Op weg naar de tweede rankinginterclub in Mortsel.
Mortsel is gekend om haar imposante militaire infrastructuur, en om een oorlogsdrama dat zich daar 65 jaar geleden afspeelde. Rond 1850 werd Antwerpen het centrum van de Belgische landsverdediging, en in de jaren 1859-1865 verrees bij de Scheldestad een gordel van acht mastodonten van forten. Een prachtig, maar duur staaltje van de toenmalige militaire technologie. De forten waren ontworpen om te weerstaan aan de militaire slagkracht van 1860. Toen ze af waren, bleek die slagkracht enorm te zijn toegenomen, waardoor de forten militair waren achterhaald. Noch in de eerste, noch in de tweede wereldoorlog heeft de fortengordel een beduidende militaire betekenis gehad. Eén van die bouwwerken, nl. Fort 4, is opgetrokken op het grondgebied van Mortsel, en is heden ten dage een toeristische troef.
Op 5 april 1943 werd per vergissing door Amerikaanse vliegtuigen een bombardement uitgevoerd op Mortsel-dorp. Verschillende gebouwen, waaronder Fort 4, maar ook een school werden geraakt. Er waren 936 slachtoffers, waaronder 209 kinderen. In 2004 kreeg Mortsel van de Belgische regering erkenning voor het oorlogsleed. Een echt "oorlogskruis" kreeg de gemeente echter niet, omdat friendly fire (= eigen vuur) dood en vernieling had gezaaid.
Op minder dan één kilometer van Fort 4 ligt zaal het Lepelhof. Daar worden aanstaande zaterdag de scrabbletroepen verwacht. Achtentwintig scrabblekernen vaardigen samen maar liefst 155 leden af. Meer dan een kwart van het deelnemersveld bestaat uit Oost-Vlamingen. Het Limburgse Littera Tessenderlo en het West-Vlaamse Ypsilon Heist zijn met tien deelnemers het talrijkst aanwezig. Opvallend is ook de deelname van de Klinkers uit Rotterdam. Voor het eerst sinds hun aansluiting bij het NTSV zal de club voorkomen in de einduitslag van een rankinginterclub.
Hoe ziet het sterkteprofiel van het deelnemersveld eruit? Zestig aanwezigen kunnen prat gaan op een A-label, en eveneens zestig anderen staan in de ranking in één of andere B-klasse. Maar liefst 35 deelnemers figureren helemaal niet in de ranking. Negentig vrouwen nemen het op tegen vijfenzestig mannen. Relatief veel subtoppers (nl. 11 op 25) lieten zich om allerhande redenen niet inschrijven. Hieronder vind je hun namen:
Zal Omer Van Hoecke opnieuw een sterke prestatie neerzetten, en zo zijn stand in de ranking-aller-tijden nog verbeteren? Hij moet hiervoor beter doen dan de score van 91.1 RP die hij in 2007 in Utrecht behaalde. Op basis van zijn prestaties in het voorbije semester mag men hem de grootste kanshebber op de overwinning noemen. De A1-spelers Jan De Ridder en Ronny Heylen voeren het veld van andere kandidaat-winnaars aan. Onder hen ook Riccardo Ounane, die een score van 78.9 RP ziet verdwijnen, waardoor hij uitzicht heeft op een mooie vooruitgang. Meer dan waarschijnlijk zal hij zijn zevende rankingpositie ruilen voor een stek in de top vijf. Rita De Swaef kan voor een nieuw record zorgen bij de vrouwen. Indien ze meer dan 88.81 RP scoort, zal ze de recordscore van Jos van Rooijen verbeteren. Zeker een haalbare kaart! Op basis van de huidige rankingscores enerzijds, en de scores die behaald werden in Utrecht 2007 anderzijds, kan men volgende deelnemers de grootste kans op een stijging toemeten:
Deelnemers die vorig jaar in Utrecht zeer sterk presteerden, kunnen zich maar handhaven op hun rankingpositie indien ze in Mortsel opnieuw sterk uit de hoek komen. Voor onderstaanden zijn de prognoses niet rooskleurig:
Wil je zeventien maanden terugstappen in de tijd en je de Mortselse interclub van 11 november 2006 terug voor de geest halen? Klik dan hier !
Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers, en wil je weten naast wie je mag zitten? Raadpleeg dan hier(=link) de deelnemerslijst.