Scrabble Ranking

6 januari 2008

Frans Symons wint in Heist

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Het zeer mooie bloemstuk op de spelleiderstafel

Acht ingeschrevenen moesten in extremis passen voor de eerste interclub van 2008. Ypsilonvoorzitter Bertrand De Bouvere kon in totaal 143 deelnemers verwelkomen. Onder hen zestien leden van zijn eigen club. Met SMACK (= een pakje heroïne) werd het spel geopend. In de vier daaropvolgende beurten werden met CUEEN, DIEVE, FEEM en JUINDE eerder bescheiden punten binnengehaald. Ieder kreeg ruim de tijd om zich in te leven in het spel. En dat was nodig... want in de vijf volgende beurten boden de zeer interessante lettertrekkingen heel wat mogelijkheden. Drie scrabbles op een rijtje: eerst BANNENDE, daarna SLUWEREN en vervolgens het wat moeilijkere ONTROLLE. In de negende beurt werd de scrabblereeks even onderbroken met de zeer puntenrijke plakker KRAPS (63 pt.). Net voor de pauze zou de vierde scrabble SHORANGE (= een mix van sherry en jus d'orange) de tussenstand nog opdrijven tot 539 punten. De stand werd op dat moment aangevoerd door de twee auteurs van SHORANGE, nl. Frans Symons van Littera Tessenderlo (531 pt.) en Jan Cornet van Vandalen Schoten (512 pt.). Even verderop volgden Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen (487 pt.), Stefaan Roels van Littera Tessenderlo (481 pt.) en Tina Verdonckt van Blanco Tielt (481 pt.).

Met VORKT werd de vork gezet in de tweede wedstrijdhelft. Nadien serveerde de spelleider een aantal beurten die niet echt moeilijk waren. Een vijfde scrabble deed in beurt zestien toch nog wat deining in de tussenstand ontstaan. Een mooie trekking met twee blanco's hield tal van mogelijkheden in, maar een reeds goed gevuld bord maakte het bijzonder moeilijk om een plaatsje te vinden voor een scrabble. De computer pakte uit met enkele mooie creaties, maar de deelnemers kregen van de jury enkel een scrabblebonus voor het wat bescheidenere BEDRAAIEN (iemand in iets bedraaien = iemand ergens bij betrekken, in iets verwikkelen ). De allerbelangrijkste zet moest echter nog volgen. De eindletter van BEDRAAIEN bood de mogelijkheid op een negenklapper, en die werd meteen benut. Relatief veel deelnemers produceerden INGEPOOT, INPOOTTE (inpoten = inplanten), INDOOPTE en zelfs KNOEIPOT. De enen zullen zeker geweest zijn van hun vondst, de anderen gingen misschien eerder de goktoer op. De score van 149 punten was in ieder geval zeer aanlokkelijk. Wie deze niet aan zijn totaal mocht toevoegen, kon een goede plaats in de eindstand vergeten. Zeer frustrerend voor de deelnemers die tot dan sterk speelden. Met LEM (lemmen = vleiend spreken) en BOY bereikte de maximumscore het zeer respectabele totaal van 1072 eenheden.

Winnaar in deze zeer sterk bezette wedstrijd werd Frans Symons. Hij leverde slechts 34 punten in, waarvan 23 in de beurt met BEDRAAIEN. Omer Van Hoecke werkte zich in de tweede wedstrijdhelft nog voorbij Jan Cornet. Omer sloot vorig seizoen af met twee overwinningen, en start dus in 2008 alweer met een zeer sterke prestatie.

Percy Alleweireldt van Coxhyde Koksijde eindigde op een 36e plaats en werd daarmee laureaat bij de B-spelers.vlnr: Jan Cornet, Percy Alleweireldt, Omer Van Hoecke en
winnaar Frans Symons


Opvallend was ook de zeer sterke prestatie van B3-speler Romain Frickx van Vinding Leuven. Voor het eerst in zijn nog vrij korte scrabblecarrière liet hij bijna 100 deelnemers achter zich. Hij deed daarmee 19,42 rankingpunten beter dan zijn huidige rankingscore. Meer dan goed genoeg om het rijtje van de spelers met een sterke prestatie aan te voeren...Sommige toppers en subtoppers deelden in de Heistse klappen. Cris Clonen, Jos Leyssens, en in mindere mate ook Willy Van Laethem zullen zich de aanvangswedstrijd van het nieuwe seizoen anders voorgesteld hebben.


Blanco Tielt kwam niet alleen numeriek sterk voor de dag. Ook sportief kende de West-Vlaamse club een topdag. Tina Verdonckt en Jef Debacker eindigden respectievelijk op een vierde en vijfde plaats. Hun clubgenoot Erik Vandenhende speelde zeer sterk en bekleedde de twaalfde plaats. De cluboverwinning kon dan ook moeilijk ontsnappen aan dit trio. Fair Play Destelbergen en Littera Tessenderlo openden het seizoen met een fraaie prestatie. Ook de clubs uit Koksijde (4de), Utrecht (5de), Ronse (6de) en Bilzen (8ste) kunnen met enige fierheid terugblikken op de wedstrijd.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je de volledige definitieve uitslag inkijken? Klik dan hier .