Scrabble Ranking

26 september 2009

Omer overmeestert de rest in Overmere

In Overmere werd de elfde interclub van het seizoen 2009 gespeeld. De polyvalente zaal van een plaatselijke school was goed gevuld. Honderdveertig deelnemers staken tijdig hun benen onder de tafels. Voor de derde keer op rij kreeg dezelfde auto uit Amsterdam af te rekenen met verkeersproblemen, waardoor de inzittenden veel te laat de zaal bereikten. In het belang van hun ranking verzaakten zij aan deelname. In de voorbije zes jaren ging Littera Tessenderlo met de clubtrofee huiswaarts. Tweeëntwintig andere clubs zouden dat rijtje in 2009 wel eens kunnen onderbreken.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De jarige Anne Daniels mocht van spelleider Marc Seghers de eerste trekking doen, waarna het spel geopend werd met NONYL. De grote meerderheid hield het bij NYLON, en beperkte zo de schade. Annes trekking verraste Riccardo Ounane, alsook Annes moeder Erna Darcis en Annemie De Waele. Zij kozen voor RUL en verloren 16 punten in de openingszet. In de derde beurt kreeg iedereen de gelegenheid om een eerste keer alle letters weg te leggen. Dat kon o.a. met RONDWOEL of het veel makkelijkere WOORDEN. Slechts 11 deelnemers misten die scrabblemogelijkheid. Onder hen Danny Crabbé, en de Litteranen Danny Beyens en Ronny Rutten. Ongelooflijk, er zijn geen WOORDEN voor... RONDWOEL had een mogelijkheid tot een negenklapper geschapen, en daar werd in de vierde beurt meteen gebruik van gemaakt. Liefst 89 spelers legden hun blokjes op de bovenste rij naasteen (=naast elkaar) en vormden zo ONDEREEN, goed voor 140 punten. Ook nu gingen enkele spelers met naam en faam de mist in: Jos Leyssens, Bertrand De Bouvere, Dave De Schacht, Monique Verhé, Bert van der Loo en Jos van Rooijen,...om er maar enkelen te noemen. Zij verloren zo minstens 68 punten en konden een topprestatie vergeten. Na vier beurten waren er nog slechts twee leiders. Jan Cornet en Floris van Ouwerkerk misten nog geen enkel punt. In beurt vijf bracht KIOSK Jan Cornet alleen aan de leiding met nog steeds 100% der punten, en dat hield hij vol tot na de LAUWE zesde beurt. Daarna volgde een zeer belangrijke zet. Riccardo Ounane en Rudi Boesmans pakten uit met de scrabble TAKHERT (Zuid-Aziatische hertensoort), en ontsloten zo de linkerkant van het bord. Et*ceteraan Rudi Boesmans kwam aan de leiding, op een puntje gevolgd door Riccardo. Vanaf de achtste beurt ging Riccardo naar de kop en met een solo in de tiende beurt gaf hij aan dat hij terecht het pak leidde. Zijn HOLRUG (Peirt met ingezakte holle rug) bracht de score aan de pauze op 547 punten. Riccardo Ounane (523 pt.) werd op korte afstand gevolgd door Rudi Boesmans (508 pt.). Jan De Ridder (494 pt.) voerde het achtervolgende groepje aan.


Na de pauze werd het spel terug op gang getrokken met RATES (raté = mislukkeling). Onder andere leider Riccardo Ounane mislukte in een poging om nog meer punten binnen te halen. Hij kreeg een nul, waardoor Rudi Boesmans even terug de leiding nam. In beurt dertien ving het trio Omer Van Hoecke, Jan De Ridder en Herman Theys 33 punten door een IJBOT (bot gevangen op het IJ) aan de haak te slaan. In beurt veertien koos het kwartet Jan De Ridder, Odrada Van de Vliet, Floris van Ouwerkerk en Jan de Kruiff voor ZEEVAK. Jan De Ridder had dankzij deze woorden post gevat op de leidersplaats en leek op weg te zijn naar een zoveelste overwinning. Een RONDPUNT (= rotonde, rond-point) bracht hem echter van de baan. Ook zijn naaste achtervolgers in de ranking, Ronny Heylen en Jan de Kruiff, lieten zich verrassen en waren betrokken in een massale valpartij. De 28 deelnemers die die hindernis feilloos namen, realiseerden bijna 50 meerpunten en rukten op in de tussenstand. Omer Van Hoecke werd leider en die positie gaf hij met de eindmeet in zicht niet meer af. Een QUIDAM (zonderling figuur) doorkruiste nog zijn pad en bracht hem aan het wankelen, maar een QUANGO hielp hem toen de schade te beperken. Jan Cornet werd tweede op tien punten, en Gerda Van Mierlo derde op vijftien punten. Haar clubgenote Maddy Dejardin eindigde als beste B-speelster op de 25e plaats.

De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Jan Cornet en Herman Van Ackere verbeteren door hun goede prestatie hun score in de ranking-aller-tijden. Ronny Heylen verstevigt zijn tweede plaats in de individuele ranking door een nieuw tegenvallend resultaat van zijn naaste belager Jan de Kruiff.

De jeugdige Nathalie Osselaer overtrof zich het meest. Het leek wel een partij waarin vooral de vrouwen aan hun trekken kwamen, want ook de negen andere zeer verdienstelijke prestaties werden alle geleverd door dames. Vooral de Nederlanders leken niet in hun sas in Overmere. De lijst met tien zwakke prestaties bevat de namen van zeven Nederlanders. Onder hen ook Jos van Rooijen, die daardoor de leidersplaats in de vrouwenranking terug moet inleveren. Bert van der Loo, nog winnaar in Veldhoven, had een complete off-day. Ook Henk Jongepier had de uitslag graag anders gezien.Met drie leden in de top tien was het favoriete Fair Play uit Destelbergen niet te kloppen. Hun derde overwinning van het seizoen, en de bijzondere goede score van 19 plaatspunten, brengt terug spanning in het clubkampioenschap.

Fair Play Destelbergen wint de prijs voor de beste club


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier.