Scrabble Ranking

16 juni 2007

Jan de Kruiff triomfeert in Lede

Op 16 juni 2007 vonden 148 NTSV-leden in Lede vermaak en vertier in een spelletje scrabble. De wedstrijd werd georganiseerd door Chipka Aalst, en was de zevende in de rij van veertien rankinginterclubs die in 2007 op de agenda staan.


Wil je de wedstrijd naspelen, klik dan best meteen door naar www.duplicate-scrabble.be/Partijen/ICAalst20070616.xls


Uit de bewolkte hemel viel in de eerste beurt een geschenk van formaat. Maar liefst 133 van de 148 deelnemers scoorden een scrabble met GENIEEN of EIGENEN. In de tweede beurt kozen 52 aanwezigen voor PIJEN (37 pt.), maar Rob Rondou van Homerus Gent en Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort legden JEMIG (= uitroep van verontwaardiging) centraal bovenop de openingszet GENIEEN en scoorden zo vier punten meer. Rob en Jos groeven ongewild een valkuil, zo bleek later. Maar liefst 79 slimme koppen kozen in de derde beurt voor YEN in combinatie met JEMIGE. Ze kregen hiervoor allen een nulscore. Zo'n 42 anderen kregen 28 punten voor YEN op een andere plaats. In de vierde beurt diende de moeilijkse scrabble van de partij zich aan. Slechts 64 deelnemers lukten erin om alle letters weg te spelen. De meesten (27) kozen voor KAARTER, doch 16 anderen scoorden twee punten meer met KRATERS, in aanbouw met o.a. GER (= joert, tent). Luc Steels van Fair Play Destelbergen verraste in de vijfde beurt alle anderen met de plakker ESES (= muziekterm). Zijn solo was goed voor chocolaatjes en een applaus. In beurt zes mochten 109 deelnemers meer dan 50 punten aan hun score toevoegen. HEEK (= soort kabeljauw) was goed voor 56 punten, en dat kwam dan ook op het bord. De 15 ongelukkigen die met HEKT nog meer punten dachten te scoren, hebben alle redenen tot klagen. Van Dale heeft AFHEKKEN (= een stuk grond met hekwerk afboorden) niet meer opgenomen in de laatste editie, waardoor het betreffende woord en al zijn vervoegde vormen zes maanden geleden uit de scrabblewoordenlijst is verdwenen. Waarom elimineert Van Dale dat woord, en -minstens even belangrijk- waarom accepteert de scrabblewereld dit zonder meer??? In de zevende beurt werd GEVUNSD (34 pt.) (vunzen = glimmen, smeulen) gelegd, hetgeen in de achtste beurt leidde tot de tweede hevige nullenbui. Exact 81 deelnemers ondervonden dat GEVUNSDE niks oplevert. Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde liep niet in de val. Hij lukte met BADDER (badderen = zwemmen, in het water spelen) de tweede solo. Met dit woord zou Willy indirect een belangrijke wending aan de uitslag geven. In de negende beurt zouden immers 46 deelnemers een nul krijgen met de aanbouw BADDERS, terwijl SCOPE in aanbouw met BADDERE goed was voor 42 punten. In de tiende beurt volgde de tweede duo van de partij: Jo Gesquiere van Heureka Mechelen en Michel Verfaillie van Fair Play Destelbergen sloegen de nagel pal op de kop met WHIFFE (whiffen = bij het golfspel de bal compleet missen). Na tien beurten was het tijd om te pauzeren en te bekomen van de in totaal 304 nullen. Gerda Van Mierlo van Et*cetera Genk leidde op dat moment. Ronny Heylen van Littera, Willy Van Laethem van 't Peirt en Jos Van Rooijen van Lettergreep volgden op respectievelijk 15, 17 en 21 punten. Gerda's tweelingzus Rina was vijfde op 25 punten.

De tweede wedstrijdhelft kreeg een zeer aangename start. In de elfde beurt lukten 119 deelnemers de scrabble AANDOEND, en meteen daarna telde de jury 114 maal de scrabble OMZETTE. Voor een echte afscheiding konden deze beurten echter niet zorgen. Ook in de 13e beurt reven 117 spelers hetzij 57, hetzij 63 punten binnen met allerlei vondsten in aanbouw met OMZETTEN. Het trio Jan De Kruiff van Lettergreep, Herman Theys van Littera en Riet Vandenberghe van Coxhyde lukten echter 81 punten met VAAR in aanbouw met OMZETTER (= een chip die digitale signalen omzet in analoge informatie). Jan De Kruiff achtte OMZETTER "waarschijnlijk", "zeker" was hij er echter niet van. Zijn durf werd beloond, en hij rukte op naar de tweede plaats. Nadien volgden PUNTE (7 dln. / 45 pt.), NIEUW (58 dln. / 36 pt.), NETBAL (12 dln. / 39 pt.) en QUIZDEN (20 dln. / 42 pt.). In de tussenstand na 17 beurten leidde Gerda Van Mierlo (825 pt.) nog steeds. Jan De Kruiff volgde op één luttel puntje, en Ronny Heylen op twee punten. Twee beurten later kreeg de strijd voor de eerste plaats een verrassend slot: Gerda liep tegen een nulscore aan, waardoor ze verwezen werd naar de vijfde plaats in de uitslag. Jan de Kruiff greep alsnog de overwinning en de 100 rankingpunten. Hij schreef zijn overwinning gedeeltelijk toe aan de hulp van Dame Fortuna, die hem voor de pauze behoedde voor nulscores, en die hem in de tweede wedstrijdhelft begeleidde langs een traject waarop hij slechts 12 punten misliep. Ronny Heylen werd tweede, en Jans clubgenote Jos van Rooijen werd knap derde. De trofee voor de beste B-speler ging zeer verrassend naar B2-speelster Jeanine Leuckx van Negenhof Sint-Pieters-Leeuw. Haar tiende plaats is ongetwijfeld haar beste scrabbleprestatie ooit! Chipka had als organisator nog een mooie verrassing. Het bleek immers dat in de sterk bezette jurykamer tijdens het spel ook de nacontrole reeds uitgevoerd was. Alle clubs kregen dan ook de definitieve uitslag mee naar huis. Een primeur!


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, gemiste hogere zetten, gevonden solo's, én de volledige individuele uitslag ? Surf dan naar www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html en raadpleeg de rubriek Interclubs 2007.



Winnaar Jan de Kruiff: matig voor de pauze, sterk in de tweede wedstrijdhelft




Na Gent 2006 en Ronse 2006, behaalde Et*cetera Genk in Lede de eerste cluboverwinning in 2007





Jan Mahieu van Olympus Deinze was duidelijk niet in zijn dagje. Zijn 134e plaats levert 59.49 rankingpunten op, zijnde exact 32 punten minder dan zijn huidige rankingscore. Jan verliest hierdoor de derde plaats in de ranking, een positie die in de loop van de volgende 12 maanden allicht niet meer haalbaar zal zijn. Meer dan waarschijnlijk kunnen de problemen waarmee zijn thuisclub recent te kampen had een verklaring geven voor de zwakke prestatie.