Scrabble Ranking

19 april 2008

Riccardo Ounane met behulp van een solo naar winst in Mortsel

Op zaterdag 19 april trokken 149 scrabbelaars richting Mortsel om er deel te nemen aan de vierde interclub van het seizoen. De organisatie is de enige rankinginterclub op het grondgebied van de provincie Antwerpen. Vooral de NTSV-leden uit Limburg, Nederland en Antwerpen zijn Alles Af Antwerpen en Vandalen Schoten zeer dankbaar om het initiatief dat zij namen. Om twee uur startte spelleidster Hedwig Clymans in de goed gevulde zaal Lepelhof het spel.

Wil je voor lezing van onderstaand verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier


In de eerste beurt waren zowel SLONZE als ZOLEND goed voor 32 punten. De jury koos voor SLONZE, waardoor het spel tegen de gewoonte in naar rechts werd geopend. De mooiste trekking van de wedstrijd volgde in de tweede beurt. Een tiental scrabbles met een kleine moeilijkheidsgraad behoorden tot de mogelijkheden, maar alleen DIENAREN bracht 90 punten op. De dienaren in de jury worstelden ondertussen met computerproblemen. Systeembeheerder Marc Stepman was helaas niet aanwezig, waardoor het probleem niet kon opgelost worden. Marcs grootste uitdaging zal erin bestaan om in de komende weken zijn aanwezigheid op interclubs compleet overbodig te maken. Hard- of softwareproblemen? Wat het ook weze, de dingen moeten gewoon hun ding doen zodat de drie nieuwe laptops, een investering die door vele ingewijden als eerder onnodig wordt bestempeld, eindelijk haar meerwaarde kan laten blijken.

Voor de pauze boden de trekkingen weinig spectaculaire beurten. Riccardo Ounane van Chipka Aalst slaagde erin om zich even in de schijnwerpers te scrabbelen door in de zevende beurt met OVEREGT (overeggen= nog eens, opnieuw eggen) een solo te produceren. Na tien beurten werd een maximum van 422 punten bereikt. De voorlopige stand toonde een bijzonder kleine afscheiding tussen de spelers. Riccardo Ounane totaliseerde 416 punten en voerde daarmee de tussenstand aan. Hij duldde in zijn onmiddellijke buurt alleen Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort (415 pt.). Annemie De Waele van Heureka Mechelen volgde op zeven puntjes van de leider.

Bij aanvang van de tweede wedstrijdhelft lag slechts één letter op de linkerkant van het spelbord. Daarin kwam pas verandering in de veertiende beurt. Met behulp van het eerste blanco blokje dat uit het letterzakje kwam, kon toen de scrabble ONGUREN (= onaantrekkelijken, ruwen, gemenen) gelegd worden. De opening naar links was eindelijk een feit. Met het puntenrijke FYLEN (fyle = volksstam) en QATJE werd nog tweemaal de rechterkant opgezocht, maar voor het overige waren de maxima links te zoeken. De scrabbles HEESTEN en AFDOKKE boostten (= omhoogjagen) de totaalscore. Ondertussen had Jan de Kruiff drie punten voorsprong genomen op Riccardo Ounane, doch in de allerlaatste beurt zette Riccardo zijn belager terug op achterstand. Hij scoorde immers als één van de weinigen nog 31 punten met MIMICRY (= natuurlijke camouflage in het dierenrijk). Met Riccardo Ounane kende de interclub te Mortsel een verdiend winnaar. Zonder zijn solowoord in de zevende beurt had hij de overwinning aan Jan de Kruiff moeten laten. Luc Moelants van Alfabet Putte speelde ook een beresterke partij. Hij strandde op tien punten van de winnaar, en bleef Jan De Ridder nog vijf puntjes voor. Samen met dit tweetal zouden ook Cris Clonen, Rudi Boesmans, Annemie De Waele en Gerda Van Mierlo zorgen voor een behoorlijk Antwerps/Limburgs-gekleurde uitslag.De top tien, met uiterst rechts B-laureaat Rudi Boesmans
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Rudi Boesmans van Et*cetera Genk scoorde zo maar even 21.59 RP meer dan zijn huidige rankingscore. Hij mocht dan ook de B-trofee in ontvangst nemen. Hieronder vind je de namen van spelers die net als Rudi op een zeer verdienstelijke prestatie kunnen terugblikken. Verwacht wordt dat Pascal Reygaerts van Ypsilon Heist met zijn zeer mooi resultaat voorgoed de B-rangen achter zich gelaten heeft. Vermelden we ook de achttiende plaats van de niet in de ranking geklasseerde Maddy Janssen van Zandloper Lommel. Haar score van 90.77 RP geeft aan dat ze uit goed scrabblehout gesneden is.


Pasquinel Boussery van Blanco Tielt was de enige A-speler die in Mortsel serieus onder zijn waarde speelde. Vier nullen, telkens van een totaal andere soort, deden hem op een 124e plaats verzeilen, 20.23 RP onder zijn normaal niveau.


Lettergreep Amersfoort, Et*cetera Genk en Heureka Mechelen telden twee leden in de top tien. De clubscore hangt echter af van de beste drie scores per club, waardoor Littera Tessenderlo de tweede zege van het seizoen behaalde. Het waren Ronny Heylen (12de) en Frans Symons (14de) die samen met Cris Clonen (6de) de clubtrofee veroverden. Alfabet Putte kwam bijzonder sterk voor de dag. De clubs uit Genk en Mechelen gaven ook de clubuitslag nog een extra Antwerps/Limburgse tint.

RonnyHeylen, Cris Clonen en Frans Symons van LitteraWil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier .

Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier .