Scrabble Ranking

13 oktober 2007

Omer Van Hoecke zegeviert in Oostduinkerke

Op 13 oktober stond de voorlaatste interclub van seizoen 2007 op het programma. Oostduinkerke leverde met zaal "Witte Burg" een mooi decor. Nederlanders en Limburgers dienden meer dan 200 kilometer af te leggen om deze uithoek van West-Vlaanderen te bereiken, en dat is voor velen net iets té. Met 122 deelnemers, een stijging van 15% ten opzichte van 2006, waren de organisatoren nochtans zeer tevreden.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Zeven ingeschreven NTSV-leden lieten zich afmelden. Onder hen klappers als Jos Leyssens van Chipka Aalst, Herman Vanackere van Ypsilon Heist en Bert van der Loo van Arendsoog Amsterdam. Yoni Cornelis, een jonge deerne en lid van Zeekant Oostende, liet zich nog aan de deelnemerslijst toevoegen en speelde haar eerste interclub. Wedstrijdleider van dienst was Urbain Derycke van Coxhyde. Met zijn 73 lentes mag hij zich de oudste wedstrijdleider uit de rankingcompetitie noemen. Nadat hij een eerste keer met zijn hand door het letterzakje had gegraaid, puurden de meesten uit zijn trekking een woord van dertig punten. De jury liet de interessante opener ZANIKE op het bord leggen. In de tweede beurt lukte Lettergreepkampioen Jan de Kruiff de eerste en meteen ook enige solo van de partij. Zijn vondst KWAPSTE (= onwel, ziekelijk week) bracht 34 punten op, alsook een applaus en een fles champagne! Met REX werd in de derde beurt ZANIKE verlengd tot ZANIKER (40 pt.). In de vierde beurt haalde Urbain voor het eerst een blanco blokje uit het zakje. Dat leidde tot vele tientallen scrabblemogelijkheden. In die beurt werd met behulp van OLIETANK het spelbord ontsloten tot tegen de bovenkant. Dat verhoogde de aanbouwmogelijkheden aanzienlijk. Twee beurten later streek met ARENDJE de tweede scrabble op de spelborden neer. Dat een ZANIKER niet van ophouden weet, mochten de deelnemers ondervinden in de zevende beurt. QUAD verlengde toen de ZANIKER tot ZANIKERD. Met DUENA (= een rijke gezelschapsdame voor meisjes uit begoede stand) kreeg in de achtste beurt een minder bekend woord een stek op het bord. Net voor de pauze werd een derde scrabble op de deelnemers losgelaten. AFWOEIEN tilde de tussenstand op tot 530 punten. Jan Cornet van Vandalen Schoten voerde het deelnemersveld aan met 512 punten. Hij werd gevolgd door Corrie Hennekam (502 pt.) en Rita De Swaef (500 pt.), twee leden van De Wase Sint-Niklaas. Met Anne Daniels (4e) en Rina Van Mierlo (10e), en Jef Debacker (5e) en Monique Deprez (7e) telden ook Et*cetera Genk en Blanco Tielt twee leden in de voorlopige top tien. Welke club zou de clubtrofee binnenhalen?

Na de pauze werd de tussenstand nog flink overhoop gehaald. De voornaamste verklaring moest gezocht worden in drie bijkomende scrabbles met een hogere moeilijkheidsgraad. Het begon al in de elfde beurt met TOEMETE, in aanbouw met UT en ASO. Meteen daarna wachtte een wolfijzer. ONTLENER leverde 89 punten op, doch leider Jan Cornet en nog een vijftiental anderen liepen met het anagram ONTLEREN tegen een pijnlijke nulscore aan. Van Dale heeft wel ONTLEERD (= iets ontleerd zijn, iets afgeleerd hebben) opgenomen, doch het in Google meer dan dubbel zo hoog scorende ONTLEREN werd door de redactie niet weerhouden. Het Groene Boekje kent ONTLEREN ook. De pechvogels die voor dit woord geen punten kregen, hebben hieraan echter geen boodschap. In de vijftiende beurt volgde met MISVAREN de laatste scrabble. Wie er voldoende vertrouwen in had dat dit een werkwoord was, kon in de zestiende beurt met DEFECT, in aanbouw met MISVAREND nog 58 belangrijke punten binnenrijven. Nadien bolde men uit naar het einde van de wedstrijd en een mooie eindscore van 1024 punten.

Wie mocht de overwinning op zijn naam schrijven? Senior Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen! Deze man stapelde in de voorbije jaren de ereplaatsen op, doch aan winnen kwam hij blijkbaar niet meer toe. Op 22 mei 1999 won hij in Erpe-Mere een laatste keer een interclub. Nu, acht jaar later, deed Omer op 62-jarige leeftijd die prestatie over. Een laatste opflakkering van helderheid in zijn bovenkamer? Neen, die overweging wordt door iedereen als voorbarig bestempeld. In het verleden hebben Willy Lintermans van Littera Tessenderlo en Corrie Hennekam van De Wase al aangetoond dat men als bijna 70-jarige ook nog kan winnen. Absolute recordhouder op dat vlak is Marcel De Bouvere zaliger, die op 24 mei 1997 een interclub won op een leeftijd van om en bij de 80 jaar!

Op de tweede plaats eindigde verrassend A5-speelster Magda Lezy van Syllabe Izegem. Zij behaalde 968 punten, slechts acht minder dan winnaar Omer. Achter haar eindigde Frans Symons van Littera Tessenderlo. Na een nulscore in de achtste beurt legde Frans een bijna foutloos parcours af, met een verdiende derde plaats als resultaat. Favoriet Jan De Ridder eindigde vierde o.a. omdat de ONTLENER aan zijn aandacht ontsnapt was. In het kielzog van Frans Symons waren na de pauze ook zijn clubgenoten Alex Reymen en Ronny Heylen in de top tien komen postvatten. Dit leidde tot de zevende interclubzege op dertien wedstrijden voor Littera Tessenderlo. Rita De Swaef speelde voorzichtig en eindigde op een achtste plaats. Dankzij deze prestatie komt zij in de vrouwenranking op de eerste plaats. Ze onttroont de Nederlandse Jos van Rooijen. Voor hoelang?
Omer Van Hoecke won voor een verrassend sterke Magda Lezy
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Uit onderstaande tabel mag blijken dat Magda Lezy zich bijna 20 rankingpunten overtrof. Alleen Walter Ivens van Heureka Mechelen had blijkbaar een nog iets grotere superdag. René Uytterhoeven van Alfabet Putte behaalde bijna 17 RP meer dan verwacht mocht worden op basis van zijn rankingscore. Zijn veertiende plaats leverde hem de B-trofee op. Ook Bart Verbeke van Blanco Tielt en zijn jonge clubgenoot Pasquinel Boussery presteerden verrassend sterk.
A-spelers Jan Wouters (A5) van Heureka Mechelen, en Rudi Franckaert (A4) van Ypsilon Heist zullen aan hun prestaties in Oostduinkerke geen positieve ervaringen overhouden. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor Gerda Van Mierlo (A3) van Et*cetera Genk.Littera Tessenderlo hield 't Peirt Dendermonde van de cluboverwinning. Chipka Aalst en Et*cetera Genk, de naaste achtervolgers van Littera in de clubranking, konden geen goede prestatie neerzetten. Zij moeten mede hierdoor toezien hoe de clubs uit Amersfoort en Destelbergen de tweede en derde plaats in de clubranking inpalmen.Bij het naar huis rijden werden meerdere spelers geconfronteerd met een fout puntenaantal. De organisatoren lieten inmiddels weten dat er inderdaad in de zesde beurt iets is misgelopen. Niet alleen is het netwerk uitgevallen, maar ergens moet er bij het heropstarten een kronkel zijn gemaakt in de verwerking van de briefjes die bij het uitvallen reeds waren ingegeven. Er waren heel wat “ARENDJES” uitgebroed maar deze die in de uitgevallen computer werden ingebracht hebben allemaal een andere score gekregen. De eerste dertig van de voorlopige uitslag hebben naar verluidt hun punten al gekregen bij de vluchtige controle na de wedstrijd. In elk geval,de verantwoordelijken zoeken het uit en de fouten worden uiteraard zo vlug mogelijk voor iedereen rechtgezet. De organisatoren excuseren zich bij monde van Rita Meurrens, en hopen dat de deelnemers de excuses willen aanvaarden.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de vier gemiste hogere zetten, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .