Scrabble Ranking

12 september 2009

Bert van der Loo wint in Veldhoven

In het Nederlandse Veldhoven werd de tiende interclub van het lopende seizoen gespeeld. Zeventien clubs traden aan met minstens drie leden zodat ze in aanmerking konden komen voor de clubtrofee. In totaal aasden 98 deelnemers op de overwinning, de ene al met meer overgave dan de andere. Vorig jaar won Jan de Kruiff deze wedstrijd. Zou hij, of één van zijn landgenoten, ook nu de trofee uit de gretige Vlaamse handen kunnen houden?

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Met het gewestelijke en voor scrabbelaars zeer toepasselijke LUIMEN (= goed kijken) werd de partij op gang getrokken. In de derde beurt legde 75% van de deelnemers voor het eerst alle blokjes weg. Het duo Jan De Ridder en Floris van Ouwerkerk pakte toen uit met een vondst van 110 punten. De ene met PAKTOUW, de andere met MANTOUW. Twee favorieten voor de eindzege namen zo een kleine voorsprong. Tot en met beurt zeven veranderde daar niks aan. Beide cracks misten immers geen enkel punt. Hun score op dat moment: 415 op 415. Marcel Oostenbrink had zich in de slipstream van beide leiders genesteld en gaf slechts drie puntjes prijs. In beurt acht volgde vrij onverwacht een trio. Leidster van de vrouwenranking Jos van Rooijen, stuurde net als Paul Ausloos en Maddy Dejardin het woordje ANKJES richting jury, goed voor 49 punten. Floris van Ouwerkerk rateerde in die beurt minder punten dan Jan De Ridder, waardoor de Nederlander de leiding nam. Net voor de pauze volgde één van de belangrijkste beurten uit de partij. Odrada Van De Vliet soleerde met HOFSTAD (= residentie van de vorst). Wat echter voor de tussenstand nog belangrijker was, was het feit dat 17 spelers een nulscore kregen. Veelal voor het foutieve AFHADT. Onder hen ook favoriet Jan De Ridder. Floris van Ouwerkerk (511 pt.) ging als leider de lekkere taart tegemoet. Vlak achter hem een verrassend sterke Jan Wouters (508 pt.), voorzitter van Heureka Mechelen. Ook plaatselijke speler Marcel Oostenbrink (505 pt.) en Et*ceterane Maddy Dejardin (501 pt.) scoorden na tien beurten meer dan 500 punten.


De tweede wedstrijdhelft bood aanvankelijk weinig mogelijkheden om aan een eventuele achterstand iets te veranderen. Tot en met beurt vijftien leidde Floris. In beurt zestien werd er duchtig aan de boom geschud, en ook de leider was daar slachtoffer van. Zestien deelnemers vonden toen de scrabble HEFBOMEN. Vierendertig anderen kregen een nulscore. Onder hen Jan de Kruiff, winnaar van vorig jaar. Na AFHADT voor de pauze, werden velen in deze beurt getackeld door de infinitief AFHEBBEN. Ook Luc Steels, Maddy Dejardin en Gerda Van Mierlo verdwenen uit de top tien. De spijtigste nulscore kwam op naam van Jeroen Kramer. Hij plantte zijn HEFBOMEN op een verkeerde coördinaat. Het is godgeklaagd om zo voeling met de top tien te verliezen. Jos van Rooijen (734 pt.) nam de leidersplaats van Floris over. Odrada Van De Vliet (731 pt.) volgde op korte afstand. Op de derde plaats vond men de namen terug van het Heureka-duo Jan Wouters en Bert van der Loo (726 pt.). Vermelden we nog dat in die bewuste zestiende beurt Maarten Beekhuis met een niet-scrabble een solo lukte. Zijn vondst ONTHEF (69 pt.) bracht meer op dan de scrabble HEFBOMEN. Floris van Ouwerkerk gaf zich echter nog niet gewonnen. In beurt zeventien kwam hij met de solo BRASA (= omhelzing) terug op gelijke hoogte met leidster Jos. De wedstrijd kreeg nog een sterk en verrassend slot. Het leidende duo ging in beurt negentien in de fout door QUORN (50 pt.) over het hoofd te zien. Hun landgenoot Bert van der Loo nam de koppositie over, gevolgd op één puntje door Odrada Van De Vliet. Omer Van Hoecke nestelde zich op de derde plaats, op vier luttele punten van Bert. De makkelijke scrabble AGENTJES in de afrondende twintigste beurt kon Bert niet meer aan het wankelen brengen. De overwinning was binnen! Dat een wedstrijd duurt tot en met de laatste beurt, en dat pas nadien de prijzen verdeeld worden, moesten helaas o.a. Jan Wouters en Erna Darcis ondervinden. Zij verloren in extremis een toptienplaats.

En de winnaar werd...... Bert!


Het was geleden van in Utrecht 2007 dat Bert van der Loo nog een interclub gewonnen had. In d eperiode dat hij woonachtig was in het Zuiden van Nederland was hij lid van Heureka Mechelen, maar na een verhuis naar Amsterdam zal hij vanaf januari 2010 terug voor Arendsoog uitkomen. Hij mocht kort voor zijn transfer samen met Jan De Ridder en Jan Wouters op de foto, want de Mechelse club won verdiend de clubtrofee.

Beste B-speelster was Maddy Janssen, lid van het nabijgelegen Zandloper Lommel. De speelster die haar bestaande rankingscore het meest overtrof was Maddy Dejardin van Et*cetera Genk. Er waren ook deelnemers die een zwakke dag kenden. Onder andere Chris Dehoperé zal deze wedstrijd zo snel mogelijk willen vergeten.

De top tien en Maddy Janssen, B-winnares
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Heureka Mechelen schoot met scherp.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier.