Scrabble Ranking

7 november 2009

Jan De Ridder oppermachtig in Oostduinkerke

Op 7 november werd in Oostduinkerke een hoogstaand slotstuk gebreid aan het interclubseizoen 2009. Coxhyde Koksijde en Zeekant Oostende tekenden voor de organisatie. De 116 deelnemers maakten er een aangename namiddag van. De strijd voor de individuele ereplaatsen kreeg ditmaal meer dan normale concurrentie van de finale in het clubkampioenschap. Littera Tessenderlo startte de wedstrijd met een kleine voorsprong van acht punten op Fair Play Destelbergen. Zonder speerpunt Ronny Heylen, die in extremis forfait moest geven, en met de sterke recente prestaties van Fair Play Destelbergen in het achterhoofd, voelden de Litteranen zich niet zo zeker van hun stuk.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Het spel startte met een woord bestaande uit zes verschillende letters, en dat schept mogelijkheden. CANOPE (= versierde lijkvaas) deed de spelers reikhalzend uitkijken naar de tweede trekking. In die beurt nestelde VIC (= een begeleider bij het openbaar vervoer, die instaat voor veiligheid, informatie en controle) zich als plakker bovenop CANOPE, waardoor in de volgende beurten de verticale aanbouwmogelijkheden zouden worden bemoeilijkt. Zes spelers zorgden ervoor dat in de derde beurt het spel niet zou verzanden in een plakwerk. Ze trokken het spel open tot tegen de rechterzijde van het bord door MOSKIET (= tropische steekmug, muskiet) op te diepen uit hun parate woordenschat. Dankzij de bijhorende scrabblebonus zetten zij het peloton op een achterstand. Het vijftal Jan De Ridder, Frans Symons, Riccardo Ounane, Marcel Verstraete en Anne Daniels plukte in de vierde beurt GEAFTERD (afteren = na een party nog wat nafeesten in beperkte kring) uit een kleine korf met mogelijke scrabbles . Onmiddellijk na MOSKIET en GEAFTERD volgden nog vier scrabbles. Alleen Jan Cornet, Frans Symons en Tina Verdonckt misten geen enkele. Litteraan Frans Symons koos in vijf van de zes beurten voor het puntenrijkste woord, en kon zo stelselmatig een mooie voorsprong bijeen spelen. Alleen toen de plaatselijke vedette Dave De Schacht in beurt zes uitpakte met PARSENDE (parsen = digitale teksten syntactisch ontleden), zag Frans tezamen met alle anderen de maximumscore minstens twintig punten uitlopen. Toen de scorewijzer 690 punten aanwees was het tijd om even te pauzeren. De stand werd aangevoerd door Frans Symons (660 pt.), voor Tina Verdonckt (634 pt.) en Jan Cornet (632 pt.). Favoriet Jan De Ridder volgde op de vierde plaats en keek aan tegen een niet geringe achterstand van 43 punten. De voorlopige vijfde plaats van Herman Theys gaf de Litteranen goede moed in hun betrachting om Fair Play Destelbergen op afstand te houden.


Vanaf de twaalfde tot en met de zeventiende beurt maakte steeds een blancootje deel uit van het groepje getrokken letters. Dat verhoogde natuurlijk de mogelijkheden. In de dertiende beurt soleerde Omer Van Hoecke. Niemand anders zag zijn PUEBLO (= indianennederzetting) of het evenwaardige UPBEAT (= opwaartse beweging van de benen bij vlinderslag). Bijna 30% van de deelnemers liet zich in de veertiende beurt verleiden tot het vormen van OMKREGEN. Hun scrabblepoging leverde echter geen enkel punt op. Het duo Frans Symons en Jan De Ridder koos voor de vierklapper OMGEVARENE, goed voor 68 punten. Velen zagen hun percentage de dieperik induiken. Beurt vijftien zorgde voor wijzigingen aan de top. Meer dan de helft van de deelnemers vond toen de relatief makkelijke scrabble SCHAAFDE. Aangezien de letter C evenwel een blanco blokje was, viel de enig mogelijke scrabble niet meteen in het oog. Dat moesten o.a. Frans Symons en Tina Verdonckt ondervinden. Jan De Ridder nam de leiding over van Frans en aan die toestand kwam geen einde meer in de resterende drie beurten. Integendeel. Toen Frans in de zestiende beurt tegen een nulscore aanliep, groeide Jans voorsprong uit tot een kloof van 47 punten. De zoveelste overwinning was binnen. De tweede plaats was voor Jan Cornet, de enige deelnemer die zeven scrabbles verzamelde. Zijn score van 96.12 RP brengt hem voor het eerst in zijn scrabblecarrière op de tweede plaats van de ranking. Frans Symons hield een sterk spelende Tina Verdonckt van een derde plaats.

Camille Vetsuipers die in Mortsel een slechte wedstrijd speelde, tapte in Oostduinkerke uit een totaal ander vaatje. De B-trofee was voor hem. Riccardo Ounane die zich in extremis had ingeschreven voor de laatste interclub van het seizoen, had niet echt zijn dagje. Vijf scrabbles, vergezeld van vijf nullen, deden hem verzeilen op een 55e plaats in de uitslag. Ook Herman Vanackere en Gerda Van Mierlo zijn cracks die zich allicht meer hadden voorgesteld van hun laatste interclub in 2009.

Ziehier de opvallende prestaties, en foto's van de gelauwerden.De top tien + de beste B-speler
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Fair Play Destelbergen verplichtte Littera Tessenderlo om nog een goede prestatie neer te zetten. Voor aanvang van de laatste interclub telde Littera maar zes goede prestaties en daar moest zo nodig nog een zevende aan toegevoegd worden. Frans Symons, Herman Theys en Alex Reymen hielpen hun club aan die goede prestatie. Littera zal zich nog een extra jaar de "sterkste Nederlandstalige scrabbleclub ter wereld" mogen noemen.Herman Theys, Frans Symons en Alex Reymen
wonnen de clubtrofee.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, de twee solo's en de gemiste hogere zet? Klik dan hier.