namen in onderstaande tabel. Omer Van Hoecke kreeg een inzinking op vier beurten van het einde maar kon de schade nog beperken. Hij is het levende bewijs van het feit dat ook in de scrabblesport fysieke paraatheid een zeer belangrijke factor is.De top 10 en de beste B-speelster

Het goed vertegenwoordigde Littera Tessenderlo behaalde haar eerste overwinning van het seizoen. Ypsilon Heist zorgde voor de grootste tegenstand.Littera Tessenderlo won de vierde mijnlamp op rij.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.