Scrabble Ranking

24 mei 2008

Jan De Ridder: de terechte winnaar in Utrecht

Op zaterdag 24 mei stond de vijfde interclub van 2008 op de agenda. Met Utrecht was de meest noordelijk gelegen locatie aan de beurt. Iets te noordelijk voor velen, want slechts 77 deelnemers hebben de organisatoren met een deelname geplezierd.

Wil voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

De zaal in het Denksportcentrum leent zich zeer goed tot het organiseren van een scrabble-interclub. Hij is functioneel, airconditioned, verzorgd, en zeer rustig gelegen. Op minder dan 20 meter daarvandaan varen boten over het Amsterdam-Rijnkanaal. Enig mooi, voor wie er even oog voor heeft.


IC Utrecht: ook per boot perfect bereikbaar

Wedstrijdleider Aad de Vette trok omstreeks twee uur de wedstrijd op gang. De openingszet KEMMEN (= kammen) bracht 30 punten op. Wie in de tweede beurt uitpakte met FETEREN (fĂȘteren = feest houden ter ere van) mocht 48 punten toevoegen aan zijn score, en realiseerde zo een voorsprong van minstens 12 punten op menig tegenstrever. Na vier beurten wees de scoreteller 180 punten aan. Die stand werd in de daaropvolgende beurt aangedikt met maar liefst 101 punten. Dat kon enkel met de scrabble JOEKERDE (joekeren = joekelen, neuken). Andere gelegde scrabbles leverden minsten 15 punten minder op. Acht beurten lang hield het kleine deelnemersveld gelijke tred met de computer. In de negende beurt kon enkel Riccardo Ounane vermijden dat daar verandering in kwam. Hij soleerde met het mooie ZEILDUO, en pakte zo minstens zes punten meer dan de anderen. Precies op het moment dat de Kamerikse koeken werden klaargezet, scoorde een kleine minderheid van spelers met ACHELE (achelen = eten) 53 punten. Tijdens de pauze bleek al snel dat Jan De Ridder van Heureka Mechelen nog maar tien punten verloren had. Met 484 punten leidde hij overtuigend. Omer Van Hoecke (459 pt.) voerde een pelotonnetje met achtervolgers aan. Ook solist Riccardo Ounane (457 pt.), Bert van der Loo (456 pt.) en Ronny Heylen (452 pt.) maakten daar deel van uit.

Bij aanvang van de tweede wedstrijdhelft konden de deelnemers niet weten dat de eerstvolgende vijf beurten zeer beslissend zouden zijn voor de einduitslag. In de elfde beurt de makkelijke scrabble SPOUWEN (132 pt.) missen, was zeer nefast. Meteen daarna kon dat woord met behulp van ID verlengd worden tot SPOUWEND, goed voor 68 punten. Wie dat niet deed, liet minstens 38 belangrijke punten links liggen. In de dertiende beurt veroorzaakte de derde scrabble uit de wedstrijd minstens even belangrijke bewegingen in de tussenstand. ON verlengen tot ONTMANDEN (ontmannen = castreren, de zaadballen wegsnijden) was niet voor ieder weggelegd, en dus staken maar weinigen de vruchtbare beloning van 90 punten op zak. De kaarten werden duchtig geschud. In de vijftiende beurt bood een vierde scrabble de deelnemers de kans om terrein goed te maken. WINNAARS en MINNAARS zijn op zich zeer gekende woorden, maar een blanco blokje dat als aanvangsletter moest dienen bemoeilijkte de vondst van deze woorden aanzienlijk. Velen visten achter het net. Nadien volgden nog vier beurten waarin in totaal 154 punten verborgen waren. Vrijwel niemand vond ze allemaal. Na 19 beurten werd bij een stand van 1055 punten de finishvlag gezwaaid.

Bij de proclamatie van de uitslag bleek dat na de pauze in de subtop nog rake klappen waren uitgedeeld. Niet Jan De Ridder incasseerde de slagen, maar wel zijn naaste achtervolgers. Jan scoorde als enige meer dan 1000 punten, wat hem helemaal bovenaan deed eindigen. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo rukte nog op naar de tweede plaats. Hij werd in zijn opmars geholpen door de nulscores die zijn rechtstreekse opponenten opliepen. Michel Verfaillie van Fair Play Destelbergen verloor na de pauze slechts vijf punten op Jan De Ridder en klom zo van een tiende naar een mooie derde plaats.

De top drie
(vlnr. Jan De Ridder, Ronny Heylen en Michel Verfaillie)
De wedstrijd in Utrecht stond ook open voor leden van de Scrabblebond Nederland.Twaalf deelnemers maakten hiervan gebruik om zich te meten met de doorwinterde duplicate scrabbelaars. Het was vooral uitkijken naar de prestatie van de jonge Floris van Ouwerkerk. In de voorbije maanden had hij al voor verbazend goede prestaties gezorgd op plaatselijke clubwedstrijden. Dat hij uit goed scrabblehout gesneden is, staat vast. Extra ervaring zal hem in de komende maanden en jaren nog sterker maken, zo wordt gezegd. Floris bevestigde in Utrecht. Hij eindigde temidden van een kransje gevestigde waarden op een mooie vijftiende plaats. Hij was hiermee veruit de sterkste niet-NTSV-er.

De trofee voor de beste B-speler ging naar John Verlinden van Homerus Gent. Hij eindigde op een twintigste plaats. Mede dankzij deze prestatie klimt hij in de ranking naar de A-klasse. Verwacht wordt dat John nog een flinke groeimarge heeft en dat het in zijn mogelijkheden moet liggen om meer regelmaat in zijn prestaties te leggen. In de komende drie interclubs vallen voor hem telkens A-scores weg. Indien John deze kan vervangen door nieuwe A-scores zal zijn naam allicht nog een tijdje in de A-rangen terug te vinden zijn.

De clubs uit Amersfoort, Aalst, Destelbergen en Tessenderlo telden twee leden in de top tien. Het was favoriet Littera Tessenderlo dat aan het langste eind trok. De dertiende plaats van Herman Theys vulde de prestaties van de twee Ronny's mooi aan. Littera behaalde de derde trofee op vijf interclubs. In de clubranking staat de Limburgse club samen met Fair Play Destelbergen aan de leiding.


Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de solo? Klik dan hier