Scrabble Ranking

7 juni 2008

Willy Van Laethem wint in Lede

Op zaterdag 7 juni verzamelde meer dan een kwart van de leden van het NTSV in Lede om er deel te nemen aan de zesde interclub van 2008.
Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier

Spelleider Jan Van Herpe "aan de drank"

Stipt op tijd mocht het haasje van dienst de eerste zeven letters uit het zakje trekken. Het gros van de deelnemers vond in die beurt WONEND of WONDEN, en kon aan de wedstrijd beginnen met 32 punten. De enkelingen die de concurrentie een NEKWOND wilden toebrengen, mikkend op een scrabblescore van 84 punten, kregen een nulscore voor hun zeer verdienstelijke poging. De jury verkoos WONEND boven WONDEN, onder meer omdat dat woord nog kon verlengd worden tot BIJ-wonend, UIT-wonend, en VER-wonend. In de tweede beurt leverde UITWONEND (= niet in het huis wonend, extern) 54 punten op. Enkele spelers deden echter nog beter door uit te pakken met de scrabble TUTRICE (=voogdes). Iets verkleinen door het te verlengen, kan dat? ...In de Nederlandse taal is dat mogelijk. Dat bleek in de zesde beurt toen TUTRICE verlengd werd tot TUTRICETJE, een simpele maar tegelijk verrassende max. Ook meteen daarna kon men best een op het bord liggend woord gewoon wat langer maken: WONENDE veranderde tot VERWONENDE (verwonen = betalen aan woninghuur), goed voor 51 belangrijke punten. Toen in de achtste beurt de letter Q voor het eerst uit het zakje kwam, bleef die met QUID al meteen achter op het bord. Goed, want zo zou die letter in het verdere verloop geen stoorzender kunnen zijn bij de trekkingen. De eerste wedstrijdhelft werd de ganse tijd als zeer aangenaam ervaren. Toen de pauze in zicht kwam, evolueerde het spel naar een climax. Nadat in beurt negen met BHENG (=verdovend middel) de mogelijkheid tot een negenklapper werd geschapen, trok de wedstrijdleider in beurt tien een zeer interessante lettercombinatie. De deelnemers zochten drie minuten naar een scrabble, of zaten in stilte te twijfelen of ze zouden gaan voor een twijfelachtige negenklapper.


Het was wachten tot na de pauze op het verdict van de jury. Slechts vijf scrabbles konden geaccepteerd worden, waaronder geen negenklapper, en het was enkel Litteraan Danny Beyens die de max vond. Zijn solo KNOTSGAL (een door de galwesp veroorzaakte knotsvormige opzwelling op eikentakken) bracht 101 punten op, waardoor men na tien beurten de mooie ronde score van 500 punten bereikte. De tussenstand werd aangevoerd door Rita De Swaef (448 pt.) van Fair Play Destelbergen. Zaten haar het dichtst op de hielen: Willy Van Laethem (442 pt.) van 't Peirt Dendermonde, Bert van der Loo (438 pt.) van Heureka Mechelen, Herman Theys (438 pt.) van Littera Tessenderlo en diens clubgenoot Ronny Heylen (432 pt.).

In de eerste beurten na de spelhervatting passeerden woorden als SHAG (=gesneden tabak), HOAX (=e-mail met een onterechte viruswaarschuwing), WENGE (wengé = tropische harde houtsoort) en BROZEMS (=nozems op een brommer) de revue. Het was een leerrijke partij, absoluut! In de vijftiende beurt lukte alleen Annie Lezy van Syllabe Izegem de max. Zij greep met haar vondst NEFFENS (=niet raak, mis, naast) in ieder geval niet naast de chocolade die Chipka voor de solisten had voorzien. Niet missen was vooral de boodschap in de zestiende beurt. Twee blanco's hadden toen tot gevolg dat vele tientallen scrabbles konden gelegd worden. TOEGREEP was één van de mogelijkheden, en kwam ook effectief op het bord. Wie toen geen scrabblebonus binnenhaalde, of misschien zelfs een nulscore opliep, had alle redenen tot klagen en zuchten (= kuimen; KUIM gelegd in beurt 17). In de twintigste beurt kreeg het spel een verrassend slot. Bertrand De Bouvere van Ypsilon Heist lukte een solo met flink wat meerpunten. Met KOZEND (= vleiend, vrijend) verlengde hij NEFFENS tot ONEFFENS, een aanbouwmogelijkheid die door quasi iedereen over het hoofd werd gezien.

De wedstrijd werd gewonnen door Willy Van Laethem. Het bleek dat
hij na de pauze nog 417 punten (op 473 maxpunten) had vergaard, goed genoeg om zijn tweede plaats in de tussenstand om te buigen tot winst. Bijna twee jaar na zijn overwinning op de interclub in Tessenderlo voegde hij een nieuwe zege toe aan zijn palmares. Dankzij zijn goede prestatie bereikt Willy in de ranking een score (92.63 RP) die hij nog nooit eerder achter zijn naam had. Hij komt zo in de ranking-aller-tijden op een vijfde plaats terecht. Ronny Heylen verloor na de pauze nog 8 punten op de winnaar en strandde zo op de tweede plaats. Ronny's NEKWOND in de eerste beurt had hem dus (gelukkig maar figuurlijk) genekt. Monique Deprez van Blanco Tielt speelde een zeer sterke tweede helft en sloop zo op kousenvoeten naar een mooie derde plaats.


Een beknopt overzicht van de uitslag:
De top 10 + uiterst links Willy Albrecht,
de beste B-speler
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Willy's gedijen goed in Lede, zo lijkt het wel. Willy Albrecht won immers de B-trofee. Mede dankzij zijn prestatie kon de clubtrofee, een heuse bierkorf, aan Fair Play Destelbergen uitgereikt worden. De Oost-Vlaamse succesformatie had één puntje overschot op de concurrenten uit Tessenderlo. De tweede plaats brengt Littera aan de leiding in de clubranking.

Wil je de volledige uitslag van de IC te Lede inkijken? Klik dan hier .

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de drie solo's? Klik dan hier.

Chipka Aalst kan terugblikken op een bijzonder geslaagde interclub. Organisatorisch liep alles van een leien dakje. Een goede voorbereiding verhoogt de kans op een vlekkeloos verloop van het gebeuren, en dat hebben ze in Aalst goed begrepen. Het is nu aan Littera Tessenderlo om te proberen op 28 juni even goed te doen.