Scrabble Ranking

27 oktober 2007

NTSV-toernooi te Genk: Omer Van Hoecke kwam, zag, won en genoot!

Het seizoen 2007 zit erop voor wat rankinginterclubs betreft. De veertiende en laatste wedstrijd werd op 27 oktober in Genk gespeeld. In totaal traden 123 deelnemers aan, en 22 clubs stuurden voldoende spelers om in aanmerking te komen voor de clubtrofee.

Wil je de wedstrijd naspelen? Klik dan hier


De partij werd ingezet met GENOOT. Dit woord zou een belangrijke rol spelen in het vervolg van de wedstrijd. Het kon immers met behulp van negen drieletterwoorden verlengd worden tot op het donkerrode driemaal-woordwaarde-vakje. Reeds in de tweede beurt kon dat, doch enkel de computer kende blijkbaar EERGENOOT, en scoorde hiermee vijf punten meer dan enkele spelers die WEERZEG produceerden. Het is niet verwonderlijk dat men EERGENOOT links lieten liggen, want het aantal Google-hits voor EERGENOOT en EERGENOTEN bedraagt samen slechts vijf eenheden! Die woorden worden dus eigenlijk quasi niet gebruikt. In de vierde beurt kon voor het eerst een scrabble gevormd worden. SAMENVAT (69 pt.) was niet echt moeilijk, maar werd toch door menig deelnemer gemist. Drie beurten later volgde de tweede scrabble, nl. GEBEDELD (86 pt.). Alweer een alledaags woord, maar bijlange niet iedereen merkte de mogelijkheid op binnen de toegemeten 180 seconden denk- en schrijftijd. Sommigen kozen voor een BEDGENOOT (45 pt.). Diegenen die een GELDBODE naar de jury stuurden, kregen een onverwachte nulscore. In de achtste beurt was CELGENOOT goed voor 45 punten. Enkele vogelkenners slaagden er echter in om met ALCYONEN (=ijsvogels) alle blokjes weg te leggen. Alleen Omer Van Hoecke, de winnaar van de jongste interclub in Oostduinkerke, legde dat woord op de meest lucratieve plaats. Dat wekte bewondering bij de andere deelnemers. De buit van 99 punten werd hem gegund. Het scrabblegeweld was nog niet over. In de negende beurt dikte PONSTANG (67 pt.) de totaalscore verder aan. Meteen daarna werd met RADIEUS (109 pt.) (= stralend van geluk) het totaal nog opgekrikt naar 606 punten. De DISGENOTEN waren in die beurt goed voor 42 punten. Jan De Ridder van Heureka Mechelen voerde na tien beurten de tussenstand aan met 570 punten. Solist Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen lag 28 punten achter, en Jan Cornet van Vandalen Schoten volgde op 33 punten.

Een alcyon

Het zou moeilijk worden om favoriet Jan in de tweede wedstrijdhelft nog van de leidersplaats te verdringen, ... ware het niet dat hij in de elfde beurt tegen een nulscore aanliep. Hij paste strategisch voor het onzekere NAKRASSE (76 pt.) en koos voor de 42 punten van RASGENOOT (= iemand die tot eenzelfde ras behoort als iemand anders). In de dertiende editie van Van Dale kwam RASGENOOT nog voor, dat wist "de Meester" zeker, doch in de veertiende is het door de redactie geschrapt. Naar het waarom heeft ieder het raden, want de negen andere negenlettersamenstellingen met -GENOOT werden allemaal behouden. Het Groene Boekje kent een RASGENOOT en in Google scoren RASGENOOT en RASGENOTEN samen 2496 hits, vergelijkbaar met BEDGENOOT en BEDGENOTEN (2579 hits). Jan De Ridder en enkele anderen kregen dus niet alleen onverwacht, maar ook onverdiend een nulscore. In de dertiende beurt diende de zevende scrabble zich aan. Velen vonden BROZERE, doch niet iedereen durfde de aanbouw BIE (= bijzonder) aan. Een laatste, puntenrijke scrabble volgde in de veertiende beurt. MEMENTO (= gedenkteken, herinnering) leverde 109 punten op. Sommigen konden met OMMETEN (= om iemands lijf de maat meten voor een kledingsstuk dat men maken zal) de schade beperken. Reeds in de zeventiende beurt werd met HOED het spel beëindigd. De eindscore bedroeg 1030 punten. De gemiddelde moeilijkheidsgraad van de acht scrabbles, maar ook het feit dat er in de eerste zeven scrabblebeurten slechts één scrabble mogelijk was, maakte van de partij een moeilijke wedstrijd. Dat mag blijken uit de eerder lage score van de winnaar (89.32 %), en uit het feit dat de eerste B-speler, nl. Leppens Maria-Dominique van Vandalen Schoten, pas voorkomt op de vijftigste plaats. Bovendien slaagde geen enkele A5-speler erin om een top twintig-plaats te bemachtigen. Kleppers voorin dus.

Winnaar van de partij werd, net als veertien dagen eerder, Omer Van Hoecke. Acht jaar wachten op een overwinning (Oostduinkerke 13/10/2007), en dan kort na mekaar twee overwinningen op zijn naam schrijven, dat is wel heel bie. Rasgenoot Jan De Ridder eindigde slechts twee punten achter Omer op de tweede plaats. Zonder solo zou Omer de overwinning dus niet behaald hebben. Op de derde plaats eindigde een bijzonder gelukkige Marianne Van den Nest van 't Peirt Dendermonde. Heel radieus stapte ze naar voor om haar prijs in ontvangst te nemen. Naast Marianne eindigden ook Julien Struyve van Quercus Ronse en de jonge Pasquinel Boussery van Blanco Tielt als A4-spelers in de top tien.


Omer neemt de eerste prijs in ontvangst
(Klik op de foto voor een grotyere weergave)


De top tien in Genk
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
In de top tien eindigden vier Litteranen. Frans Symons (4e), Ronny Heylen (7e) en Cris Clonen(9e) behaalden samen 20 plaatspunten wat goed genoeg was voor de cluboverwinning. De vierde op rij voor Littera. Het bijzonder sterk presterende 't Peirt Dendermonde totaliseerde 28 plaatspunten, hun beste prestatie in 2007. Dankzij het sterke seizoenseinde van 't Peirt eindigt deze Oost-Vlaamse club nog op de derde plaats in het clubkampioenschap 2007. Lettergreep Amersfoort blijft hen nog enkele punten voor. Littera Tessenderlo was reeds langer zeker van de titel in eerste afdeling.


Het trio Frans Symons, Cris Clonen en Ronny Heylen
won voor Littera de clubtrofee
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .