Jannen De Ridder en de Kruiff rossen de anderen af in Ronse
Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .
Met ATOOM en WOVEN (= wuifden) werd de partij weinig spectaculair geopend. In beurt drie liet lettertrekker Julien Struyve de eerste en meteen makkelijkste scrabble op de deelnemers los. Uit de vele mogelijkheden verkoos de jury GEBUREND (geburen = naast iemand wonen). Riccardo Ounane en Omer Van Hoecke, twee kanshebbers op de overwinning, kregen een nulscore, en dat precies op een moment dat de overgrote meerderheid een scrabblescore liet noteren. De twee betrokkenen moesten hun ambitie bijsturen en trachten om de schade te beperken. De tweede scrabble kwam eraan in beurt vijf. KWINKTEN (kwinken = kwinkeleren, vrolijk zingen) bracht 101 punten op. Met THYMUS (=zwezerik) en ACINUS (=klierblaasje) ging men in beurten zes en zeven even de Latijnse toer op, om vervolgens met de scrabble OERDIER nog wat verder terug te gaan in de geschiedenis van onze moeder aarde. Na ZETE (=zitplaats) en ACINUSJE werd de pauze bereikt en konden de deelnemers gedurende een half uur van de namiddagzon gaan genieten. Een drietal had zich afgescheiden van de concurrentie. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort scoorde aan 95% en leidde met 506 punten. Jan De Ridder van Heureka Mechelen volgde op twee punten, en A5-speler Dave De Schacht van Zeekant Oostende stond verrassend op een derde plaats met 496 punten.
De tweede wedstrijdhelft begon meteen met een scrabble: INLOSSEN en SPIONNES waren zeker doenbaar, maar relatief weinig deelnemers vonden één van deze mogelijkheden. De jury liet in die beurt VONNISSE op de borden leggen, een keuze die de aanbouwmogelijkheden niet bevorderde. In beurt dertien konden een laatste keer alle blokjes worden weggelegd. Weinigen zagen echter MENGBAK of ONGEMAK. De andere mogelijkheid, nl. MAKINGEN (making = aanwijzing als erfgenaam), leverde de meeste punten op en werd dus gelegd. Na ASELECT (=willekeurig, gezegd van o.a. steekproeven) in beurt veertien volgden nog zeven beurten waarin maximaal 37 punten werden gescoord. En toch werd de rangschikking nog flink door elkaar geschud. Nullenregens voor o.a. ASELECTEN (beurt 16) en ASELECTST (beurt 20) zijn de grootste verklarende factoren. In de 21e beurt werd de partij met DUX op zijn Latijns afgesloten. De teller wees een totaalscore van 978 punten aan.
Jan De Ridder (940 pt.) had na de pauze zijn tweepuntenachterstand omgevormd in de kleinst mogelijke voorsprong. Jan de Kruiff (939 pt.) was blij met de tweede plaats, maar anderzijds vond hij die prestatie net niet goed genoeg. Alleen overwinningen bieden een totale voldoening. Cris Clonen (868 pt.) van Littera Tessenderlo eindigde op een derde plaats. Het verschil van 71 punten tussen de tweede en de derde geeft aan hoezeer de twee Jannen boven de concurrentie uitstaken. Willy Van Laethem van Peirt Dendermonde speelde eens te meer een sterke wedstrijd. In de ranking neemt hij de derde plaats over van Omer Van Hoecke. Dave De Schacht hield behoorlijk stand na de pauze. Een nulscore in beurt 13 omwille van verkeerde coördinaten deed hem op de vijfde plaats belanden. Corrie Hennekam die de laatste maanden wat weggezakt was in de ranking zette een prima prestatie neer en mocht een trofeetje voor haar zesde plaats in ontvangst nemen. Na zijn nulscore in beurt drie remonteerde Riccardo Ounane voortreffelijk. De zevende plaats en een rankingscore net boven de 90 RP waren uiteindelijk nog meevallers. Winnares bij de B-spelers werd Lida de Loos van De Wase Sint-Niklaas. Zij speelde haar beste interclub ooit en eindigde op een dertiende plaats.
Het was Homerus Gent dat met de clubbeker mocht huiswaarts keren. De score op zich was niet zo fantastisch, doch geen enkele andere club deed beter. Littera, Fair Play en Blanco eindigden op een zuchtje van Homerus.
Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.