Scrabble Ranking

29 juni 2009

Jan De Ridder mist slechts drie maxen
en wint verdiend de interclub in Tessenderlo

Twee weken na de interclub in Lede zagen de competitiescrabbelaars mekaar terug in Tessenderlo. Een ploeg van vijftien werkers streefde ernaar om een goede organisatie neer te zetten en de 111 deelnemers een mooie scrabblenamiddag te bezorgen. De zon willigde het verzoek van Littera in om te zorgen voor een temperatuurtje dat het drankverbruik zou aanzwengelen. Aan gegadigden voor de individuele zege ontbrak het niet. Er konden makkelijk tien kanshebbers op de overwinning worden genoemd. Op kop uiteraard favoriet Jan De Ridder.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Ronny Rutten zorgde als lettertrekker ongewild voor een aanvangsfase waarin de meeste deelnemers vier beurten lang weinig tot geen punten zouden inleveren. Vanaf de vijfde beurt kwam daar verandering in. Vierendertig spelers JOOLDEN (= uitgelaten zijn) toen, nadat ze alle blokjes hadden weggespeeld. In de beurt nadien scoorden zesentwintig deelnemers minstens 70 punten. Jan De Ridder, Bert van der Loo, Henk Jongepier, Marijke Treur en Erna Darcis deden gevoelig beter door met AFWEIDT (afweiden = afgrazen) in aanbouw met TJOOLDEN (tjolen = rondzwerven) maar liefst 104 punten aan hun totaal toe te voegen. In beurt zeven was het weer raak. Voor de derde keer bleven, o.a. met ONTZWEVE, alle letters achter op het bord. Toen na acht beurten de teller al 447 punten aanwees, had Jan De Ridder nog geen enkel puntje verloren. Pas in beurt negen zag hij de max drie puntjes voorsprong nemen. In de tiende beurt riep de wedstrijdleider een lettercombinatie af die een zeer grote impact zou hebben op de uitslag. Het trio Jan de Kruiff, Floris van Ouwerkerk en Rudi Boesmans ging resoluut voor EPIMEREN (epimeer = een soort isomeer), goed voor 102 punten. Tweeënveertig spelers kregen echter een spijtige nulscore voor het in onze taal toch wel gebruikte MEERIEP. Onder hen enkele "grote namen": Willy Van Laethem, Riccardo Ounane en Jan Cornet. Samen met negen andere spelers koos Jan De Ridder zeer bewust voor de vierklapper MEEHELP (64 pt.). Jans verlies van 38 punten bracht zijn grootste concurrent, nl. Jan de Kruiff, aan de leiding. De tussenstand die na de koeken werd bekendgemaakt, gaf aan dat drie spelers een belangrijke voorsprong hadden genomen: Jan de Kruiff totaliseerde 562 punten, Jan De Ridder en Floris van Ouwerkerk volgden op 12 punten.

In de dertiende beurt bracht de scrabble BURLEND (burlen = gezegd van herten die bronstig loeien) Jan De Ridder terug aan de leiding. Slechst zestien andere deelnemers sleepten toen de volle buit van 91 punten in de wacht. Nog één scrabble volgde. Zevenentwintig spelers reven met CENTIME in beurt achttien de scrabblebonus binnen. Dat bracht echter geen wijzigingen aan de top teweeg. Na twintig beurten bleek Jan De Ridder zeventien maal de max gevonden te hebben. Jan de Kruiff vond veertien tops, en Bert van der Loo twaalf. Hieruit mag blijken dat Jan De Ridder weer oppermachtig was. Hij verdiende de zege en de bijhorende prijzen, daar was ieder het over eens.

De top 10
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Op de plaatsen 26, 27 en 28 eindigden drie B-spelers op zes puntjes van mekaar. Marjan Vinck van Alfabet Putte mocht zich de beste B-speelster noemen. Guido Laurent en Jo van Hooijdonk presteerden haast even goed en mochten mee in de schijnwerpers treden.

Marjan Vinck, uiterst links op de foto, was de beste B-speelster.
Guido Laurent en Jo van Hooijdonk eindigden vlak achter Marjan

Verspreid over de ganse uitslag vond men deelnemers die, vergeleken met hun huidige rankingstand, een zeer sterke prestatie hadden neergezet. IT'ers Sjaan Neuteboom en Floris van Ouwerkerk onderscheidden zich het meest. Opvallend was ook de zeer goede prestatie van Marc Clauwaert. Zijn score was goed voor een zesde plaats in de eindstand. Zijn club 't Peirt plukte daar mee de vruchten van.


Erna Darcis van Et*cetera Genk voert het lijstje aan van spelers die onder hun normale niveau presteerden. Opvallend is ook de aanwezigheid van drie thuisspelers (Littera) in onderstaand tabelletje.

Marc Seghers, tezamen met het trio
dat voor 't Peirt de clubtrofee won

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.