Scrabble Ranking

29 september 2007

Riccardo Ounane wint in Dendermonde met veel meer dan een neuslengte verschil

Speelplaats en refter van het VTI van Dendermonde werden op 29 september ingepalmd door scrabbelend Vlaanderen en Nederland. Wie van de 145 deelnemers zou erin slagen om Jan De Ridder van een overwinning te houden, en welke club zou verhinderen dat Littera een achtste zege op zestien Peirt-organisaties zou behalen?

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan door naar hierDe jarige Anne Cardyn van Verba Rotselaar mocht van spelleider Marc Seghers de eerste trekking uitvoeren. Een grote meerderheid van de deelnemers haalde uit haar trekking het openingswoord CREW (=bemanning van een vliegtuig of boot). Ook in de tweede beurt kwam de zaal niet verder dan een vierletterwoord, nl. GABT (gabben = gappen, stelen). Nadien werd met langere creaties driemaal op rij de donkerrode driemaal woordwaardeblokjes opgezocht. Eerst met WASBEREN (42 pt.), daarna met EGGEND (45 pt.) en ten slotte met SNOEIEND (80 pt.). Dit laatste woord was de eerste en meteen ook makkelijkste scrabble van de partij. Een volgende scrabble kwam eraan in de negende beurt. DOORSTAK, STRODAK en KORDAATS behoorden tot de mogelijkheden, doch Riccardo Ounane van Chipka Aalst koos resoluut voor STADBOEK (=boek dat de oude stadskeuren en handvesten bevat). Hij lukte hiermee een solo, zodat alleen hij de beloning van 106 punten binnenreef. In de daaropvolgende beurt lukte Stefaan Roels van Littera Tessenderlo dezelfde stunt. Hij klopte de andere deelnemers met de scrabble INLAUTEN (= klank in het midden van een woord of lettergreep). De solo van Stefaan bracht 92 punten op, zodat de pauze bereikt werd met een behoorlijke score van 542 punten. Riccardo Ounane voerde de tussenstand aan met 524 punten. Jan De Ridder van Heureka Mechelen bekleedde de tweede plaats met 512 punten, en Cris Clonen van Littera Tessenderlo had zich met 501 punten op plaats drie geposteerd.

Na de heerlijke abrikozentaart werd het spel hervat met het minder smakelijk klinkende ROCHEL. De letter "E" van dit woord leende zich uitstekend tot het vormen van een paar moelijke scrabbles in de dertiende beurt. Zowel RIJZADEL, als ZIJLADER (= laadinrichting aan de zijkant van een voertuig) brachten toen 86 punten op. Belangrijke punten! Want slechts weinigen lukten erin om één van beide woorden te vormen. Nog minder spelers kenden het woord FRUMONA (= namaakslagroom tijdens Wereldoorlog II), waarmee in de veertiende beurt 48 punten te verdienen waren. Toen het spel naar een weinig spectaculair eind leek te evalueren, zou de lettertrekking in beurt 18 daar anders over beslissen. Twee blanco blokjes schiepen toen veel mogelijkheden, althans theoretisch, want het spelbord liet in de praktijk slechts één scrabble toe, nl. DUINPAN (= komvormige laagte tussen twee duinen). Wie dat woord vormde, deed een zeer goede zaak. Weinigen lukten er immers in, en bovendien konden vele tientallen deelnemers niet aan de verleiding weerstaan om toch een scrabble te proberen, met een massa nulscores tot gevolg. Met RIJVEND werd in beurt 19 het spel beëindigd. De scoreteller wees 967 punten aan.

De overwinning was voor Riccardo Ounane. Het missen van de laatste scrabble had hem nog veel punten gekost, maar zijn score van 890 punten stak duidelijk boven die van de anderen uit. Riccardo hield Jan De Ridder 43 punten achter zich. De derde plaats was voor Frans Symons van Littera Tessenderlo. Riccardo won vier van de negen laatste interclubs waaraan hij deelnam. Klasse dus! Hij vertrekt weldra op vakantie naar Nepal waardoor hij niet zal kunnen deelnemen aan de laatste twee interclubs van het seizoen 2007.
De toptien in Dendermonde
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De namen van de tien spelers die zich het meest overtroffen vindt men hieronder. De goede prestatie van Guy Mangelschots van Et*cetera Genk was het meest zichtbaar, aangezien hij op een mooie zesde plaats beslag wist te leggen.René Uytterhoeven van Alfabet Putte leidde het pelotonnetje spelers dat met een minder goed resultaat een slechte zaak deed in de individuele ranking.Naast Frans Symons eindigden ook Ronny Heylen en Stefaan Roels in de toptien. Littera won dan ook verdiend de clubtrofee. Het verschil met de club uit Genk bedroeg slechts 6 puntjes. De titel kan nu niet meer ontsnappen aan Littera. Et*cetera Genk beende met haar prestatie Chipka Aalst bij op de tweede plaats. Zouden de Genkenaars erin slagen om in de laatste twee wedstrijden van het seizoen nog afstand te nemen van Chipka?Acht op zestien voor Littera in Dendermonde
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de drie gemiste hogere zetten, de twee solo's en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .