Scrabble Ranking

27 september 2008

Ronny Heylen wint in Dendermonde met grote voorsprong

Voor de zeventiende keer organiseerde 't Peirt op een boogscheut van de Dender een scrabble-interclub. In totaal gingen 143 NTSV-leden in op de uitnodiging om mee te spelen. Het tweespan Seghers-Van Den Nest had de voorbereiding ter harte genomen, en bracht een equipe medewerkers in stelling die borg stond voor een prima organisatie.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .Het spel begon met een weggevertje. Liefst 142 van de 143 deelnemers pakten met LENEN of LEIEN de 20 punten. In de tweede beurt kreeg vrijwel iedereen een mokerslag toegediend. Drie spelers kregen 80 punten voor de scrabble BALJOENE (afbaljoenen = een paal in de lengte van de scherpe hoeken of kanten ontdoen) , terwijl de anderen hooguit 28 punten vergaarden. Toeval of niet, het waren Jan De Ridder, Ronny Heylen en Omer Van Hoecke, de drie deelnemers die in de ranking de hoogste posities innemen, die uitpakten met de scrabble. Jan de Kruiff, nog winnaar in Veldhoven, kreeg verrassend een nulscore, en keek dus na twee beurten tegen een achterstand van 80 punten aan. In de derde beurt kwam Omer Van Hoecke alleen aan de leiding. Alhoewel Paul De Corte, Linda De Groote, Paul Serneels, Percy Alleweireldt en Antoin Meerschaert met LOSKA 33 punten scoorden, bleef Omer als één van de weinigen met CLOSE (31 pt.) zeer kort in de buurt van de max. Toen in de vierde beurt met de scrabble OMHEEFT 74 punten konden binnengehaald worden, vergrootte Omer zijn voorsprong aanzienlijk. Alhoewel 54 deelnemers gingen voor OMHEEFT, kozen Jan De Ridder en Ronny Heylen voor een niet-scrabble. Exact 81 van de 143 spelers mochten in de vijfde beurt 149 punten toevoegen aan hun score. De negenklappers ZONDAREN en ONTRADEN waren duidelijk doenbaar. Herman Theys kreeg voor het minder gekende ROLNADEN 140 punten, maar alle anderen verloren in die beurt minstens 57 belangrijke punten. De zesde trekking leverde de derde scrabble van de partij op. Slechts 15 spelers, waaronder de latere top zes van de wedstrijduitslag, legden GRIMETJE (88 pt.). Omer Van Hoecke verloor in die beurt 66 punten en was meteen leider af. Jan De Ridder ging aan kop, Ronny Heylen volgde op 3 punten. Twee beurten later wipte Ronny over Jan. Omer kreeg toen een nulscore waardoor hij geconfronteerd werd met een quasi onoverbrugbare achterstand van 100 punten. Beurt negen zorgde voor een nieuwe verrassing: Jan De Ridder kreeg een nulscore op een moment dat zeer veel spelers een scrabble (o.a. OMPRAAT) lukten. Ronny Heylen leidde aan de pauze met 618 punten. Julien Struyve (595 pt.), Danny Crabbé (593 pt.), Guy Mangelschots (591 pt.) en Jan Mahieu (589 pt.) vormden een achtervolgend groepje. Alle andere deelnemers lagen al meer dan 10% achter op de leider.

Wachten op het verdict van de jury
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de taart konden in geen enkele beurt alle letters weggespeeld worden. Toch bleef het een zeer interessante wedstrijd. Er werd immers nog enkele keren uitgepakt met verrassende woorden. Het begon al in de elfde beurt. Alleen Jan de Kruiff en Henk Jongepier legden SCHER (opscherren = iets (vb. een ziekte) opdoen) en kregen hiervoor 41 punten. Meteen daarna slaagde Annie Clissen erin om met SKUS (= een kaart die bij het tarotspel niet kan nemen, en niet kan genomen worden) beter te doen dan alle andere deelnemers. Annie was terecht zeer blij met haar solo. In de zestiende beurt volgde een tweede duo. Leider Ronny Heylen en Marijke Treur deden met hun getweeën niet onder voor de computer. Hun vondst: VENTURE (= onderneming opgezet voor risicovolle projecten). Een derde en laatste duo werd gevormd door Jan De Ridder en Danny Crabbé. Zij legden in de zeventiende beurt CREEPY (= eng, griezelig). Na twintig beurten zat de zeventiende interclub van 't Peirt erop. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo was het vaakst mee met de max (13 op 20 keren), scoorde als enige meer dan 1000 punten, bleef 48 punten voor op de tweede en mocht zich dus de verdiende winnaar noemen van de wedstrijd. Het was zijn derde overwinning in de Denderstad. Danny Crabbé van Verba Rotselaar werd tweede. Hij liet Jan De Ridder, die na de pauze nog oprukte van de negende naar de derde plaats, 28 punten achter zich. Guy Mangelschots die ook vorig jaar in Dendermonde in de top tien eindigde, werd mooi vierde. Ook Julien Struyve van Quercus Ronse en Jan Mahieu van Blanco Tielt slaagden er in om hun achterstand op de winnaar te beperken tot minder dan 100 punten. Meteen na de wedstrijd bleek dat de nulscore voor Jan de Kruiff in de tweede beurt ten onrechte werd toegekend. Na correctie bleek Jan de zevende plaats te bemachtigen. Ook Henk Jongepier, Omer Van Hoecke en Bram Wydooghe mochten poseren voor de foto van de top tien. Beste vrouw en tegelijk beste B-speelster was Greet Lenaerts van Vinding Leuven.

Na de wedstrijd toonden de organisatoren zich begrijpelijk teleurgesteld omwille van de sputterende computers. Een prima georganiseerde interclub kan verworden tot een trage bedoening indien het verbeterprogramma niet mee wil. Een zeer ervaren jury kan daar niets aan veranderen. In Veldhoven hadden de computers geen probleem met het "Score"-programma, maar wat de tuigen nadien opgescherd hebben is onduidelijk. Schijnbaar zorgt de "Interclubjury"-software voor problemen. Marc Stepman begaf zich menigmaal op een drafje naar de jurykamer, alwaar de juryleden met meer stress dan normaal worstelden met foutmeldingen en trage software. De houten poten van de stoelen waar de juryleden hun vingernagels hadden ingeplant, moesten allicht na de wedstrijd afgebaljoend worden. Hopelijk worden de problemen opgelost tegen de volgende interclub.De top tien in Dendermonde.
Uiterst rechts: winnaar Ronny Heylen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
Littera Tessenderlo won voor de zesde keer op rij de interclub van 't Peirt Dendermonde. De overwinning van Ronny Heylen droeg uiteraard flink bij tot de clubwinst. Cris Clonen (11de) en Ronny Rutten (24e) vervolledigden het trio dat de zevende clubzege op twaalf interclubs binnenhaalde.Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo, de gemiste hogere zetten en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.