Scrabble Ranking

29 juli 2007

Ook in Sint-Niklaas is Jan de baas. Fair Play verrast de Limburgse clubs.

Op 28 juli was het de beurt aan De Wase Sint-Niklaas om het Nederlandstalig scrabblevolk te verwennen met een intercluborganisatie. Hun 28ste organisatie trok 156 deelnemers aan, zijnde dertig koppen meer dan in het dipjaar 2006.

Je wil voor het lezen van het verslag de wedstrijd naspelen. Klik dan door naar hier


Het spel werd geleid door Frank Jolie, afscheid nemend voorzitter van De Wase. Na 17 jaar dienst gaat hij zich wat minder vaak op de scrabblepaden begeven, en wat meer als gids op mooie wandelwegen. We wensen hem veel voldoening, en wie weet, misschien neemt hij wel eens het initiatief om de wandelgrage NTSV-ers de leukste plekjes van het Waasland te tonen?

Het spel werd op gang gebracht met het Latijns woord FACIT, dat zoveel betekent als een som, een uitkomst van een berekening. Het woord was goed voor een facit van 34 punten. In de tweede beurt maakte een blanco blokje enkele scrabbles mogelijk. SNUFTEN, in aanbouw met FACITS leverde de meeste punten op, en kwam dus op het bord. In de zes volgende beurten schommelden de scores tussen 28 en 44 punten. We onthouden vooral het bestaan van een ZWEEDJE (= een grote, dikke spijker van het beste Zweedse ijzer). In de negende beurt konden nog eens alle letters weggelegd worden. Tientallen scrabbles waren mogelijk, maar het was alleen Jan De Ridder van Heureka Mechelen die de computer evenaarde. Zijn DOELTAAL (= de taal waarin vertaald wordt, vertrekkende vanuit een brontaal) leverde 95 punten op. Net voor de pauze klopte de computer de zaal voor de eerste en enige keer. Daar waar de deelnemers niet verder kwamen dan WRENS (wrensen = het hinniken van een hengst naar een merrie) voor 38 punten, vond het elektronisch brein de scrabble WEBRINGS (webring = een keten van aan elkaar gekoppelde websites ). Aan de pauze voerde solist Jan De Ridder de tussenstand aan met 460 op 474 punten. Monique Antheunis van Chipka Aalst (453 pt.) en Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen (451 pt.) waren niet veraf.

Nadat tijdens de pauze de koeken verorberd werden, en er duchtig wat gemegen werd, kwam bij de spelhervatting het woord MEEG (verleden tijd van miegen = urineren, wateren) op het bord. De hoogste puntenwaarde van de partij kwam eraan in de twaalfde beurt. GECATERD, de derde scrabble van de partij was goed voor 104 punten. De plakker ORB (= term uit de astrologie) was de tussenhalte op weg naar de vierde scrabbele. De getrokken letters leken veel mogelijk te maken, doch alleen met KANOENDE (65 pt.) kon de scrabblebonus binnengehaald worden. Idem in de zestiende beurt. Ook toen leek de trekking tal van scrabblemogelijkheden te herbergen, doch enkel met BOVENAS (= as van een molen waaraan de roeden bevestigd zijn) konden alle letters weggespeeld worden. In zijn zeventiende voorzittersjaar trok de lettertrekker in de zeventiende beurt nog een zesde scrabble. De meesten legden MEESTEN, anderen NEESTEM, en niemand ging voor mogelijke TEENMES. Het was het anagram TEEMSEN (= zeven, ziften) dat de meeste punten opbracht. Het spel werd afgesloten met een seksueel prikkelende aansporing tot handelen , ofte eigenlijk achtereenvolgens SEXY en HUP. De maximumscore kwam uit op een facit van 990 punten. De individuele winnaar heette opnieuw Jan De Ridder. Na de pauze had hij nog twee puntjes laten liggen. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo miste na de koeken ook slechts vier punten, waardoor hij op een verdiende tweede plaats eindigde. Monique Antheunis werd knap derde. Ze verzamelde vijf punten meer dan het duo Omer Van Hoecke en haar clubgenoot Riccardo Ounane.

De top tien in Sint-Niklaas
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Het was Annemie Vander Straeten van Fair Play Destelbergen die met een achtste plaats voor de grootste verrassing zorgde. Dat moge ook blijken uit de cijfers hieronder waarin tot uiting komt welke deelnemers met hun behaalde rankingpercentage (RP) het meest hun bestaande rankingscore overschreden.
Er zijn natuurlijk ook deelnemers die puur op basis van hun resultaat hun deelname in Sint-Niklaas zouden kunnen beklagen. Voor wie geldt dat het meest?Drie Fair Play-leden eindigden in de top tien. Dan kan de clubtrofee je moeilijk ontlopen. Veel overschot was er echter niet, want ook Et*cetera Genk telde vier leden in de top twaalf. Het facit van Fair Play's plaatspunten bedroeg slechts 22 eenheden, dat van Et*cetera 26. Beide clubs speelden hun beste partij van 2007. In de clubranking stijgt de Genkse club van de zevende naar de vierde plaats. Het team uit Destelbergen ruilt plaats negen voor plaats zes.
Een foto voor de Destelbergse clubarchieven
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet en de gemaakte solo, of wil je de voorlopige uitslag bekijken? Surf dan naar hier en raadpleeg de rubriek Interclubs 2007.