Scrabble Ranking

9 mei 2009

Floris van Ouwerkerk wint op zijn thuisfront

In Utrecht verzamelden op zaterdag 9 mei 2009 negenennegentig scrabblefanaten van het NTSV en de SBNL voor de jaarlijkse interclub van de plaatselijke club IT. Het deelnamerecord werd hiermee flink verbeterd.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Aad de Vette, spelleider van dienst, haalde in de eerste beurt zeven blokjes uit het zakje waarmee de scrabble ABDOMEN (=onderbuik) kon gevormd worden. De 29 spelers (= 30% van de deelnemers) die toen een nulscore kregen, moesten al na één beurt tegen een grote puntenachterstand aankijken, en dat bezorgde hen allicht een wrang buikgevoel. In de vierde beurt kregen ze een eerste kans om wat van hun achterstand goed te maken. Enkele scrabbles waren toen mogelijk, o.a. STRALERS (personen die stralen van blijdschap). Zij die 70 punten kregen voor dit woord mochten verdiend hun vondst omzetten in de praktijk. Hilde Goedefroot van Homerus Gent en Kathy Deprez van Chipka Aalst lukten in de vijfde beurt een duo met ZEGSWIJS (zegswijze). In de zesde beurt deden thuisspeler Floris van Ouwerkerk en Jan Cornet van Vandalen Schoten nog iets beter. Hun duootje OUDEIGEN (soort grondrente) was tegelijk een scrabble, waardoor ze minstens 23 punten beter deden dan alle anderen. Belangrijke 60 punten waren weggelegd voor de spelers die in de daaropvolgende beurt de YANK in de linkerbovenhoek van het bord plaatsten. In beurt negen werd een vierde scrabble op een dienblaadje aangereikt. Het relatief makkelijke VERDIKTE dikte de score aan met 82 punten. Na tien beurten bedroeg de max 555 punten. Het waren Jan Cornet en Floris van Ouwerkerk die met 541 punten een kleine voorsprong bewerkstelligd hadden. Luc Steels van Fair Play Destelbergen (522 pt.) en Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort (521 pt.) mochten terecht nog in winstkansen geloven. Nog vijf andere deelnemers hadden de 500-puntengrens gerond. Het was Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk (514 pt.) die dit achtervolgende groepje aanvoerde.

Na de koeken veranderde er niks aan het spelbeeld. Bij de spelhervatting konden de deelnemers kiezen uit diverse mogelijke scrabbles. Vrij verrassend kwam het tienletterige ZEERECHTEN (zekere belasting op de scheepvaart) op het bord terecht. Alleen Bart Verbeke van Blanco Tielt en Marijke Kleinveld van It Utrecht dienden dat woord in bij de jury en kregen de 109 punten. In beurt vijftien kwam de zesde scrabble eraan. AFREMDE (99 pt.) gaf een nieuwe duw aan de totaalscore. Nog één keer konden alle blokjes weggelegd worden. Men moest dan wel het bestaan kennen van SQUALEEN (bepaalde soort koolwaterstof) of SEQUELEN (aanhangsel, toebehoren). Niet zo evident, en toch vonden 19 spelers één van deze woorden. In de achttiende beurt lieten Els Gudders van Fair Play Destelbergen, en -alweer- Hilde Goedefroot van Homerus Gent CULOT (smeltkroes in het fornuis) op het bord leggen. Dit was de vierde en meteen laatste duo van de partij. In de laatste beurt werd de max nog opgedreven tot 1110 punten.

Tot in de laatste beurt was de strijd voor de overwinning superspannend. Floris van Ouwerkerk en Jan Cornet hadden zich niet laten verdringen van de topposities. Beiden gingen wel in de fout in de laatste beurt door GEHOBD over het hoofd te zien en zo belangrijke meerpunten te missen. Mede hierdoor kon Jan Cornet niet verhinderen dat de talentvolle Floris van Ouwerkerk zijn eerste toernooizege binnenhaalde. Jos van Rooijen hield goed stand op een derde plaats. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo had zich na de pauze mooi opgewerkt naar een vierde plaats. Hij deelde die plek met Bert van der Loo. Met Floris, Jos en Bert eindigden drie Nederlanders in de top vijf.

Winnaar Floris van Ouwerkerk met zijn 2 pronkstukken:
in de linkerhand zijn eerste interclubtrofee,
onder de rechterarm zijn grootste supporter, moeder Henriette


De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Fair Play Destelbergen klopte nipt Littera Tessenderlo
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, en de gemiste hogere scores? Klik dan hier.