Scrabble Ranking

25 augustus 2007

Jan De Ridder wint in Ronse en laat zo twee nieuwe rankingrecords optekenen

Op 25 augustus organiseerde Quercus Ronse haar tiende interclub. De 125 deelnemers speelden een mooie partij met hoge moeilijkheidsgraad.

Wil je voor het lezen van het wedstrijdverslag de wedstrijd naspelen? Klik dan door naar hierSpelleider Julien Struyve haalde in de eerste beurt APVTVRW uit het zakje. Tot verrassing van velen kon daarmee het vijfletterwoord WRAPT gevormd worden. Wrappen is Engels van origine, en betekent zoveel als een dichtgevouwen pannenkoek gevuld met vlees en groenten (= een wrap) opeten. In de daarop volgende trekking huisde een blanco blokje, en meteen kreeg de score wind in de zeilen. De scrabble UITREEFT (uitreven=een gedeeltelijk opgerold zeil losmaken) was namelijk goed voor 114 punten. Sommigen konden de schade beperken met UITWEEFT of GETUFTE. Meteen waren de kaarten een eerste keer serieus geschud. Een al even grote schifting volgde in de vierde beurt. Enkele deelnemers kwakten voor 92 punten de scrabble TENESMEN (= stevige noodzaak tot stoelgang gepaard gaande met een krampachtige samentrekking van de sluitspier) neer op het bord. Van Dale leert ons dat de etymologische verklaring van dit woord moet gezocht worden in het oud-Griekse "teinesmos ", hetgeen betekende: vergeefse poging om te ontsnappen. Leuk weetje! Een beperkt aantal faunakenners vormde in diezelfde vierde beurt voor veel minder punten SMEENTEN (=prachtig gekleurde zwemeend). Even bekomen van de moeilijkheidsgraad van de gelegde woorden was onmogelijk, want in de vijfde beurt kwam er een zeer interessante lettercombinatie uit het zakje. Een volgende scrabble was een feit, doch niet voor iedereen. Het correcte GEDEPTEN (90 p.) werd door de weters en de durvers gelegd. Twijfelaars die een nulbeurt schuwden, konden onmogelijk een andere scrabble indienen en rateerden zo belangrijke punten. De 500-puntengrens werd reeds in de zevende beurt overgestoken. Daar zorgde de vierde scrabble GEBRONSD (86 p.) voor. Na tien beurten wees het scorebord een max van 630 punten aan. De tussenstand werd met 568 punten aangevoerd door favoriet Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Jan De Kruiff van Lettergreep Amersfoort volgde op 37 punten. Bram Wydooghe van Syllabe Izegem bekleedde de derde plaats.

Tijdens de pauze waren heel wat aanwezigen getuige van de frontale botsing van Jan De Kruiff met een glazen raam dat hij voor openstaande deur hield. De stevige bonk had geen scherven tot gevolg, maar wel een buil op Jans voorhoofd. "De zaagselmassa in mijn bovenkamer was duchtig door elkaar geschud", zo zei hij zelf. Dat mocht misschien wel blijken uit het feit dat de ongelukkige in de tweede beurt na de spelhervatting de scrabble VERMAANDE (104 p.) over het hoofd zag. Een victorie mocht hij nu wel vergeten. In beurt dertien kwam de zesde en makkelijkste scrabble eraan. De jury liet ROEDELS op het bord leggen. Vanaf toen volgden geen mooie trekkingen meer, behalve dan in beurt negentien. Dankzij een blanco blokje waren toen nl. de scrabbles OMHEIND en OMHIELD mogelijk. Wie zich echter niet bediende van de aanbouw DEO kon die vondsten niet kwijt en moest kiezen voor een ander, veel minder lucratief woord. De laatste schifting was een feit. Met ZIEK werd in de twintigste beurt het spel beƫindigd. Het maximum van 1151 punten is de zevende hoogste eindscore sinds september 1996, en is dus zeer uitzonderlijk te noemen.

Jan De Ridder won de wedstrijd en laat zo twee nieuwe rankingrecords optekenen. Voor het eerst staat hij in de individuele ranking met 10 overwinningen (= 100 RP) op 12 deelnames, en bovendien verbetert hij zijn recordscore tot 98.99 RP. Jos Leyssens van Chipka Aalst had zich na de pauze opgewerkt tot de tweede plaats. Hij hield daar naar eigen zeggen een dubbel gevoel aan over. "De beredeneerde keuze om niet met GEDEPTEN uit te pakken, was achteraf gezien niet goed overwogen", zo vond hij zelf, en dat had hem misschien de overwinning gekost. Rita De Swaef van De Wase Sint-Niklaas eindigde op de derde plaats.


De top tien te Ronse
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier


Drie leden van Chipka Aalst eindigden in de top elf. Dat volstond ruimschoots voor de cluboverwinning. De score van Chipka (17 plaatspunten) is de derde beste clubprestatie van het lopende seizoen. Na 10 van de 14 interclubs rukt de Oost-Vlaamse club terug op naar de tweede plaats in het clubkampioenschap.Chipka Aalst behaalt tweede seizoensoverwinning
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet en alle mogelijke scrabbles? Klik dan hier