Scrabble Ranking

31 mei 2008

153 leden schreven zich in voor de interclub van Chipka Aalst

Aalst is het meest bekend om zijn jaarlijks carnaval en om de spotnaam AJUINEN die de inwoners meekregen in de loop van de 19e eeuw. Aalst is ook de thuisbasis van Dirk Martens, de man die 500 jaar geleden de drukkunst in de Nederlanden introduceerde. Hij genoot een groot aanzien en kreeg van de Aalstenaars een standbeeld centraal op de grote Markt. Een al even beroemde telg is de romanschrijver Louis Paul Boon. Aalst maakte in het begin van de 20e eeuw ook een stukje van de Belgische politieke geschiedenis met als centrale figuur priester Daens. Over hem schreef Louis Paul Boon in 1971 zijn beroemdste boek "Pieter Daens of hoe in de 19e eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht". Het belichaamt de sociale geschiedenis van een stad, streek, volk en tijdperk.

Dirk Martens

Scrabbelaars vragen zich misschien af waar de naam Chipka vandaan komt. Chipka is de Aalsterse verbastering van het Bulgaarse Shipka, de berg waar ongeveer 135 jaar geleden een Bulgaars-Russische coalitie de Turken versloeg nadat deze vijfhonderd jaar lang Bulgarije hadden bezet. De slag om Shipka, waar nu een monument met duizend trappen staat, werd in de kranten van die tijd beschreven als een bijzonder woest gevecht. Shipka riep visioenen van chaos en destructie op. Toen in die jaren de industriële revolutie vat kreeg op Aalst en het kunstmatige eiland tussen enerzijds de oude en anderzijds de gekanaliseerde Denderbedding volgebouwd werd met hoge, lelijke fabrieksgebouwen met rook spuwende schoorstenen, begon men in Aalst die plek ,,Chipka'' te noemen, een oord van chaos en afzichtelijkheid in het tot dan toe zo mooie en rustige Aalst. Door de jaren heen is men die plek Chipka blijven noemen, maar de pejoratieve bijklank is naar de achtergrond gedrongen. Heeft de Aalsterse scrabbleclub die wanklank helpen verwateren? Waarschijnlijk niet, maar het mag toch gezegd worden dat alle NTSV-ers, en zeker de bezoekers van de jaarlijkse interclub, weten dat Chipka Aalst al jaren synoniem staat voor orde, organisatie en perfectie, het tegenovergestelde dus van de oorspronkelijke betekenis van Chipka.

Dertien jaar geleden organiseerde Chipka de eerste interclub op Aalsterse bodem. Later is de club uitgeweken naar infrastructuur in o.a. Haren, Erpe-Mere en sinds enkele jaren het naburige Lede. Zo'n 153 NTSV-leden schreven zich in voor de interclub van Chipka Aalst. Het gaat om 69 A-spelers, 64 B-spelers en 20 niet-geklasserden. De verdeling over de geslachten ziet er als volgt uit: 86 vrouwen versus 67 mannen. Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link) en vind de namen van de deelnemers, gesorteerd op hun huidige rankingstand. De organisatoren hebben ervoor geopteerd om de tafelnummers niet prijs te geven, waarvoor alle begrip. Vijf clubs zullen door minstens tien leden vertegenwoordigd zijn: Ypsilon Heist en Fair Play Destelbergen mobiliseren 13 leden. Homerus Gent, Littera Tessenderlo, en Coxhyde Koksijde sturen 10 deelnemers.

Slechts 10 NTSV-ers uit de ranking top veertig ontbreken op de deelnemerslijst. Onder hen drie leden van Chipka Aast, alsook Jan De Ridder. Zij worden allen als helper ingeschakeld.


Na de interclub in Lede zullen de scores wegvallen die in 2007 op de Mechelse interclub werden behaald. Rekening houdend met dit gegeven, en rekening houdend met de huidige rankingscore, kan men stellen dat onderstaande NTSV-leden de grootste kans maken om hun rankingpositie te verbeteren. De prognosecijfers kunnen nog versterkt worden indien de betrokkenen in Lede deelnemen én tegelijkertijd een score behalen die nog beter is dan hun huidige rankingscore.


Andere NTSV-leden zullen het moeilijker hebben om hun huidige rankingpositie te behouden. Zij kunnen een terugval enkel vermijden door deel te nemen in Lede, én tegelijk minstens even goed te spelen dan in Mechelen vorig jaar. Dat geldt vooral voor onderstaanden:


Wil je de Chipka-interclub van 2007, en de nipte zege van Jan de Kruiff terug voor de geest halen? Klik dan hier ! Je zal dan eveneens herinnerd worden aan het feit dat toen drie dames voor hun club de clubtrofee in de wacht sleepten.

Rijd je me je auto naar Lede, en is je voertuig niet uitgerust met een GPS? Dan krijg je via onderstaande link de mogelijkheid om de wegbeschrijving te downloaden. Ook de afstand en de vermoedelijke reistijd worden weergegeven. Goede reis!Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.