Scrabble Ranking

20 maart 2010

Jan De Ridder de sterkste in Lommel.
Littera Tessenderlo zet een supersterke clubprestatie neer.

In Kattenbos-Lommel stond op 20 maart de derde interclub van seizoen 2010 op het programma. Het was een co-productie tussen het NTSV-bestuur en Zandloper Lommel, de plaatselijke club.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier

Het Klosterhof in Kattenbos

In totaal 111 deelnemers zouden in het Klosterhof de figuurlijke degens kruisen en strijden voor een goede uitslag. NTSV-voorzitster Rita Meurrens, die zoals haar titel eigenlijk aangeeft vooraan had moeten zitten, liet zich als spelleidster vervangen door de tweede in rang, nl. Marc Stepman, ondervoorzitter van het NTSV. Het spel begon met HOOFD, het lichaamsdeel dat in de scrabblesport zeer belangrijk is. Zeer toevallig presteerde de lettertrekker het om reeds in de tweede beurt het op hem toepasselijke SUBHOOFD op het bord te krijgen. Met VERDUNNE of VURENDEN kreeg ieder de gelegenheid om in de derde beurt met een scrabble uit te pakken. Die eerste alles-af bracht niet echt vuur in de wedstrijd. De scores bleven vier beurten lang beperkt tot gemiddeld 31 punten. De honger naar betere letters groeide geleidelijk, tot men in beurt acht met ACHELEN (101 pt.) serieus aan zijn trekken kwam. Met de moeilijke scrabble GESLUIP en het puntenrijke toetje IJSDE werd de eerste wedstrijdhelft volgemaakt. De scoreteller wees een max van 526 punten aan.

SUBHOOFD = onderchef
ACHELEN = eten


Jan De Ridder startte na de pauze als leider. Met 497 punten deed hij tot dan toe 18 punten beter dan Floris van Ouwerkerk (IT Utrecht) en 30 punten beter dan Marc Clauwaert ('t Peirt Dendermonde). Het Amsterdamse duo Bert van der Loo en Prateeksha Bouma, en Litteraan Ronny Rutten volgden Marc op minder dan tien punten.

De twee scrabbles TOEMAKE en WIEBELEN zorgden ervoor dat de concentratie na de pauze meteen terug op scherp stond. Daarna volgden enkele makkies. Een QUAD (63 pt.) in beurt 17, en vier mogelijke scrabbles in beurt 18, waaronder VANGENIS, voerden de wedstrijd naar een spannend einde. De mooie overblijvende letters zouden bijna automatisch leiden tot een laatste scrabble, zo werd verwacht. En zo geschiedde.... De zaal vond zes scrabbles. Het was vreemd dat de best gekende, nl. MEERKOST, alleen door Ronny Heylen werd gezien. Deze solo leidde tot een applaus en een meerkost voor de organisatoren, want ze dienden hem een gratis consumptie aan te bieden. Vooraan in de stand veranderde nog één en ander. Jan De Ridder ging voor de scrabble OVERMAST en was meteen zeker van winst. De tweede geklasseerde Floris van Ouwerkerk kreeg een nul voor MEETORSE. Ronny Heylen jumpte naar de tweede plaats. In zijn zog volgde clubgenoot Willy Lintermans die met OMSTRALE ook een scrabble lukte. Willy eindigde samen met Jan Cornet op een derde plaats. Ronny Rutten die in de laatste beurt koos voor zekere 31 punten eindigde ex aequo met Floris van Ouwerkerk op een vijfde plaats.

VANGENIS = gevangenis
OVERMAST = te hoog van mast

Een enige foto van de enige deelnemer die als enige
een woord vond met de hoogste puntenwaarde.

Jan De Ridder won voor de vierde keer op rij, en komt voor in de ranking met 8 zeges op 13 interclubs. Zijn voorsprong op de tweede bedroeg 57 punten, maar was voor een groot deel te verklaren door het falen van zijn naaste achtervolgers in de laatste beurt. In de clubuitslag torende Littera Tessenderlo hoog boven de andere clubs uit. Zeven Litteranen eindigden in de top 20. Vier onder hen mochten poseren voor de foto van de top 10. De clubscore van 10 plaatspunten is de vijfde beste clubprestatie ooit.

De top tien


Ronny Heylen (2e), Ronny Rutten (5e) en Willy
Lintermans (3e) hielpen Littera aan een prachtig resultaat.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, de gemaakte solo en de gemiste hogere zetten? Klik dan hier.