Scrabble Ranking

13 september 2007

Voorbeschouwing op interclub van A-stijger Veldhoven

A-stijger Veldhoven organiseert op zaterdag 15 september haar eerste NTSV-interclub. De initiatiefnemers zijn echter niet aan hun proefstuk toe. De Nederlands-Brabantse club nodigde in het verleden al menig keer alle scrabbelaars uit om deel te nemen aan een duplicate toernooi. Voor het eerst heeft men nu gekozen voor de organisatie van een NTSV-rankinginterclub.

Plaats van het gebeuren is zaal "de Rosdoek", gelegen in de buurgemeente Wintelre, de parel van de Nederlandse Kempen. Een rosdoek zal men tevergeefs in de Dikke Van Dale zoeken. Waar komt dat voor nagenoeg iedereen onbekende woord dan vandaan? Het was de zak, die boeren vroeger onder hun kar of wagen hadden hangen en waarin zij hooi, haver of brood voor het paard hadden liggen. Een soort benzinetank avant la lettre dus, maar dan gevuld met energie voor levende wezens. De Brabantse uitdrukking "hij heeft veel in zijn rosdoek" betekent "hij heeft veel in zijn mars".

De inschrijvingslijst bevat 89 namen. Niet fantastisch, maar toch een mooie basis om op verder te bouwen. Indien iedereen komt opdagen, kunnen de organisatoren meteen gewagen van de grootste opkomst voor een duplicate interclub op Nederlandse bodem. Dat Wintelre gelegen is op een steenworp van de Belgische grens speelt zeker een rol. Doch ook de deelname van 14 eigen leden draagt ertoe bij dat de Rosdoek voor 70% gevuld zal zijn. De andere Nederlandse clubs vaardigen tezamen 14 leden af, en de Belgische clubs sturen 61 deelnemers. Een zoveelste bewijs van het feit dat het (duplicate) scrabbelen in Nederland niet aan populariteit wint. Acht deelnemers zijn geen lid van het NTSV, maar wel van de Scrabblebond Nederland.

Wie de deelnemerslijst bekijkt kan vaststellen dat West-Vlaanderen slechts door drie spelers vertegenwoordigd zal zijn: Frank Lippens die 230 kilometer zal moeten trotseren, alsmede Christine Bossu en Antoin Meerschaert. Na A-stijger Veldhoven is Littera Tessenderlo de best vertegenwoordigde club. De leiders in de clubranking zullen allicht vooral moeten optornen tegen de sterke formatie van Lettergreep Amersfoort en de delegaties uit Genk, Aalst en Destelbergen. Veertien clubs komen in aanmerking voor de clubtrofee. Jan De Ridder zal jureren waardoor de identiteit van de individuele winnaar veel minder voorspelbaar is. Ronny Heylen, Riccardo Ounane, Willy Van Laethem, Jan de Kruiff, Jos Leyssens en Jan Cornet behoren tot het kransje van de grootste kanshebbers. Alle zes bekleden zij een plaats in de top tien van de ranking. Aan kwaliteit zal er dus in Wintelre geen gebrek zijn. Het deelnemersveld bestaat ongeveer uit 50% A-spelers, 25% B-spelers en 25% niet-geklasseerden.

Na Wintelre zullen de scores die in 2006 in Sint-Niklaas behaald werden, geschrapt worden uit de ranking. In
die bewuste wedstrijd maakte Jan De Ridder brandhout van de concurrentie. Alleen Ronny Heylen en Stefaan Roels ontsnapten daaraan. Julien Struyve volgde als vierde op meer dan 100 punten. Dat de relatief lage scores straks wegvallen, schept goede vooruitzichten voor 80% van de A-spelers.

De deelnemerslijst vindt men
hier.

Wie van hen heeft straks het meest is zijn rosdoek? Het antwoord op deze vraag leest men uiterlijk één dag na de feiten op
http://www.duplicate-scrabble.be/