Scrabble Ranking

17 september 2009

Nieuwe leading lady uit het hoge Noorden

Na een goede prestatie op de interclub in Tessenderlo dook de Groningse Jos van Rooijen op 30 juni 2007 de ranking binnen. Niet ergens midden in het pak, neen, ze legde meteen beslag op een tiende plaats. Niemand maakte ooit een entree die even hoog kan worden ingeschat. Haar tiende plaats was een evenaring van het vrouwenrecord dat op naam stond van haar landgenote wijlen Rita Montauban. De rankingpunten die Jos achter haar naam had staan (89.33 RP), waren wél een nieuw record.

In tegenstelling tot wat van nieuwkomers mag verwacht worden, zakte Jos nadien stilaan weg in de buik van de ranking. Rita De Swaef loste haar af aan de top van de vrouwenranking. Op 7 juni 2008 bereikte Rita haar hoogste score ooit. Met 89.90 RP vestigde zij een nieuw vrouwenrecord. Met deze score bekleedde Rita De Swaef de tiende plaats in de individuele ranking. Op deze eigenste moment is Rita's record goed voor een twintigste plaats in de ranking-aller-tijden. Op 11 april 2009 nam Gerda Van Mierlo de fakkel van Rita De Swaef over.

Nadat Jos van Rooijen op 27 september 2008 haar dieptepunt bereikte, nl. een 40e plaats in de ranking met 82.00 RP, begon ze stilaan weer naar de andere richting te migreren. Het ging stap voor stap, maar op 29 augustus 2009 gebeurde wat rankingwatchers hadden zien aankomen: Gerda Van Mierlo diende plaats te maken voor Jos van Rooijen. Na een toptienplaats in Veldhoven verstevigde Jos haar leidersplaats. Haar huidige score in de individuele ranking (88.38 RP) komt in de buurt van haar persoonlijk record.

Verpulvert Jos van Rooijen straks de vrouwenrecords?
Wie de individuele ranking aandachtig bekijkt, zal vaststellen dat Jos waarschijnlijk op weg is naar een grandioze verbetering van de vrouwenrecords. Ze hoeft er zelfs niks voor te doen! Indien ze afwezig zou blijven op de volgende twee interclubs, dan vallen twee prestaties weg die gevoelig slechter zijn dan haar huidige rankingsscore. Ze zou dan stijgen naar een vijfde plaats in de ranking, en haar score zou ruim boven de 91,00 RP uitkomen, goed voor een twaalfde plaats in de ranking-aller-tijden. Neemt zij echter deel in Dendermonde en/of Mortsel, dan kan het alle kanten uit. Speelt ze sterk, dan zal de in de financiële administratie werkzame dame uitpakken met nog straffere cijfers. Over een zestal weken weten we meer.