Scrabble Ranking

11 januari 2009

Jan de Kruiff wint nipt de Heistse interclub

De eerste interclub van het seizoen 2009 vond op zondag 11 januari plaats in Heist. De plaatselijke club Ypsilon ontving probleemloos 163 deelnemers.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .


Voor 47 deelnemers startte het nieuwe seizoen met een nulscore. De getrokken letters maakten woorden mogelijk die goed klonken, maar punten leverden ze niet op. TEENBOS (= een bos dunne, taaie wilgentakjes die gebruikt worden voor vlechtwerk) was het enige correcte zevenletterwoord. In de zeven beurten die volgden, konden nog driemaal alle letters weggespeeld worden. GLASNOST of SLOGANS waren doenbaar, GEKADERD of KADERDE waren makkies, AGIOOTJE of BIOGASJE daarentegen bleven onttrokken aan de aandacht van de meesten. Na tien beurten bedroeg de tussenscore 596 punten. Jan de Kruiff was toen 588 punten rijk, en leidde voor Jan De Ridder (580 pt.), en Omer Van Hoecke (577 pt.). Kersvers NTSV-lid Floris van Ouwerkerk totaliseerde 552 punten, en Nadine De Smet stond met 547 punten op een vijfde plaats.


Na de pauze veranderde de wedstrijd van gedaante. Nog eenmaal zouden meer dan vier letters in één beurt op het bord achterblijven. In negen van de twaalf beurten bedroeg de maximumscore niet eens 40 punten. Sterk remonteren was in die omstandigheden quasi ondoenbaar, en wie zich onthield van nulscores kon niet drastisch meer wegzakken. Na de pauze scoorden Willy Van Laethem nog 440 punten, Jan De Ridder 439, Floris van Ouwerkerk 436, Omer Van Hoecke 434 en Jan de Kruiff 432. De top drie in de totaalstand overschreed de 1000 puntengrens, wat op zich al een prachtige prestatie is. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort liet Jan De Ridder één puntje achter zich, waardoor de nummer één der Nederlanders als overwinnaar werd afgeroepen. Hij genoot zichtbaar van zijn zoveelste zege. De winterperiode heeft Omer Van Hoecke niet uit goede doen gebracht. Hij gaat gewoon door op zijn elan, en raapt met zijn derde plaats alweer 99 rankingpunten op. Revelatie Floris van Ouwerkerk van It Utrecht wist dat de kenners veel van hem verwachtten, maar hij ging prima om met die druk. Dankzij zijn vierde plaats en de eraan verbonden rankingpunten zal hij de ranking binnenkomen in de buurt van de twaalfde plaats.

Jan De Ridder, Jan de Kruiff en Omer Van Hoecke


Paul De Corte van Die Score Brugge werd achttiende en was daarmee de beste B-speler. Chris Dehoperé van Verba Rotselaar, en Nadine De Smet van Fair Play stegen nog meer boven hun bestaande rankingscore uit.


Marianne Van Den Nest van 't Peirt begon het nieuwe seizoen met een draak van een wedstrijd. Drie nulscores in de eerste zes beurten, waaronder een nul voor DRAKENDE, daar waar de meesten 101 punten binnenreven met een geldige scrabble, deden haar in de achterste gelederen verzeilen. De windstilte na de pauze gaf haar niet meer de kans om te ontsnappen aan een desastreuze score. Mieke Moonen en Albert Roets deelden in de klappen. Ook Monique Deprez en Cris Clonen trokken huiswaarts met een score die hun werkelijke kunnen niet benadert.


Fair Play Destelbergen won afgescheiden de clubtrofee. Het was Lettergreep Amersfoort dat het kortst in de buurt van Omer en zijn discipelen kon eindigen.Rita De Swaef, Omer Van Hoecke en Nadine De Smet

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.