Scrabble Ranking

15 mei 2008

De nakende interclub in Utrecht: IT is ready for it.

Utrecht, de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie heeft heel wat te bieden. In 2008 zal men in deze stad de kaap van 300.000 inwoners overschrijden. Daarmee is Utrecht de vierde grootste stad van Nederland. Het is één van de oudste steden van Nederland, en kan fier zijn op een belangrijk historisch centrum. Qua grootte, en qua profiel in het algemeen, kan Utrecht het best vergeleken worden met de Belgische stad Gent.


Utrecht huisvest de grootste universiteit van Nederland. Tijdens het schooljaar verblijven er maar liefst 64.000 studenten, meer dan 20% dus van de eigen bevolking. Dat geeft aan de stad een bruisend tintje. Van de vele historische gebouwen in de binnenstad is de Domtoren, met zijn 112 meter de hoogste kerktoren in Nederland, het meest impossant aanwezig.

Het sfeervol ingesloten Dom-tuintje

De ruïnes van het middenschip van de Domkerk, in 1674 ingestort na een storm, waren jarenlang de plek waar mannen op zoek naar seks met andere mannen mekaar ontmoetten. In 1730 of 1731 werd hiertegen opgetreden nadat de koster van de Dom een klacht had ingediend. Een aantal mannen werd gearresteerd en verhoord. Exact 18 verdachten werden ter dood veroordeeld en gewurgd. De Utrechtse zaak ontketende een reeks vervolgingen in andere delen van het land. De rol die Utrecht gespeeld heeft in de homoseksuelenvervolging heeft ook sporen achtergelaten in de Nederlandse taal. Het woord utrechtenaar groeide vrij snel uit tot synoniem voor "homoseksueel". Meer dan 275 jaren na de feiten is een utrechtenaar voor Van Dale nog steeds een homo. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is men bewust de inwoners van Utrecht Utrechters gaan noemen, in een poging om het beledigende cachet van utrechtenaar af te schudden. Op het Domplein, daar waar ooit de ruïnes van het middenschip van de Domkerk lagen, ligt nu een steen waarin de gebeurtenissen van destijds worden gememoreerd, en wordt aangegeven dat mannen en vrouwen tegenwoordig zonder angst voor vervolging hun homoseksualiteit (moeten) kunnen beleven.

Anno 2008, op zaterdag 24 mei, worden in het Utrechts Densportcentrum, gelegen op de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal, Vlaamse en Nederlandse scrabbelaars verwacht. Het is inmiddels duidelijk dat de opkomst eens te meer een tegenvaller is. In het verleden werden steeds 70 à 90 deelnemers geteld. Zo ook dit jaar met 82 ingeschrevenen. Grosso modo kan men stellen dat de sterkst bezette Vlaamse interclubs bijna het dubbele aantal deelnemers aantrekken. Het valt de organisatoren ook op dat er meer Vlamingen zijn dan Nederlanders. De Nederlandse NTSV-clubs vaardigen 18 leden af, de Vlaamse clubs daarentegen 52. Daarnaast schreven ook (maar) 12 leden van de Nederlandse scrabblebond (SBNL) in. Het Limburgse Littera Tessenderlo is met 7 leden het best vertegenwoordigd. Drie andere Vlaamse clubs sturen 5 leden, nl. Chipka Aalst, Coxhyde Koksijde en Et*cetera Genk. Het Nederlandse Lettergreep Amersfoort doet even goed.

Hoe ziet het sterkteprofiel van het deelnemersveld eruit? Doorgaans is de verhouding tussen A- en B-spelers ongeveer fiftyfifty. In Utrecht zal het echter anders zijn. Op de deelnemerslijst staan de namen van 42 A-spelers en 16 B-spelers. Meer dan een kwart van de deelnemers (nl. 24) komt helemaal niet voor in de ranking, maar dat kan voor de helft verklaard worden door de ingeschreven SBNL-ers. Men kan dus besluiten dat vooral de sterkere competitiescrabbelaars niet opzien tegen de verplaatsing naar Utrecht, de gelegenheidsspelers die het eerder voor hun plezier doen, die passen in grotere getalen. Of daar alleen de afstand een rol in speelt, of ook het loutere feit dat een landsgrens moet worden overgestoken, is niet meteen duidelijk. Het is vooral het gebrek aan een plaatselijk duplicate-draagvlak dat resulteert in een beperkt deelnemersveld. Net als in Mortsel zullen in Utrecht 11 spelers uit de ranking top 25 ontbreken. Hieronder vind je hun namen:


Na de interclub in Utrecht zullen de scores wegvallen die in 2007 op de Tieltse paasscrabble werden behaald. Rekening houdend met dit gegeven, en rekening gehouden met de huidige rankingscore, kan men stellen dat onderstaande NTSV-leden, allen ingeschreven voor Utrecht, de grootste kans maken om hun rankingpositie te verbeteren.Deelnemers die vorig jaar in Tielt zeer sterk presteerden, kunnen zich maar handhaven in de ranking indien ze in Utrecht opnieuw sterk uit de hoek komen. Dat geldt vooral voor onderstaanden:


Wil je de IT-interclub van 2007, en het meesterschap van Arendsoog terug voor de geest halen? Klik dan hier !

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers? Raadpleeg dan hier(=link) en vind de deelnemerslijst mét tafelnummers.