Scrabble Ranking

23 september 2007

't Peirt Deiremonne

Op zaterdag 29 september zijn de scrabbelaars te gast bij 't Peirt (= paard) Dendermonde. Die club ontleent haar naam aan het lokaal waarin de eigen clubcompetitie gespeeld wordt. Dat er in Dendermonde een taverne is die de naam " 't Peirt " draagt, is verre van toevallig. Op haar officiƫle site noemt Dendermonde zich de Ros Beiaardstad. Elke Vlaming heeft wel ooit gehoord van het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen, maar slechts weinigen kunnen iets zinnigs vertellen over dit vijftal. De sage van het Ros Beiaard (=link) is een verhaal dat het lot beschrijft van een paard met bovennatuurlijke krachten, en dat juist daarom moest sterven. Om de tien jaar komt het paard in Dendermonde terug tot leven in een vermaarde ommegang. Voor het laatst was dat in 2000.

Het Ros (Peirt) Beiaard en de vier Heemskinderen

Naast een tienjaarlijkse ommegang is Dendermonde ook gekend -zij het wel in een veel beslotener gezelschap- voor de jaarlijkse scrabble-interclub. Deze wedstrijd vult niet de straten van de Denderstad, maar wel de refter van het VTI. De ploeg van Marc en Marianne zullen straks voor maar liefst 155 deelnemers een plaatsje moeten voorzien. De best vertegenwoordigde clubs zijn Ypsilon Heist (14), Fair Play Destelbergen (11), Blanco Tielt (10) en Littera Tessenderlo (10). In totaal zijn er 67 A-spelers, 68 B-spelers en 20 niet-geklasseerden van de partij. Hoogst geklasseerde afwezigen zijn Willy Van Laethem (jury), Jos Leyssens en Rob Rondou.

Het is zeer waarschijnlijk dat de wedstrijd verschuivingen in de hoogste regionen van de ranking tot gevolg zal hebben. Na Dendermonde zullen immers de scores die in 2006 in Ronse behaald werden, geschrapt worden uit de ranking. In die bewuste wedstrijd (=link) behaalden tal van A2- en A3-spelers een score van minder dan 85 rankingpunten: Ronny Heylen (84 RP), Willy Van Laethem (82.5 RP), Jan de Kruiff (84.7 RP), Bert van der Loo (77.4 RP) en Omer Van Hoecke (68.4 RP). Het wegvallen van deze scores zal de betrokkenen geen windeieren leggen, tenminste indien ze niet nog eens door de hoeven zakken. NTSV-leden die vorig jaar in Ronse zeer goed presteerden, gaan een belangrijke koers tegemoet: Anne Daniels (93.8 RP), Urbain Derycke (85.6 RP), Annemie De Waele (91.2 RP) en Marcel Verstraete (90.1 RP). Alleen een nieuwe sterke prestatie kan hen behoeden voor enige terugval.

Sta je ook al snuivend klaar in de startboxen van deze klassieker, en ben je benieuwd naar de namen van je buren? Werp dan
hier (=link) een blik op de deelnemerslijst. Veel succes!