Scrabble Ranking

25 oktober 2007

Vooruitblik op de laatste interclub in Genk

Op zaterdag 27 oktober zal in hartje Limburg de laatste interclub van het seizoen 2007 plaatsvinden. Genk is de tweede belangrijkste stad in Limburg, en wordt steeds meer en meer gelieerd met het Belgische topvoetbal. Vroeger riep die plaats bij vele mensen herinneringen op aan de mijnbouw, maar dat ebt langzaam weg. De lieden die in Waterschei, Winterslag of het nabij gelegen Zwartberg (what's in a name?) als kompel de mijnbouw van zeer dichtbij hebben gekend, worden kleiner in aantal. De terrils en de statische, vaak knap gerestaureerde mijngebouwen zullen evenwel nog zeer lang de nieuwe generaties herinneren aan de tijden waarin het mijnwezen in Genk het leven domineerde.


Eén van de talloze getuigen van het mijnverleden

Anno 2007 zetten geen kompels, maar wel shopgeile mensen koers naar het Genkse centrum. Op 27 oktober zullen ook Vlaamse en Nederlandse scrabbelaars de weg wel vinden. De om en bij 125 deelnemers kijken al uit naar de wedstrijd. Et*cetera Genk is gastheer, stelt de accommodatie ter beschikking, baat de kantine uit en levert enkele helpers. De eigenlijke organisatie wordt waargenomen door het NTSV-bestuur en enkele bereidwillige medewerkers.

Misschien wordt het wel de laatste interclub op Genkse bodem. Et*cetera Genk blijkt na drie geslaagde interclubs niet langer als organisator voor te komen in het programma 2008. De club nam die beslissing nadat het NTSV-bestuur in juni 2007 zonder vooroverleg met Et*cetera de definitieve uitslag van de interclub editie 2007 had gewijzigd. Een deelnemer had daar om verzocht. Dit was geen prettige ervaring voor de Et*ceteranen. Het feit dat één en ander gebeurde nadat het NTSV-bestuur in het verslag van de bestuursvergadering van april 2007 verklaarde dat het de rol is van de organisator om zich te buigen over protesten van deelnemers, en dat het NTSV-bestuur hooguit door die club om advies kan gevraagd worden, maakte de beslissing van het NTSV-bestuur helemaal onbegrijpelijk. Na uitvoerige excuses van het NTSV-bestuur blijft Et*cetera Genk bij haar beslissing. Een drastisch, maar tegelijk zeer begrijpelijk standpunt. "The case is" inmiddels "closed" en zal de scrabblepret aanstaande zaterdag gewis niet ondermijnen!

Na de wedstrijd van zaterdag kan de definitieve seizoensranking opgesteld worden. Leider Jan De Ridder kan alleen nog door een uitschuiver van formaat op de eindmeet geklopt worden. Naaste achtervolger Ronny Heylen gelooft waarschijnlijk zelf niet in een mirakel. In de clubranking is Littera Tessenderlo niet meer bij te benen. Zonder die topclub zou de strijd bijzonder spannend geweest zijn. De vijf achtervolgende clubs liggen maar 42 puntjes uit mekaar, en kunnen mits een goede prestatie de tweede plaats nog bemachtigen. Behoudt Lettergreep Amersfoort de tweede plaats, of wipt thuisspelend Et*cetera Genk nog naar de tweede plaats? Littera verloor nog nooit in Genk, en zal met haar 14-koppige delegatie opnieuw voluit voor de dagoverwinning gaan.

Na de Genkse interclub zullen de scores die in 2006 in Oostduinkerke behaald werden, geschrapt worden uit de ranking. In die wedstrijd speelden enkele deelnemers ver onder hun normale niveau. Namen die het meest in het oog sprongen: Luc Steels (50.0 RP), clubgenoot Kris De Beule (46.40 RP), Cécile Verstraete (46.00 RP), Sjaan Neuteboom (40.30 RP), Corrie Hennekam (63.90 RP), Magda Lezy (65.00 RP) en Paul Ausloos (63.80 RP). De kans is wel zeer groot dat zij hun namen na zaterdagavond wat hoger in de ranking moeten zoeken.

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers? Helaas, dan moet ik je teleurstellen. Pennigmeester Mitt Donckerwolcke zou op mijn verzoek aan het NTSV-bestuur vragen of de deelnemerslijst door mij mocht gepubliceerd worden. Tot op heden mocht ik geen reactie ontvangen, hetgeen er op wijst dat de lijst niet wordt vrijgegeven. Het waarom is niet duidelijk, maar desalniettemin kan ik de keuze van de organisatoren aanvaarden.


Succes in Genk!