Scrabble Ranking

19 juli 2008

De interclub van De Wase staat voor de deur

Voor de 29ste keer heeft De Wase de leden van het NTSV uitgenodigd om aanwezig te zijn op haar scrabble-organisatie. In Sint-Niklaas zal op 26 juli de poort van de CALFAC wagenwijd open staan en aanrijdende Vlaamse en Nederlandse auto's in ontvangst nemen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de opkomst weer groot zijn. Het feit dat Sint-Niklaas maar enkele kilometers verwijderd is van het centrum van de Nederlandstalige scrabblewereld verklaart veel.

Sint-Niklaas telt om en bij de 70.000 inwoners en is de hoofdstad van het Waasland. De stad is vooral bekend om haar grote marktplein dat met 31.900 m² het grootste van het land is. Aan de basis van de uitzonderlijke omvang van de Sint-Niklase markt ligt een schenkingsakte die inmiddels 760 jaar oud is. Margareta van Constantinopel stond toen een terrein af aan de stad onder de voorwaarde dat het nooit zou worden opgedeeld in kleinere percelen en voor altijd onbebouwd zou blijven. Het moest ten dienste staan van iedereen, het algemeen welzijn moest erbij gebaat zijn. En zo geschiedde...

Het stadhuis, gelegen op de grote markt

Enkele jaren geleden werd de markt serieus opgesmukt. Een ondergrondse parking doet de wijdheid van het plein nog beter tot haar recht komen. Opvallend zijn ook de beelden van naakte lopende individuen, de zogenaamde "Lopers". Sommige critici vinden de beelden niet levensecht: de beweging op zich wordt haast perfect weergegeven, ware het niet dat de borsten, piemel, wangen, en konten schijnbaar niet onderhevig zijn aan de wetten van de zwaartekracht. Gezwiep ontbreekt, maar daar tilt de man in de straat niet aan.

De Lopers, roerloos

Tien jaar geleden overleed Anton van Wilderode, een zeer gekende auteur, dichter, vertaler, scenarist. Deze man leefde en werkte vanaf zijn 28ste levensjaar in Sint-Niklaas. Hij beheerste het gesproken en geschreven woord als geen ander en dat ontging de litteraire wereld niet. De stad liet een beeld vervaardigen, genaamd "Het Woord", en gaf dit een opvallende plaats op het marktplein. Het Woord staat er stil en onhoorbaar, maar is tegelijk veelzeggend voor hen die het leven en het werk van Anton van Wilderode kennen.

Het Woord

Ook op de nakende interclub zal "Het Woord" centraal staan. Sommige leveren punten op, andere niet. Anton van Wilderode zal niet de arbiter zijn, maar wel van Dale en de SWL. Deze ruime, maar tegelijk beperkte lijsten kunnen soms voor verrassingen zorgen. Het zien van woorden, maar ook het kunnen inschatten of ze al dan niet door van Dale zijn opgenomen, zijn twee belangrijke behendigheden in de scrabblewereld. Eén foute keuze maken op een verkeerd moment, kan het verschil uitmaken tussen een goede en een slechte partij.

Na de wedstrijd in Sint-Niklaas zullen de scores wegvallen die in 2007 in Tessenderlo werden behaald. Wie heeft daardoor goede vooruitzichten op een verbetering van de rankingpositie? In de eerste plaats is dat Erna Darcis van Et*cetera Genk. Indien zij erin slaagt om haar 51.9 RP te vervangen door een A1-, A2- of A3-score zal haar rankingscore op zijn minst met 2.7 RP toenemen. Ze zal dan het vuur aan de schenen leggen van Rita De Swaef van Fair Play Destelbergen, de leidster bij de vrouwen.


Andere NTSV-leden weten dat het moeilijk wordt om hun rankingpositie te behouden. Onder hen de twee A-spelers Danny Beyens van Littera Tessenderlo en Herman Vanackere van Ypsilon Heist. Alleen een goede prestatie in Sint-Niklaas kan hen behoeden voor een terugval in de ranking.


Op deze eigenste moment (maandag 21 juli 7u25) is de deelnemerslijst voor de interclub nog niet vrijgegeven. Op mijn programma staat voor de volgende dagen een wandelmidweek in onze Ardennen. Een hoogtestage in het vooruitzicht van de interclub, weet u wel. Meer dan waarschijnlijk zal de geïnteresseerde één dezer dagen via de NTSV-site kunnen vernemen wie ingeschreven is voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag.

Rijd jij met de auto naar Sint-Niklaas? Dan kom je via onderstaande link te weten hoe, hoe ver, en hoelang je moet rijden.


Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.