Scrabble Ranking

22 juni 2008

De op stapel staande interclub in Tessenderlo: Littera is er klaar voor.

Na Knokke-Heist, Gent, Tielt, Mortsel, Utrecht, en Aalst is het nu de beurt aan Tessenderlo om de Vlaamse en Nederlandse scrabbleclubs te verwelkomen op een interclub. Vergeleken met de andere locaties is Tessenderlo met 17.000 inwoners maar een klein broertje. Het is een landelijke gemeente waar zowel industrie, KMO, handel, cultuur en natuur in belangrijke mate aanwezig zijn. Doorwinterde wandelaars weten dat Tessenderlo voor een groot gedeelte uit bossen bestaat. Ten behoeve van de Limburgse mijnen werden vele decennia geleden dennenbomen geplant op de zanderige Kempische bodem. Het hout werd gebruikt bij de onderstutting van de mijngangen. Nadat het mijnwezen werd afgebouwd bleef men de schier onvruchtbare gronden aanwenden voor houtproductie, met grote groene ruimten tot gevolg. Recent startte een groots project. Grote dennenbossen worden gekapt waardoor men open ruimten creëert met loofbomen en vooral heide. De oorspronkelijke begroeiing krijgt zo een nieuwe kans. Tessenderlo is de meest westelijk gelegen gemeente van Limburg. Ze wordt ook wel eens de Limburgse neus genoemd. Het uiterste puntje van de groene neus is een drieprovinciënpunt. Tessenderlo ontmoet er onder het toeziend oog van de statige abdij van Averbode enerzijds de Antwerpse Kempen, en anderzijds het Vlaams-Brabantse Hageland.

De bossen van Tessenderlo reiken tot aan de abdij van Averbode

Tessenderlo heeft meer te bieden dan natuur. Het heeft een bruisend handelscentrum, huisvest de internationaal gekende Zwarte Markt en tal van belangrijke bedrijven. Hoogspringster en meerkampster Tia Hellebaut en zangeres Kate Ryan zijn momenteel de meest bekende inwoners van de gemeente. Scrabbleclub Littera, reeds jarenlang de sterkste Nederlandstalige scrabbleclub ter wereld (ahum) , schoot meer dan 21 jaar geleden wortel in Tessenderlo, en promoot er sindsdien het duplicate scrabbelen.

Littera kijkt uit naar 28 juni. De club ontvangt dan in cultureel centrum 't Loo, dat eveneens het decor vormt voor de nakende scrabble-interland, zo'n 130 NTSV-leden. Het gaat om 58 A-spelers, 47 B-spelers en 25 niet-geklasserden. Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link) en vind de namen van de deelnemers, én de tafelnummers die ze kregen toegewezen. De organiserende club is met 11 leden het best vertegenwoordigd. De 119 andere deelnemers komen vooral uit Genk (10), Mechelen (8), Dendermonde (7), Bilzen (7) en Putte (7). Het is opvallend dat 25% van de deelnemers Limburgers zijn. Zij maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om eens een interclub te betwisten in eigen gouw.

De voornaamste afwezige is Ronny Heylen, ondervoorzitter van de organiserende club. Hij zal de leiding van de jury op zich nemen. Alle andere spelers uit de top tien van de scrabbleranking zijn ingeschreven. Tamelijk veel subtoppers zullen afwezig blijven.


Na de wedstrijd in Tessenderlo zullen de scores wegvallen die in 2007 in Genk werden behaald. Rekening houdend met dit gegeven, en rekening houdend met de huidige rankingscore, kan men stellen dat onderstaande NTSV-leden de grootste kans maken om hun rankingpositie te verbeteren.


Andere NTSV-leden zullen het moeilijker hebben om hun huidige rankingpositie te behouden. Deelnemen in Tessenderlo, én er minstens even goed doen dan in Genk vorig jaar, dat moeten onderstaanden betrachten.


Wil je een jaar terugstappen in de tijd en het verslag lezen van de Littera-interclub van 2007? Klik dan hier ! Je zal dan eveneens herinnerd worden aan de records die toen sneuvelden, en aan de opmerkelijke prestatie die Littera liet optekenen.

Rijd je met je auto naar Tessenderlo? Dan krijg je via onderstaande link de mogelijkheid om de wegbeschrijving te downloaden. Ook de afstand en de vermoedelijke reistijd worden weergegeven. Goede reis!Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.