Scrabble Ranking

23 januari 2010

Jan De Ridder start sterk het nieuwe seizoen

Homerus Gent organiseerde op zaterdag 23 januari voor de 25e keer een scrabble-interclub. De jubileumeditie werd wat extra in de verf gezet. De plaatselijke Schepen van Sport sprak de 155 deelnemers toe, en persfotografen namen de nodige kiekjes.


Wedstrijdleider Rob Rondou leidde het spel. Met twee sobere trekkingen gaf hij iedereen de kans om in het spel te komen, en de concentratie op peil te brengen. En dat was nodig, want in de derde beurt trok hij de mooiste letterverzameling van de partij, en die was goed voor de eerste scrabble. NALIEPT en NAPLEIT leverden 90 punten op. Voor de pauze kwamen met VROON en AGIELE twee minder gekende woorden op het bord:

VROON = viswater dat aan de landsheer behoorde
AGIEL = beweeglijk


Na tien beurten bedroeg de maximumscore 386 punten. Spelers die één of meerdere nulscores hadden opgelopen, en zij die de enige scrabblemogelijkheid onbenut aan zich hadden laten voorbijgaan, huppelden achterop. De anderen hadden een plaatsje in een zeer gesloten peloton. Jan De Ridder leidde de groep, maar de voorsprong stelde weinig voor. "Na de pauze zou de wedstrijd pas beginnen", zo hoopte iedereen hardop.


Bij aanvang van de tweede wedstrijdhelft werd in een grote stilte heel wat GEBONK geproduceerd. De daders kregen 47 belangrijke punten. De wedstrijd bleef verstoken van enige schwung tot in beurt 15 ABSURD het spel verplaatste naar de rechterbovenhoek van het bord. Het mooie ERSATZ verlengde ABSURD tot ABSURDS, goed voor 56 punten. Meteen daarna kwam de tweede scrabble van de partij eraan. VETTEREN en VERNETTE dikten de scores van menig speler met 90 punten aan. Kleppers als Jan de Kruiff, Frans Symons en Danny Crabbé verslikten zich in die beurt, en voelden aan dat een ganse horde tegenstrevers over hen sprong, en hen zo verdrongen van een toppositie. Met LUNZE (57 pt.) en OXIM (52 pt.) bleef de puntenmachine nadien op haar elan doorgaan. Zelfs het aansluitende ZESJE leverde veel meer op dan je zou vermoeden. YETI en CADDY trokken de eindscore nog op tot een totaal van 959 punten. Een overzicht van de moeilijkere woorden in de tweede helft:

ERSATZ = vervangingsmiddel
LUNZEN = iets van een luns (= spie) voorzien
OXIM = middel tegen gifgas
CADDY = meeneembare opbergruimte

Jan De Ridder die in Heist het nieuwe scrabbleseizoen aansneed met een zoveelste overwinning, toonde zich ook in Gent de sterkste van het pak. Hij vond in 16 van de 22 beurten de max, en verzamelde zo 940 van de 959 mogelijke punten. Michel Verfaillie (917 pt.) bleef het dichtst in zijn buurt. Ronny Rutten (915 pt.) die net een hoogtestage achter de rug had, speelde één van zijn beste interclubs ooit, en werd verdiend derde. De steeds constanter wordende Dave De Schacht (906 pt.) eindigde vierde. Ook Jef Debacker (902 pt.), Willy Van Laethem (902 pt.) en Jan Cornet (901 pt.) rondden de kaap van 900 punten. Erna Darcis (898 pt.) eindigde als eerste vrouw op de achtste plaats. Haar seksegenote Kathy Deprez (896 pt.) bereikte de eindmeet samen met Henk Jongepier (896 pt.). Kathy haalde ook de prijs van beste B-speler binnen.

De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Fair Play Destelbergen eindigde met vijf spelers in de top 25. Michel Verfaillie (2e), Luc Steels (12e) en Kris De Beule (14e) bewerkstelligden voor hun club een mooie score van slechts 28 plaatspunten. De clubtrofee kwam hen toe. 't Peirt Dendermonde (42 pt.) en Blanco Tielt (48 pt.) moesten vrede nemen met de tweede, respectievelijk derde plaats.

Fair Play was de sterkste club
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles, de gemiste hogere zet? Klik dan hier.