Scrabble Ranking

7 juli 2007

De koplopers in de rankings per leeftijdscategorie

In dit honderdste bericht van deze rankingblog, gepubliceerd dan nog op de magische datum 07/07/07, wens ik per leeftijdscategorie de top drie even in de spotlights te plaatsen. Het betreft een momentopname, gebaseerd op de ranking zoals die eruit ziet na de interclub die op 30 juni in Tessenderlo plaatsvond.

Bij de jongeren (19-34 jaar) leidt Bert Leyssens van Chipka Aalst met grote voorsprong op Bruno De Bouvere van Ypsilon Heist. Berts voorsprong bedraagt bijna 10 RP. Anne Daniels van Et*cetera Genk mag van zichzelf zeggen dat zij de beste Nederlandstalige scrabbelaarster ter wereld is in de leeftijdscategorie tot 34 jaar.

De stand bij de veteranen (35-44 jaar) wordt aangevoerd door Ronny Heylen van Littera Tessenderlo. Met een score van 95.11 RP verwierf hij zich sinds 30 juni 2007 een plaatsje in de A1-klasse. Hij is de tweede persoon die erin slaagt dat te verwezenlijken. Ronny heeft een voorsprong van 2.54 RP op zijn clubgenoot Stefaan Roels. Op de derde plaats staat Riccardo Ounane van Chipka Aalst, de man die volgens de recordtabellen op 16 april 2005 als tweede gerangschikte tot op 0.66 RP van de leider genaderd was. Niemand deed ooit beter.

De grootmeester der scrabbelaars heet Jan De Ridder. Een interclub verliest hij wel eens af en toe, doch nooit moest hij in de ranking een ander NTSV-lid laten voorgaan. Op 19 mei 2007 vestigde hij een record door negen overwinningen te behalen op elf door hem gespeelde interclubs. Dat resulteerde in een tot de verbeelding sprekende rankingscore van 98.90 RP. De hoogstgenoteerde Nederlander is Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort. Op 6 mei 2006 stond hij tweede in de ranking, sindsdien is hij lichtjes teruggezakt. Frans Symons is derde in zijn leeftijdscategorie, en tegelijk ook de derde Litteraan in de rankingtoptien.

(Klik op de tabel voor een grotere weergave)


Bij de senioren (55-64 jaar) steekt Willy Van Laethem van 't Peirt Dendermonde boven de concurrentie uit. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen volgt op 4.41 RP en 11 rankingplaatsen. Omer stond in de periode van 25 augustus 2001 tot 25 mei 2002 bijna onafgebroken op de tweede plaats in de ranking. Vijf jaar later vecht hij voor een plaats in de top tien. De Nederlander Henk Jongepier, lid van De Wase Sint-Niklaas, bekleedt de 19e plaats in de ranking en moet slechts twee leden van dezelfde leeftijdscategorie laten voorafgaan.

Bij de 65-plussers wordt de stand al geruime tijd aangevoerd door Litteraan Willy Lintermans. De kloof met de achtervolgers is echter overbrugbaar. Monique Deprez van Blanco Tielt en Paul Serneels van Alfabet Putte hebben Willy in het vizier.

Op 30 juni 2007 nam de Nederlandse Corrie Hennekam, net als Henk Jongepier lid van De Wase, de leiding bij de 75-plussers terug over van Hort Ruyloft. Hort gaat haar clubgenoot Paul Ausloos vooraf. Paul klom in 2007 van de 100e naar de 79e plaats. Heeft hij nog een groeimarge?

Dat de leeftijd een invloed heeft op scrabbleprestaties mag nogmaals blijken uit bovenstaand overzicht van koplopers per leeftijdscategorie. Als men de kleine groep van jongeren (- 35 jaar) buiten beschouwing laat, blijkt dat het toptrio van de jonge veteranen (35-44 jaar) samen maar 9 plaatspunten telt. De veteranen van 45-54 jaar scoren 16 plaatspunten. De beste drie senioren van 55-64 jaar scoren samen 40 plaatspunten. Boven de 65 jaar is het blijkbaar zeer moeilijk om deel uit te maken van de rankingtopdertig. De beste drie vertegenwoordigers van de grote categorie van 65-74 jarigen totaliseren 110 plaatspunten. Hun collega's bij de 75-plussers komen samen uit op 194 punten.