Scrabble Ranking

27 juni 2007

Vooruitblik op interclub in Tessenderlo

Op 30 juni zal Littera Tessenderlo haar zestiende scrabble-interclub organiseren. Acht Litteranen en acht sympathisanten zullen hun uiterste best doen om er een vlekkeloze organisatie van te maken. Op de inschrijvingslijst prijken 127 namen. Maar liefst 23 clubs vaardigen minstens drie deelnemers af en komen dus in aanmerking voor de clubtrofee.

De autoritaire leider van de ranking, Jan De Ridder van Heureka Mechelen, zal van de partij zijn. Haalt hij de individuele overwinning binnen en kan hij zo zijn wegvallende score van 100 RP vervangen door een nieuwe topscore? Op papier lijkt dat best mogelijk, maar elke wedstrijd moet gespeeld worden, en een missertje is snel gemaakt. De nummers twee en drie uit de ranking, Ronny Heylen en Stefaan Roels, beiden lid van de organiserende club, schragen de jurywerkzaamheden en kunnen dus niet deelnemen. De nummer vier, Riccardo Ounane van Chipka Aalst, heeft zijn tenten opgeslagen in het Franse Chamonix en zal er geschoeid met stijgijzers de gletsjer Mer de Glace verkennen. Ook hij moet dus verstek laten gaan voor de interclub. De andere toptienspelers zullen echter wel aanwezig zijn. Enkele andere bekende afwezigen: Bert van der Loo van Arendsoog Amsterdam (12e) en Bram Wydooghe van Syllabe Izegem (14e).

Chipka Aalst en Lettergreep Amersfoort, de naaste achtervolgers van Littera Tessenderlo in de clubranking, zouden van de gelegenheid gebruik kunnen maken om hun achterstand op de leider te verkleinen. Met Jos en Bert Leyssens komt Chipka alvast sterk voor de dag. Maar Lettergreep moet met Jan de Kruiff en Jos van Rooijen zeker niet onderdoen. Veel zal afhangen van hun "derde man", respectievelijk Kathy Deprez en Wytze Groen. Et*cetera Genk is met dertien deelnemers het best vertegenwoordigd. Op de jongste interclub in Lede heeft deze Limburgse formatie bewezen zeer sterk voor de dag te kunnen komen. Stevenen zij af op een tweede seizoenszege?

Nog voor aanvang van de wedstrijd staat vast dat er enkele records zullen sneuvelen. Na de interclub in Lede bereikte de rankingscore van Ronny Heylen 94.98 RP. Hij verbeterde niet alleen zijn eigen record, maar hij deed daarmee tevens beter dan Riccardo Ounane, die op 12 maart 2005 zijn record op 94.39 RP bracht. Door zijn verplichte niet-deelname is Ronny Heylen er nu reeds zeker van dat zijn rankingscore zal aandikken tot 95.11 RP. Hij overschrijdt dus de 95-puntengrens en promoveert naar de A1-klasse. Tot op heden was dat het exclusieve terrein van Jan De Ridder.

Het wordt ook uitkijken naar de prestatie van de Nederlandse Jos van Rooijen. Deze Groningse dame staat momenteel nog niet in de ranking, maar haar score van 90.44 RP (na vier wedstrijden) laat vermoeden dat ze in Tessenderlo via de grote deur de ranking zal binnentreden. Indien Jos erin slaagt om minstens 82.44 RP te scoren, dan zal ze de records bij de vrouwen, alle op naam van wijlen Rita Montauban, van de tabellen vegen. Even afwachten nog....

Meer informatie over de rankingrecords vind je hier