Scrabble Ranking

1 juli 2007

Nieuwe records op interclub in Tessenderlo

Op 30 juni 2007 organiseerde Littera Tessenderlo de achtste interclub van het lopende seizoen. De Limburgse club mocht 126 deelnemers ontvangen.

Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar hier

Drie kandidaat-deelnemers hadden zich laten verrassen door een ochtendlijk ongeval op de Brusselse Ring. Ze raakten verstrikt in de file en toen duidelijk werd dat ze veel te laat zouden arriveren, besloten ze om rechtsomkeer te maken. Onder hen Peirtspeler Willy Van Laethem, winnaar van de interclub in 2006, en Rob Rondou van Homerus Gent, twee spelers uit de rankingtoptien. De derde pechvogel was Kathy Deprez van Chipka Aalst.Net als in de voorbije jaren werd ook ditmaal het Score-programma gebruikt door de jury. Drie Litteranen die het programma door en door kennen, bijgestaan door vier ervaren assitenten, zorgden voor een zeer vlot verloop van de jurering. In de eerste beurt miste de ganse zaal de hoogst mogelijke puntenwaarde. VRET (= een huidaandoening) is blijkbaar niet gekend in scrabblemiddens. VENT daarentegen wel, want 123 van de 126 deelnemers startten ermee. SENSATIE (62 pt.) in de tweede beurt! Slechts 14 deelnemers ontwaarden deze scrabble. Een goedgekend woord dat om een raadselachtige reden moeilijk in het vizier komt. Dat woorden die op 1 januari 2007 aan de SWL werden toegevoegd nog niet goed gekend zijn, mocht blijken in de vierde beurt, toen slechts zeven deelnemers voor TAWNY (= soort porto) en de bijhorende 34 punten kozen. In de zevende beurt verscheen JUNO (= mooie, forse vrouw) ten tonele. Ze was goed voor 31 punten. De computer gaf aan dat met JUNOS in aanbouw met TAWNYS vier punten extra konden gescoord worden. Met de plakker WEGNEME (43 pt.), BORAT (46 pt.) (= soort geweven stof) en FOHNEN (37 pt.) werden de tien beurten van de eerste wedstrijdhelft volgemaakt. De tussenstand bedroeg aan de pauze 388 punten. Jan Cornet van Vandalen Schoten bekleedde de koppositie, met Jan De Ridder van Heureka Mechelen in zijn zog.


De tweede helft ving aan met de weggever AFZOME. In beurt twaalf lukte Bert Leyssens van Chipka Aalst en Herman Theys van Littera Tessenderlo een duo met TOEFEL (49 pt.) (toefelen= vertroetelen) . Het was wachten tot de veertiende beurt op de tweede scrabble van de wedstrijd. Twee blanco blokjes maakten er een makkelijke klus van. Maar liefst 118 van de 126 deelnemers dienden een correct scrabblewoord in. Alleen Bert Leyssens (alweer), Cris Clonen van Littera en Jan Cornet van Vandalen Schoten slaagden erin om de mogelijke vierklapper te benutten. De jury gaf het trio 94 punten en liet EIERSLAK (= soort slak) op het bord leggen. In de vijftiende beurt misten slechts vier spelers een volgende scrabblemogelijkheid. Vele tientallen vondsten werden op de jury losgelaten. In die bewuste beurt gaf DROEDEL (87 pt.) de tussenstand een laatste forse opstoot . Nadien volgden nog vier magere zetten van gemiddeld 29 punten. De eindscore stokte zo op 809 punten, zowaar een nieuw laagterecord op een rankinginterclub! Exact een jaar geleden waren in dezelfde zaal, door dezelfde spelleider, 812 punten uit het zakje gehaald. Het lot heeft het zo gewild.

De individuele overwinning ging naar Jan De Ridder die dus de beloning van 100 RP binnenreef. Hij behoudt op die manier zijn huidige superhoge rankingscore. Danny Beyens van Littera Tessenderlo werd tweede, en kan fier terugblikken op zijn beste prestatie ooit op een interclub. Na het missen van SENSATIE was Bert Leyssens van Chipka Aalst reeds vroeg in de wedstrijd op achtervolgen aangewezen. In de laatste beurt beende hij Herman Vanackere van Ypsilon Heist nog bij, en eindigde samen met hem op een derde plaats. Vermeldenswaard is ook de prestatie van Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort. Ze werd vijftiende en kreeg voor haar prestatie 84,89 RP. Ze duikt zo de ranking binnen op een tiende plaats met een recordscore van meer dan 89 RP! Het vrouwenrecord dat op naam stond van wijlen Rita Montauban werd dus van de tabellen geveegd. In de vrouwenranking neemt Jos de leiding over van Rita De Swaef van De Wase Sint-Niklaas.


De top tien in Tessenderlo
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Traditiegetrouw worden in Tessenderlo de beste drie B-spelers in de kijker gezet. Lea Sels van Alfabet Putte was de hoogst eindigende B-speelster. Ze zag alle scrabbles, inclusief SENSATIE, en ontweek de nulscores. Ze ontving van de organisatoren een blijvend aandenken aan haar prachtige dertiende plaats. Ook Kees van Muilekom van IT Utrecht, en Lea Van Puymbroeck van De Wase Sint-Niklaas lanceerden zich met SENSATIE naar een mooie prestatie. Kees eindigde op een 22e plaats, en Lea werd 25e. Een puik resultaat voor beide B2-spelers!


De drie beste B-spelers: vlnr. Lea Van Puymboeck, Kees van Muilekom, Lea SelsIn de scrabblegeschiedenis had nog nooit een club haar eigen interclubwedstrijd gewonnen. Na 30 juni 2007 gaat die vaststelling niet meer op. De organiserende club telde met Danny Beyens, Cris Clonen en Frans Symons drie leden in de top zeven. De Littera-toppers Ronny Heylen en Stefaan Roels keken toe vanuit de jury en zagen dat hun clubmakkers de grootste concurrenten uit Amersfoort, Heist en Genk van bij aanvang van de wedstrijd op afstand hielden. Littera heeft deze overwinning helemaal te danken aan de acht sympathisanten die het toog-, hazen- en oberwerk voor hun rekening namen. Lettergreep Amersfoort werd tweede en springt dankzij de score van 32 plaatspunten over Chipka Aalst naar de tweede plaats in de clubranking. Alfabet Putte leverde haar beste clubprestatie van 2007 en werd knap derde.
Danny Beyens, Cris Clonen en Frans Symons winnen de clubbeker

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, én de volledige individuele uitslag ? Surf dan naar hier en raadpleeg de rubriek Interclubs 2007.