Jan de Kruiff heer en meester in Oostduinkerke
Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .
Acht deelnemers haalden in de eerste beurt hun grof geschut boven. Ze kregen 82 punten voor de scrabble KNODDIG (=koddig, grappig). De anderen konden er niet echt mee lachen want ze werden geconfronteerd met een achterstand van minstens 52 punten. In de twee volgende beurten moeten sommigen gedacht hebben dat ze in het naburige Franse Duinkerke zaten, in plaats van in Oostduinkerke. Eerst kwam CLOCHE (= klokvormige dameshoed) op het bord, gemaakt door het viertal Jan De Ridder, Jef Debacker, Mieke Beks en Danielle Boerjan. Daarna noteerden zeven aanwezigen in beurt drie met vrucht DEPECHE (=telegram) op hun beurtbriefje. Ook in beurt vier lukten slechts vier knapperds met LUIVE (luiven = ten dele bedekken) de maximumscore: Jan de Kruiff, Willy Lintermans, Marcel Verstraete en Ronny Rutten. Het was wachten tot in beurt zeven op de tweede scrabble. BAANLOZE (= iemand zonder werk) bracht zestien deelnemers 104 punten op. Jan de Kruiff en zijn landgenote Marijke Treur beperkten de schade met de vierklapper NOENZAAL tot twee punten.
De makkelijkste scrabble diende zich aan in beurt negen. VERKNIPT en VERPINKT dikten de tussenstand met 84 punten aan. VERKNIPT kwam op het bord. De eerste wedstrijdhelft werd afgerond met de vierde scrabble. Meer dan een kwart van de deelnemers kende blijkbaar MOTETJES (motet = meerstemmige vocale compositie op Bijbelse tekst). Achtentwintig anderen hielden het korter. Met MOTJES verlengden zij VERKNIPT tot OVERKNIPT, en dat leverde 65 punten op. Tenminste, dat dachten ze. De jury keurde de aanbouw OVERKNIPT af, en dat was een serieuze afknapper voor de vinders ervan. Favoriet Jan De Ridder leidde aan de pauze. Marijke Treur en Willy Van Laethem volgden op minder dan tien punten. Er kon nog zo veel gebeuren...
Na afloop van beurt elf deed de jury bij monde van Rita Meurrens de mededeling dat er een fout gemaakt was: de aanbouw OVERKNIPT werd in beurt tien ten onrechte afgekeurd. Positief nieuws voor de 28 spelers die zo dan toch hun 65 punten kregen toegekend. De jury had tevens besloten om beurt elf te laten overspelen, hetgeen er eigenlijk op neer kwam dat men voor het eerst artikel 4.8.4 van het huishoudelijk reglement niet zou toepassen. En zo geschiedde. Na een oponthoud van tientallen minuten werd het spel met MAX terug op gang getrokken. In beurt twaalf gaven vier deelnemers met het moeilijke WINDOM (=slingerplant, akkerwinde) nog meer kleur aan het spelbord. De auteurs: Jan de Kruiff, Omer Van Hoecke, Jan De Ridder en Jos Leyssens.
De beurt die toen volgde deed de wedstrijd kantelen. De vierklapper PEMOEDAS (pemoeda = lid van een Indonesische paramilitaire jeugdorganisatie) leverde 94 punten op voor het duo Jan de Kruiff en Riccardo Ounane. Jan de Kruiff kwam zo aan de leiding, en Riccardo dook de top tien binnen. De andere mogelijke scrabbles (DESOLATE en NASPOEDE) ontsnapten aan de aandacht van o.a. Jan De Ridder en Willy Van Laethem, waardoor dezen geen goede zaak deden. In de zestiende beurt stuurden negen spelers een ZEEAJUIN (= zeelook) richting jury. Alleen Jan de Kruiff, Riccardo Ounane, Omer Van Hoecke, Jan Mahieu en Joseph Vandaele legden die vrucht op de juiste plaats waardoor zij 86 punten kregen toegewezen. Jan de Kruiff vergrootte in die beurt zijn voorsprong op naaste achtervolgster Marijke Treur van 14 tot 61 punten. In de zeventiende beurt kreeg Marijke nog een koude douche. Ze zag QUA (56 pt.) doch schreef het horizontaal in plaats van verticaal. Die nulscore deed haar wegzakken naar de achtste plaats. In de allerlaatste beurt lukte Willy Van Laethem nog een solo. Zijn REFEL (= rafel) leverde geen plaatsenwinst meer op, doch wel enkele bierflesjes en een algemeen applaus.
Alleen Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort zag vijf van de zes scrabbles. Mede daardoor won hij de wedstrijd met groot verschil. Omer Van Hoecke en Riccardo Ounane deelden de tweede plaats. Jan De Ridder eindigde op een verdienstelijke vierde plaats, met in zijn zog twee Willy's. Henk Jongepier en Marijke Treur hielden nog net de beste B-speler, kustjongen Frank Lippens, achter zich. Sportbestuurder Marc Seghers sloot de top tien.
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo, de gemiste hogere zetten en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.