Scrabble Ranking

15 september 2007

Ronny Heylen wint in Wintelre

Winnen in Wintelre. Wie van de 89 deelnemers mocht dat ambiëren? Rekening houdend met de deelnemerslijst enerzijds, en de ranking anderzijds, maakte Ronny Heylen van Littera Tessenderlo de grootste kans. Zijn club werd getipt als waarschijnlijke winnaar van de clubtrofee.

Wil je de wedstrijd naspelen vooraleer onderstaand verslag te lezen? Klik dan door naar hier


(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Reeds in de eerste beurt kregen de kansen van Ronny Heylen een flinke deuk. Een handvol toppers en subtoppers ging voor BEENCEL (88 pt.) terwijl Ronny koos voor CELEN (32 pt.). Een achterstand van 56 punten wegwerken, is niet evident, zo realiseerde hij zich. In de twee volgende beurten kwamen scrabbles met kinky bijklanken op het bord. Eerst VOZENDEN (vozen = vrijen, geslachtsgemeenschap hebben), en daarna AFRUKTEN deden de score aanzwellen tot 260 punten. Een fantast vroeg zich hardop af of er nog een letter " T " zou mogen gelegd worden achter AFRUKTEN. Hilariteit van de anderen bracht hem terug tot de realiteit. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort, één van de auteurs van de openingsscrabble, lukte in de vijfde én de zesde beurt een solo. Hij kreeg van de organisatoren chocolade voor zijn vondsten BEJAG en KLONEER (kloneren = klonen, een genetisch identieke kopie produceren). Op een interclub in twee opeenvolgende beurten het gezamenlijke deelnemersveld te pienter af zijn, is dat ooit eerder gebeurd? In de zevende, achtste en negende beurt waren de deelnemers getuige van een al even zeldzaam voorval: de dikke letters X, Y en Q werden telkens bij hun eerste trekking in drie opeenvolgende beurten op het speelbord achtergelaten. CONVEX (= bolrond), ONYXIS (= ingroeiende nagel) en QUASI waren samen goed voor 158 punten. Na tien beurten bedroeg de tussenstand 613 punten. De solist Jan de Kruiff leidde met 599 punten, voor een sterke Erna Darcis van Et*cetera Genk (597 pt.), Jan Cornet van Vandalen Schoten (589 pt.), Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde (587 pt.) en Carla Adelaar van Arendsoog Amsterdam (575 pt.). Deze vijf deelnemers dankten hun positie voor een flink deel aan hun openingswoord BEENCEL. Ronny Heylen die na de eerste beurt nog slechts zes punten verloor, had zich stelselmatig opgewerkt naar een zevende plaats (551 pt.).

In de twaalfde beurt bracht de vierde scrabble van de partij belangrijke veranderingen teweeg in de voorlopige stand. De negenletterige woorden PRENTENDE en PRINTENDE konden maar gevormd worden door gebruik te maken van twee letters die reeds op het bord lagen. De meesten moesten kiezen voor een niet-scrabble. De partij zou naar het einde toe nog opgefleurd worden door twee scrabbles. Telkens waren er twee blanco blokjes in het geding. De zestiende beurt kon niet voor afscheiding zorgen aangezien toen vele tientallen scrabbles mogelijk waren. Het was ARMSGAT dat de meeste punten opbracht. De belissing zou in de allerlaatste beurt vallen. Opnieuw kon enkel een scrabble gevormd worden door twee letters op te pikken. Weinigen slaagden daarin. SLAAPLIED en SLAAPGOED, beide goed voor 76 punten, behoorden tot de mogelijkheden. De leiders lukten er niet in om één van deze woorden te produceren. Ronny Heylen schudde voor evenveel punten ESPLANADE uit zijn mouw en jumpte zo in extremis naar de overwinning. Dat hij zijn zege verdient moge blijken uit het feit dat hij na de eerste beurt nog slechts 18 punten verloor op 17 beurten, en dat hij de topscore lukte in 13 van die 17 beurten. Ronny dringt dankzij zijn overwinning wat dieper door in de A1-klasse. Jan de Kruiff legde beslag op de tweede plaats. Hij viste net achter de overwinning, maar "het zoet van de dubbele solo is minstens even aantrekkelijk dan dat van een zege", zo stelde hij. Op de derde plaats eindigde Willy Van Laethem. Hij ging nog net het duo Erna Darcis en Jan Cornet vooraf.

Ronny neemt de trofee in ontvangst

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Naast Ronny Heylen eindigden ook Cris Clonen en Willy Lintermans in de top tien. Littera won dan ook verdiend de clubtrofee. De scores van Et*cetera Genk, FairPlay Destelbergen en Lettergreep Amersfoort waren eveneens goed genoeg voor een overwinning, doch Littera deed nog iets beter. De Limburgse club lijkt drie interclubs voor het einde van het seizoen op weg naar een nieuwe kampioenentitel. Enkel Chipka Aalst en Et*cetera Genk kunnen nog stokken in de wielen steken. Ook Lettergreep Amersfoort zou Littera nog tot een eindspurt kunnen dwingen, ware het niet dat die club zelf geen rankinginterclub organiseert, en aldus op basis van de reglementen geen kampioen kan worden.
Ronny Heylen, Willy Lintermans en Cris Clonen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet en de mogelijke scrabbles? Klik dan
hier