Scrabble Ranking

13 september 2008

Jan de Kruiff wint in Veldhoven

Op zaterdag 13 september stond de interclub van A-stijger op het programma. Exact 100 NTSV-leden, aangevuld met 8 leden van de Nederlandse scrabblebond begaven zich die dag met scrabblebord en een portie goede moed naar Veldhoven. Sommigen zouden allicht de verplaatsing niet gemaakt hebben indien ze op voorhand zouden geweten hebben met welk percentage ze terug huiswaarts zouden keren. Het werd immers een partij met hoge moeilijkheidsgraad.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .

Wedstrijdleider Wim Aarts

De partij kreeg een makkelijke opener met KRABT. In de tweede beurt werd de eerste grote schifting doorgevoerd. Zeventien deelnemers scoorden 101 punten met SAUTEERT (sauteren = op een flink vuur snel bruin braden), en veertien anderen deden nog iets beter met SATURERE (110 pt.) (satureren = verzadigen). Alle andere spelers behaalden in die beurt hooguit 31 punten en keken meteen tegen een grote achterstand aan. Omer Van Hoecke, één van de favorieten, kreeg een nulscore waardoor hij zonder klein mirakel een nieuwe ereplaats kon vergeten. In beurt vier werd een zeer toepasselijke scrabble op het bord gelegd: NAZOMER (78 pt.). In deze beurt was het Riccardo Ounane, een andere serieuze kanshebber op een ereplaats, die tegen een nulscore aanliep. Toen hij dat nog eens overdeed in de zesde beurt, alweer op een moment dat alle letters konden weggespeeld worden, zonk de moed hem in de schoenen. Je zou voor minder! Driekwart van de deelnemers scoorden meer dan 60 punten. Onder hen 39 koppen die maar liefst 98 punten vergaarden. De jury liet NOESTJE (noest = knoest, harde plek in het hout) op het bord leggen en opende zo een mogelijkheid op een negenklapper. Na zes beurten voerde Odrada Van de Vliet van Vandalen Schoten de tussenstand aan. Zij alleen verloor nog geen enkel punt. De vierde scrabble in beurt zeven maakte een eind aan haar foutloos spel. Acht spelers pakten uit met CUSTODE (= eerste lettergreep van de volgende bladzijde, aangebracht als vervolg- of merkteken onder aan een bladzijde), goed voor 86 punten. Marijke Treur van IT Utrecht kon als enige met SCUDETTO (= Italiaanse voetbalcompetitie) de schade beperken tot 12 puntjes. Net voor de pauze kwam de vijfde scrabble uit het zakje, en wat voor één! LINDERTS (lindert = haas) was een negenklapper en leverde 176 punten op. Auteurs van dit woord: Jan De Ridder, Jan de Kruiff, Ronny Heylen, Omer Van Hoecke, Jan Cornet, Riccardo Ounane en Greet Faes. Ene Jos Leyssens verdiende in die beurt 98 punten met het prachtige ASTRILDEN, maar alle andere deelnemers moesten tevreden zijn met 36 of minder punten. Kleppers Omer Van Hoecke en Riccardo Ounane deden een enorme jump in de tussenstand. De drie Jannen en Ronny Heylen vergrootten hun voorsprong op de achtervolgers aanzienlijk. Het was Jan de Kruiff die als leider de pauze kon ingaan. Met een fenomenale score van 710 op 716 punten is dat niet verwonderlijk. Alhoewel. Jan De Ridder (706 pt.), Jan Cornet (679 pt.) en Ronny Heylen (678 pt.) lagen echt niet ver achterop. Omer Van Hoecke (590 pt.) had zich opgewerkt tot de vijfde plaats.



De tweede wedstrijdhelft werd aangevat met de zesde scrabble. Slechts zes spelers vonden één van de drie mogelijkheden. Jos Leyssens, Riccardo Ounane, Willy Lintermans, Erna Darcis en Marc Seghers kregen 65 punten voor DRIETIEN (= winkeldief, zo genoemd omdat winkeldiefstal valt onder wetsartikel 310 van het Wetboek van Strafrecht) of INROEIDE. Marijke "scudetto" Treur reef echter met IRIDEEEN (= irisachtigen) één puntje meer binnen. Een solo en applaus voor Marijke! Een laatste, veel makkelijkere maar tegelijk enigszins verraderlijke scrabblemogelijkheid kwam eraan in beurt veertien. In totaal kregen 82 spelers een scrabblescore voor o.a. AFRONDE en AFGODEN. Wie AFDOKEN indiende kreeg een nulscore. Van Dale kende dit woord nochtans tot en met de elfde editie. Nadien werd het om onduidelijke redenen geschrapt. In de vijftiende beurt volgde een enig mooie plakker: OMBENEN (= met de benen omvatten, bijvoorbeeld bij het vrijen). De buit van 39 punten kwam enkel toe aan Ronny Heylen, Anne Daniels en Luc Steels. Een trio dus. In de negentiende beurt werd met een tweede trio de partij afgesloten. Jan de Kruiff, Jan De Ridder en Erna Darcis kregen 28 punten voor de plakker PEERT (peren = een muilpeer geven).

Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort hield een opzittende Jan De Ridder met succes af. Hij won de aartsmoeilijke partij met een score van 95.90%. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo had zijn achterstand na de pauze wat verkleind en eindigde derde op 26 punten van de winnaar. Jan Cornet van Vandalen Schoten werd vierde. Hij mag net als de drie andere heren prat gaan op een zeer mooie prestatie. Marijke Treur werd eerste dame. Met haar elfde plaats viel ze net buiten de top tien. Net als in Utrecht won John Verlinden van Homerus Gent de B-trofee. Hij lijkt wel goed te gedijen op Nederlands grondgebied.

Dat het echt een moeilijke partij was, mag blijken uit het feit dat de score van de mediaanspeler (= de speler die midden in de uitslag eindigt) slechts 59.22% bedraagt. Alleen in mei 2003 werd op een interclub in Erpe-Mere een nog kleiner getal genoteerd. Het verschil tussen winnaar en mediaanspeler was echter nooit groter dan 36.69, het cijfer dat op 13 september 2008 in Veldhoven werd neergezet. Slechts 17 spelers scoorden meer dan 75% van de punten. Meer dan 20% van de deelnemers haalde de 50%-grens niet. Lage percentages, maar gelukkig worden de scores door de rankingformule omgezet in veel fraaiere RP's...



Ronny Heylen, winnaar in 2007, draagt de wisseltrofee
over aan Jan de Kruiff, de winnaar in 2008


De top tien in Veldhoven







Herman Theys, Willy Lintermans en Ronny Heylen
wonnen de clubtrofee voor Littera Tessenderlo.

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de solo en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.