Scrabble Ranking

27 januari 2008

Omer Van Hoecke geeft ook in Gent iedereen het nakijken

Op zaterdag 26 januari kwamen 159 scrabbelaars samen in Gent. De tweede rankinginterclub van het seizoen stond op het programma. Dat de opkomst eerder groot mag genoemd worden, mag blijken uit het feit dat men moet teruggaan tot maart 2006 om een wedstrijd te vinden met een groter deelnemingsveld. Van de 28 NTSV-leden met een A1-, A2- of A3-ranking ontbraken alleen Rob Rondou, gelast met de taak van spelleider, Stefaan Roels en Alex Reymen van Littera Tessenderlo, Jos Leyssens van Chipka Aalst en Luc Moelants van Alfabet Putte. Ypsilon Heist was met 15 leden het best vertegenwoordigd. Fair Play Destelbergen en Blanco Tielt brachten beide dertien leden op de been.

Wil je voor de lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Rob Rondou spelleider van dienst

Bij aanvang van het spel nam de spelleider zijn zakje in de hand, en trok zevenmaal. Dat wat uit het zakje kwam, gaf hij prijs aan de zaal. In een mum van tijd was hij klaar. De deelnemers kregen drie minuten de tijd om een woord te produceren, bij voorkeur KINKY (= enigszins pervers), want dat leverde 16 punten meer op dan KWINK. In de tweede beurt konden met de vierklappers TOEKTEN of TOEKENT 44 punten verdiend worden. Enkele relatief makkelijke scrabbles dienden zich aan in de vierde beurt. De meesten maakten MARKANTE of AANMERKT. Iedereen onthield zich van het kinky klinkende NATMAKER, doch Van Dale kent dit woord en het kan dus terecht als MARKANTE anagram van AANMERKT gelden. Het volgens Google zeer ongebruikelijke AANMOERT (aanmoeren = een moer vaster draaien) leverde enkele punten meer op. In Nederlandse teksten het woord FUREUR (= onstuimige drift) terugvinden, is volgens Google een quasi onmogelijke opdracht, maar Van Dale heeft het woord toch opgenomen. Enkele deelnemers wisten dat en deden dat woord dan ook op het bord belanden. Verrassing alom toen de hoogste zet van de zesde beurt werd aangekondigd. Mieke Beks (zie foto) van Zandloper Lommel lukte als enige een scrabble. Met VOLHOEF (= een paardenhoef met bolle zool) smeerde ze alle deelnemers, inclusief die van 't Peirt Dendermonde, minstens 52 verliespunten aan. Proficiat Mieke! Het overgrote gedeelte van het deelnemersveld werd in de daaropvolgende beurt alweer met een gemiste scrabble geconfronteerd. HEUPDANS leverde 92 punten op. Dat de percentages na de wedstrijd laag zouden uitvallen, was na zeven beurten al met zekerheid geweten. Met GROUW (grouwen = gruwen) en BENG (= harde slag) kwamen voor de pauze nog twee haast ongekende Nederlandse woorden op het bord. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort (443 pt.) ging als leider de pauze in. Dat hij enkele beurten had moeten spelen zonder bril, die hij nota bene voor het spel ergens in de zaal had afgezet om ongehinderd te kunnen zoenen, had hem duidelijk geen parten gespeeld. Jan De Ridder volgde op twee puntjes, en een derde Jan, nl. Jan Cornet stond met 439 punten op de derde plaats. Hij moest daar wel het gezelschap dulden van een alweer sterk spelende Omer Van Hoecke.

Na de pauze bleven de scores zes beurten lang beperkt tot gemiddeld dertig punten. Verschuivingen in de tussenstand hadden vooral te maken met nulscores die werden uitgedeeld. In de zeventiende beurt kwam de vierde scrabble eraan. Het was niet echt mogelijk om een achterstand weg te werken, want daarvoor waren de mogelijke scrabbles te gemakkelijk. O.a. KOERSEND en KOERSTEN waren goed voor 89 punten, doch de jury koos voor KROESDEN. De achttiende beurt zou de stand nog wat wijzigen: CONVEXE leverde 44 belangrijke punten op. Na twintig beurten zat men door de voorraad klinkers heen, waardoor de tweede interclub van het seizoen erop zat. In geen enkele beurt hadden de deelnemers moeten onderdoen voor de computer. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen vergaarde 800 punten op een maximum van 928, en won hiermee zijn derde interclub op vier wedstrijden. Omer is een verbluffend sterke reeks aan het neerzetten, dikte zijn rankingscore met 1.18 RP aan en klimt zo naar de vierde plaats in de individuele ranking. Willy Van Laethem van Peirt Dendermonde werd tweede met 780 pt. Hij bleef vier andere spelers maar net voor: Ronny Heylen van Littera (779 pt.), Jan De Ridder van Heureke Mechelen (778 pt.), Frans Symons (778 pt.) en Danny Crabbé van Vinding Leuven (776pt.).De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Romain Frickx van Vinding Leuven was net als in Heist ook in Gent de speler die zijn huidige rankingscore het meest overtrof. Hij zegt daardoor de B3-klasse definitief vaarwel, en zet zijn tocht op weg naar de A-klasses verder. Cécile Verstraete van Ypsilon Jette kreeg voor haar prestatie de trofee van de beste B-speler. Ze treedt terug binnen in de A5-rangen.
De Blanco-toppers Jef Debacker (83e) en Tina Verdonckt (100e) lieten het in Gent afweten. Littera Tessenderlo verzamelde dankzij Ronny Heylen, Frans Symons en Herman Theys slechts 23 plaatspunten, en mocht voor het eerst dit seizoen de clubtrofee in ontvangst nemen. Blanco Tielt blijft evenwel de clubranking aanvoeren.Ronny Heylen, Herman Theys en Frans Symons
winnen voor Littera Tessenderlo de clubbeker

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de soloscrabble en de andere mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier .